altschaimer-to-athoo-simadi-sto-soma-mas-poy-apotelei-proaggelo-tis-nosoy-74562
10:04

Αλτσχάιμερ: Το “αθώο” σημάδι στο σώμα μας που αποτελεί προάγγελο της νόσου

10:04
Newsroom

Αλτσχάιμερ η νόσος που αρχίζει να μεταβάλλει και να βλάπτει τον εγκέφαλο χρόνια προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Οι ειδικοί μιλούν ακόμα και για δεκαετίες πίσω.

Αυτό καθιστά τεράστιας σημασίας την έγκαιρη ανίχνευση του κινδύνου εκδήλωσης Αλτσχάιμερ, ώστε να υπάρχουν βάσιμες ελπίδες επιβράδυνσης της προόδου του.

Advertisement

Σε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurobiology of Aging, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν το εξής.

Η μέτρηση του πόσο γρήγορα διαστέλλεται η κόρη του οφθαλμού ενός ατόμου κατά τη διάρκεια γνωστικών εξετάσεων είναι μια χαμηλού κόστους και χαμηλής παρεμβατικότητας μέθοδος. Αυτή η μέθοδος προσδιορίζει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, προτού καν ξεκινήσουν τα συμπτώματα.

Οι επιστήμονες που ερευνούν την παθολογία της νόσου Alzheimer έχουν κατευθύνει την προσοχή τους κυρίως σε δύο αιτιολογικούς. Ή συμπληρωματικούς παράγοντες. Την συσσώρευση πλακών πρωτεΐνης (β-αμυλοειδούς) στον εγκέφαλο και νήματα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται Τ (tau). Και οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν συνδεθεί με βλάβες και καταστροφή εγκεφαλικών νευρώνων, με αποτέλεσμα την προοδευτική γνωστική δυσλειτουργία.

Advertisement

Πώς η διαστολή της κόρης του οφθαλμού είναι «δείκτης» για Αλτσχάιμερ

Η νέα μελέτη επικεντρώνεται στην αντίδραση της κόρης του οφθαλμού που προκαλείται από το σύμπλεγμα νευρώνων locus coeruleus, το οποίο εμπλέκεται και στη ρύθμιση της γνωστικής λειτουργίας. Η Τ-πρωτεΐνη είναι ο πρώτος γνωστός βιοδείκτης για Alzheimer. Εμφανίζεται αρχικά στο locus coeruleus και σχετίζεται περισσότερο με τη γνωστική λειτουργία παρά με το β-αμυλοειδές.

Advertisement

Το σύμπλεγμα νευρώνων locus coeruleus προκαλεί την αντίδραση της κόρης του οφθαλμού (δηλαδή την μεταβολή της διαμέτρου της) κατά τη διάρκεια γνωστικών εξετάσεων (τεστ). Είναι ήδη γνωστό, ότι οι κόρες των οφθαλμών μεγαλώνουν σε μέγεθος όσο πιο δύσκολο είναι το έργο του εγκεφάλου.

Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι ενήλικες με ήπια γνωστική εξασθένηση, που είναι συχνά πρόδρομος για Alzheimer, επέδειξαν μεγαλύτερη διαστολή της κόρης οφθαλμών και γνωστική προσπάθεια απ’ ό,τι γνωστικά υγιείς ενήλικες.

Στην επισκόπηση, οι επιστήμονες συνδέουν την διαστολή της κόρης του οφθαλμού με γνωστούς βιοδείκτες για Αλτσχάιμερ.

Advertisement