Αιματοκρίτης: Πρόκειται για το ποσοστό του συνολικού όγκου του αίματος, ο οποίος αποτελείται από ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό δείχνει αν κάποιος ασθενής έχει λίγα ή πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια. Επίσης, μπορεί να φανεί αν κάποια ασυνήθιστη λεπτομέρεια είναι αποτέλεσμα ασθενειών. Τα ερυθροκύτταρα είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.
Το τεστ για τον αιματοκρίτη αποτελεί μέρος μιας εξέτασης αίματος. Από εκεί και πέρα, ο γιατρός μπορεί να συγκρίνει τις εξετάσεις και να κάνει διάγνωση κάποιας ασθένειας, όπως και την ανταπόκριση του ασθενούς σε κάποια θεραπεία.
Συμβουλές υγείας: Ένας χαμηλότερος από το φυσιολογικό αιματοκρίτης μπορεί να υποδεικνύει:
1. Ανεπαρκή παροχή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων (σ.σ. αναιμία)
2. Πολλά λευκά αιμοσφαίρια, λόγω κάποιας διαρκούς ασθένειας, λοίμωξης, λευχαιμίας, λεμφώματος ή άλλων διαταραχών των λευκών αιμοσφαιρίων
3. Ανεπάρκεια σε βιταμίνες ή σε μέταλλα
4. Πρόσφατη χρονικά απώλεια αίματος
Συμβουλές υγείας: Από την άλλη πλευρά ο υψηλός αιματοκρίτης μπορεί να υποδεικνύει:
1. Αφυδάτωση
2. Μια διαταραχή (σ.σ. για παράδειγμα αληθή πολυκυτταραιμία)
3. Πνευμονική νόσο
4. Καρδιακή νόσο
Αιματοκρίτης: Ορισμός και φυσιολογικές τιμές
Ορισμός: Όταν μιλά κανείς για τον αιματοκρίτη, αναφέρεται στην εκατοστιαία αναλογία του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.
Φυσιολογικές τιμές: Ως τέτοιες μπορούν να θεωρηθούν για τους άντρες από 40% έως 54% και για τις γυναίκες από 36% έως 74%. Όσον αφορά τις μικρές διαφοροποιήσεις από κάποιο εργαστήριο συγκριτικά με ένα άλλο, αλλά και με βάση την ηλικία, μπορεί να υπάρχου, Γι’ αυτό δεν θα πρέπει κάποιος να πανικοβάλλεται.
Πώς ενισχύεται ένας χαμηλός σχετικά αιματοκρίτης
Αν κάποιος έχει μικρότερο από τα επιτρεπτά όρια αιματοκρίτη, θα πρέπει να τον ενισχύσει τρώγοντας συγκεκριμένες τροφές. Αυτές είναι τα κόκκινα κρέατα, τα όσπρια, τα ψάρια, αλλά και γενικότερα τα θαλασσινά.