eiste-pano-apo-50-eton-7-aimatologikes-exetaseis-poy-prepei-oposdipote-na-kanete-78194
17:20

Είστε πάνω από 50 ετών; 7 αιματολογικές εξετάσεις που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε

17:20
News_Room

Οι αιματολογικές εξετάσεις για ανθρώπους της μέσης ηλικίας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες, καθώς μπορούν να εντοπιστούν διάφορα προβλήματα υγείας.Φυσικά, οι αιματολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται απ’ όλους και σε οποιαδήποτε ηλικία. Όμως όσο τα χρόνια περνούν, τόσο τα προβλήματα υγείας μπορεί να αυξηθούν.

Ο εντοπισμός τους έγκαιρα μπορεί να σώσει ουσιαστικά τον ασθενή και να του παρέχει μια φυσιολογική ζωή. Πάντα όμως με την ιατρική γνωμάτευση που θα έχει.Κάνοντας μια απλή εξέταση αίματος μπορεί κανείς να δει αν έχει χοληστερόλη, διαβήτη ή άλλες ασθένειες.

Advertisement

Ποιες λοιπόν είναι οι αιματολογικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάποιος γύρω στα 50;

1. Εξέταση για χοληστερόλη

Η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συνδυαστικά με τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και το Δείκτη Μάζας Σώματος, τα επίπεδα της χοληστερόλης αποτελούν δείκτη για τον εκτιμώμενο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη φαρμάκων (στατίνες και ασπιρίνη) ώστε να αποφευχθεί ο σχηματισμός θρόμβου στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Advertisement

2. Εξέταση για σάκχαρο

Η επίμονη δίψα, η κόπωση και η συχνουρία αποτελούν κλασικές ενδείξεις του διαβήτη. Μετά την ηλικία των 40 ετών, οι πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη αυξάνονται σημαντικά και η πάθηση με τη σειρά της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, τις νευρολογικές βλάβες κ.α. Η μέτρηση του σακχάρου κρίνεται επομένως απαραίτητη για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της πάθησης.

Advertisement

3. Εξέταση για ουρικό οξύ

Η ουρική αρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης ουρικού οξέος στο αίμα και εκδηλώνεται με τον ισχυρό πόνο και το οίδημα στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στις αρθρώσεις. Η ουρική αρθρίτιδα πλήττει κυρίως τα άτομα άνω των 30 ετών και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Μια απλή αιματολογική εξέταση εντοπίζει εάν τα επίπεδα ουρικού οξέος υπερβαίνουν το κανονικό. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι η συνήθης αγωγή που προτείνει ο γιατρός για την ουρική αρθρίτιδα.

4. Εξέταση για βιταμίνη D

Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με την οστεοπόρωση, τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, την άνοια κ.α. Η έλλειψη της βιταμίνης συνήθως δεν εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα, ωστόσο ορισμένα άτομα εκδηλώνουν μυϊκή αδυναμία ή πόνο στα οστά. Εάν η εξέταση αίματος υποδείξει ότι τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό είναι πολύ χαμηλά, ενδέχεται ο γιατρός να συστήσει τη λήψη συμπληρώματος. Ο ανθρώπινος οργανισμός συνθέτει τη βιταμίνη D όταν η επιδερμίδα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Βιταμίνη D λαμβάνουμε επίσης από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αβγά και τα μανιτάρια.

Advertisement

5. Εξέταση για θυρεοειδή

Οι γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση διαταραχών του θυρεοειδούς και συγκεκριμένα στον υποθυρεοειδισμό. Μια απλή αιματολογική εξέταση που μετρά τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στον οργανισμό μπορεί να υποδείξει την εκδήλωση υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού.

6. Εξέταση για βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικότατο ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα, αλλά και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Όσο περνούν τα χρόνια, ο ανθρώπινος οργανισμός απορροφά όλο και μικρότερη ποσότητα της βιταμίνης. Τυπικά συμπτώματα της έλλειψης Β12 είναι το αίσθημα κούρασης, η μειωμένη όρεξη και οι συχνοί πονοκέφαλοι.

7. Εξέταση για σeξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα ΣΜΝ δεν προσβάλλουν μόνο νέους ανθρώπους.

Οι μεσήλικες που παραμένουν σeξουαλικά ενεργοί οφείλουν να εξετάζονται τακτικά, ανάλογα βέβαια με την οικογενειακή τους κατάσταση και το πόσο συχνά αλλάζουν ερωτικούς συντρόφους.

Advertisement

Με απλές λοιπόν αιματολογικές εξετάσεις και τακτικά τσεκ απ, μπορούμε να προλάβουμε αρκετές ασθένειες. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας, να συζητήσετε μαζί του τυχόν προβλήματα και να ξεκινήσετε τη διερεύνησή τους.

Διαβάστε επίσης

Κίτρινα μαξιλάρια: Έξυπνος τρόπος για να τα κάνετε ολόλευκα σαν καινούρια

Έλλειψη βιταμίνης Β12: 6 «ύπουλα» συμπτώματα – Τι πρέπει να κάνετε

Πως θα χάσεις βάρος χωρίς να κάνεις δίαιτα – Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις