Φυτρωμένο σκόρδο – Συμβουλές για την υγεία: Δεν πρέπει να πετάμε το φυτρωμένο σκόρδο. Αυτό, διότι κρίνεται σημαντική τόσο η διατροφική αξία του, όσο και η φαρμακευτική δράση του. Το σκόρδο διακρίνεται για την αντιβακτηριακή, την αντιμυκητιακή και την αντιική δράση του.
Το σκόρδο βοηθά επίσης στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποητικό σύστημα, καταπολεμά τον καρκίνο, επουλώνει τις πληγές από τα δαγκώματα των μη δηλητηριωδών φιδιών, ενώ θεραπεύει και τις λοιμώξεις.
Το σκόρδο περιέχει την αλισίνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα του TNF-α, καταπολεμά τα τριγλυκερίδια, την ινσουλίνη, το ουρικό οξύ, καθώς και τη γλυκόζη στο αίμα. Επίσης, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε διαβητικούς ασθενείς. Το φυτρωμένο σκόρδο είναι σημαντικό, διότι οι φύτρες του αυξάνουν τη συγκέντρωση φαινολικών συστατικών και έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Ο συγγραφέας μελέτης, Jong-Sang Kim, επεσήμανε «Αυτό τα αναγκάζουν να συνθέτουν μια ποικιλία χημικών ενώσεων που ονομάζονται φυτοαλεξίνες ώστε να αμυνθούν ενάντια των επικίνδυνων ασθενειών. Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες είναι τοξικές για μικροοργανισμούς και έντομα, αλλά ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου.
Το φυτρωμένο σκόρδο έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από τα φρέσκα σκόρδα και τα πρόσφατα συγκομισμένα σκόρδα. Όσον αφορά το εκχύλισμά τους, προστατεύει τα κύτταρα από διάφορες επιβλαβείς ουσίες σε εργαστηριακές μελέτες. Γενικότερα, το φυτρωμένο σκόρδο μπορεί να έχει καλύτερα οφέλη από ένα απλό. Έτσι, πλέον γνωρίζετε πως την επόμενη φορά δεν πρέπει να πετάξετε τα φυτρωμένα σκόρδα σας.