elleipsi-vitaminon-8-symptomata-tis-aneparkeias-amp-8211-poioi-paragontes-tin-prokaloyn-amp-8211-pos-na-tin-antimetopisete-46884
19:25

Έλλειψη βιταμινών: 8 συμπτώματα της ανεπάρκειας – Ποιοι παράγοντες την προκαλούν – Πως να την αντιμετωπίσετε

19:25
Νίκη Μουλά

Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα στον ανθρώπινο οργανισμό, οπότε μία ισορροπημένη διατροφή και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας.

Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων, προκαλεί συμπτώματα, που αν εντοπιστούν εγκαίρως, μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Advertisement

Καθοριστικό για την ένταση και τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμινών είναι ποια βιταμίνη λείπει στον οργανισμό, αν έχει έλλειψη μίας μόνο ή περισσότερων βιταμινών ή και ιχνοστοιχείων.

Advertisement

Advertisement

Άτομα που πάσχουν από χρόνια ή αυτοάνοσα νοσήματα διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματα μίας έλλειψης βιταμινών ή /και ιχνοστοιχείων μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα της χρόνιας πάθησης από την οποία νοσούν!

Μία έλλειψη βιταμινών / ιχνοστοιχείων σε ένα άτομο με ισορροπημένη διατροφή ήταν μέχρι σήμερα κάτι μάλλον σπάνιο. Ωστόσο οι καιροί φαίνεται να έχουν αλλάξει.

Advertisement

Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής, η ρύπανση, οι εναλλασσόμενες καταστάσεις κάποιου ατόμου (ηλικία, ανάπτυξη, ορμονικές αλλαγές κλπ) και η αύξηση αυτοάνοσων νοσημάτων αυξάνουν επίσης τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Καθώς δεν μπορούν πια να αναπληρωθούν οι ανάγκες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, προκαλείται έλλειψη η οποία έχει ως επακόλουθο έντονα συμπτώματα.

Advertisement

Έλλειψη βιταμινών: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Αβιταμίνωση, είναι η ανεπάρκεια των απαραίτητων βιταμινών από τον οργανισμό. Οι βιταμίνες είναι ουσίες που δεν συνθέτει ο οργανισμός, είναι όμως απαραίτητες σε μικρές ποσότητες για το φυσιολογικό μεταβολισμό.

Διακρίνονται σε λιποδιαλυτές (A, D, E, K) και υδατοδιαλυτές (βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνη C).

Η αβιταμίνωση παρατηρείται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, ανεπάρκειες (π.χ. θειαμίνης, βιταμινών D και C) παρουσιάζονται και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι λείπουν από τον οργανισμό σας συγκεκριμένες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Χείλη που «σκάνε» και ματώνουν: Συνήθως οφείλεται στην έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Αρρωσταίνετε συχνά: Είναι πιθανό να έχετε έλλειψη σε βιταμίνες Α και C και ψευδάργυρο, που είναι ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τον σχηματισμό των λευκών αιμοσφαιρίων.

Κακή νυχτερινή όραση: Οι δυσκολίες στη όραση υποδηλώνουν έλλειψη βιταμίνης Α. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που για να την προσλάβετε πρέπει να καταναλώνετε βερίκοκα, καρότα, πατάτες, αβοκάντο και ντομάτα.

Πόνοι στις αρθρώσεις: Ίσως οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών Β, C και D, που είναι καίριας σημασίας για την ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων, των οστών και των συνδέσμων.

Τριχόπτωση: Αν δεν είναι αποτέλεσμα ορμονικής διαταραχής, ίσως έχετε έλλειψη σε σίδηρο, πρωτεΐνες και ψευδάργυρο.

Μαύρες κηλίδες στην επιδερμίδα: Αν δεν είναι αντίδραση σε κάποια ουσία, πρόκειται για ένδειξη ανεπάρκειας σε βιταμίνες C, K, Β12 ή φολικό οξύ.

Κρυώνετε διαρκώς: Πρόκειται για χαρακτηριστικό σημάδι αναιμίας. Καλό θα είναι να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα.

Η γλώσσα σας είναι λεία και ωχρή: Σύμπτωμα που φανερώνει έλλειψη σε σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνη Β12.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε έλλειψη βιταμινών

Έλλειψη βιταμινών: Τρόπος μαγειρέματος τροφίμων

Οι βιταμίνες είναι ευαίσθητα συστατικά που δυστυχώς καταστρέφονται εύκολα από παράγοντες όπως το μαγείρεμα, η έκθεση των τροφίμων στον ήλιο, κακή συντήρηση.

Το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά η ποσότητα βιταμινών μέσα σε ένα τρόφιμο έως και να εξαφανίζεται.

Το ιδανικό μαγείρεμα για να κρατηθούν όσο πιο πολλές βιταμίνες γίνεται σε ένα τρόφιμο είναι σε χαμηλή θερμοκρασία, σε σκεύη με αεροστεγή συσκευασία, χωρίς πολύ νερό για να γίνεται ο βρασμός με τα ίδια συστατικά του τροφίμου.

Έλλειψη βιταμινών: Κάπνισμα

Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα ορισμένων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β12 , φολικό οξύ, σελήνιο. Αυτοί που καπνίζουν πολύ είναι σίγουρο ότι έχουν αν μη τι άλλο σοβαρή έλλειψη βιταμίνης C.

(Ένα τσιγάρο καταστρέφει 25-100 kg).

Έλλειψη βιταμινών: Αλκοόλ

Μια από τις κυριότερες αιτίες έλλειψης σημαντικών βιταμινών στον οργανισμό μας είναι το αλκοόλ. Στην εποχή μας δε, θεωρείται η πιο κύρια. Το αλκοόλ καταλαμβάνει τη θέση απαραίτητων πρωτεϊνών και εμποδίζει την απορρόφηση και αποθήκευση των βιταμινών.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι αυτοί που καταναλώνουν συχνά αλκοόλ να χρειάζονται πολύ περισσότερες βιταμίνες από αυτούς που δεν καταναλώνουν αλκοόλ.

Έλλειψη βιταμινών: Αυστηρή δίαιτα και κακές διατροφικές συνήθειες

Η παράλειψη ορισμένων τροφών από το διαιτολόγιό μας ή η διαφοροποίηση του καθημερινού μενού έχει σαν αποτέλεσμα τον ελλιπή ανεφοδιασμό του οργανισμού μας σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται η ενίσχυση λήψης συμπληρωμάτων διατροφής.

Έλλειψη βιταμινών: Μελαγχολία – στρες

Η σημερινή εποχή παρουσιάζει πολύ συχνά το σύμπτωμα της μελαγχολίας σε όλους μας, που εναλλάσσεται με περιόδους άγχους και στρες. Οι περίοδοι στρες και μελαγχολίας έχουν σαν αποτέλεσμα την έλλειψη βιταμινών με βασικότερη αιτία τη μείωση της όρεξης που οδηγεί σε ελλιπή διατροφή.

Έλλειψη βιταμινών: Αντισυλληπτικά

Τα αντισυλληπτικά οδηγούν σε ανεπάρκεια βιταμίνης C, Β12, Β6 και φολικό οξύ και ψευδάργυρο.

Έλλειψη βιταμινών: Αντιβίωση

Όταν παίρνουμε αντιβίωση για μεγάλα διαστήματα καταναλώνουμε από τον οργανισμό μας κυρίως βιταμίνες Β και Κ. Οπότε συγχρόνως με τη θεραπευτική αγωγή πρέπει να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας και με επιπλέον βιταμίνες.

Έλλειψη βιταμινών: Μη προσεγμένη χορτοφαγία

Οι αυστηροί χορτοφάγοι (που δεν τρώνε ούτε γάλα ούτε αυγά) έχουν τάση έλλειψης βιταμίνης Β12 (προβλήματα αναιμίας). Γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να εμπλουτίζουν το καθημερινό τους μενού με φυσικό σύμπλεγμα Β.