Τα ασπράδια είναι τρόφιμο χαμηλών θερμίδων και περιέχουν μόνο 17 θερμίδες, σε αντίθεση με 71 ανά 1 ολόκληρο αυγό . Δεν περιέχουν χοληστερόλη ή κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που τα καθιστά δημοφιλή επιλογή για όσους παρακολουθούν τα επίπεδα χοληστερόλης τους ή υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη.
Τα ασπράδια δεν περιέχουν ζάχαρη ή υδατάνθρακες.
Τα ασπράδια είναι υπέροχα, αλλά τι τα κάνει τόσο καλά; Όχι μόνο μπορούν να είναι νόστιμα αν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα, αλλά είναι και πολύ θρεπτικά. Ας μάθουμε γιατί.
Οφέλη για την υγεία από τα ασπράδια
1. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου
Ένα ασπράδι αυγού περιέχει περίπου 54 mg καλίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας ηλεκτρολύτης και μεταλλικό ιχνοστοιχείο που συνδέεται με την υγεία των οστών, την καρδιά και την αποτελεσματική λειτουργία των κυττάρων και των οργάνων, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland. Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει το κάλιο με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση επειδή προωθεί την αγγειοδιαστολή ή τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με το Today’s Dietitian. Μια μελέτη 12.000 ενηλίκων που δημοσιεύθηκε στο Archives of Internal Medicine ανέφερε ότι όσοι κατανάλωναν 4.069 mg καλίου καθημερινά μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων και καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 37% και 49%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με αυτούς που λάμβαναν 1,793 mg ημερησίως.
2. Μυϊκή Ανάπτυξη
Τα πλούσια σε πρωτεΐνες ασπράδια είναι ιδανικά για ανάπτυξη μυών. Η τακτική κατανάλωση ασπραδιών μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κούρασης, στην ενίσχυση των μυών και στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
3. Ενίσχυση των οστών
Τα ασπράδια είναι πλούσια σε ασβέστιο. Πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα είναι εξαιρετικά για την υγεία των οστών. Η συμπερίληψη των ασπραδιών στην καθημερινή διατροφή σας μπορεί να συμβάλει σε ισχυρότερα οστά και επίσης να αποτρέψει τους κινδύνους των καταγμάτων και της οστεοπόρωσης. Επίσης, τα ασπράδια βοηθούν στην αύξηση της μακροζωίας των οστών και της οστικής πυκνότητας.
4. Προάγει την υγεία του δέρματος
Τα αυγά περιέχουν κολλαγόνο στη μεμβράνη, η οποία βρίσκεται ακριβώς έξω από το αυγό και στο εσωτερικό του κελύφους, το οποίο χρησιμεύει στην προστασία του αυγού. Εάν διαχωρίσετε τα ασπράδια, αυτή η μεμβράνη μεταφέρεται επίσης μαζί. Σε συνδυασμό με τις ευεργετικές πρωτεΐνες που υπάρχουν στη διατροφή των αυγών, αυτό μπορεί να κάνει μια εκπληκτική μάσκα προσώπου.
Διεξήχθη μια μελέτη για να μελετηθούν τα οφέλη από την επίδραση των υδρόλυτων μεμβρανών από μεμβράνες των αυγών σε υπεριώδη ακτινοβολία, ρυτίδες και προστασία από την υγρασία στα καλλυντικά. Η μελέτη εξέτασε το επίπεδο παραγωγής κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρωτεΐνη και το κολλαγόνο που υπάρχουν στη διατροφή των αυγών βοηθούν στη μείωση των ρυτίδων που προκαλούνται από τον ήλιο.
5. Υποστηρίζουν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών
Το κάλιο είναι το ίδιο με το νάτριο από την άποψη της εξασφάλισης ότι έχετε επαρκείς ηλεκτρολύτες στο σώμα σας. Αυτό βοηθά στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, ενθαρρύνει τη φυσιολογική μυϊκή λειτουργία και διατηρεί μια υγιή καρδιά.
Επίσης, οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στην προστασία των κυττάρων στο σώμα εξισορροπώντας τα υγρά που βρίσκονται γύρω και μέσα σε αυτά, κρατώντας έτσι την πίεση του αίματος σας υπό έλεγχο, ιδιαίτερα στην περίπτωση υπερβολικού νατρίου.
Οι ηλεκτρολύτες προέρχονται από το κάλιο και τα ασπράδια αυγών περιέχουν περίπου 54 χιλιοστόγραμμα. Αν και χρειάζεστε πολύ περισσότερο από αυτό, και η τυπική διατροφή στερείται καλίου, και τα ασπράδια αυγών εξακολουθούν να είναι μια τέλεια επιλογή.