Καθημερινά αντικείμενα: Πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, οι άνθρωποι, δεν είναι τόσο αθώα, όσο δείχνουν. Αυτό, διότι πολλά αντικείμενα διαθέτουν περισσότερα μικρόβια ακόμη κι από την τουαλέτα που βρίσκεται στο μπάνιο ενός σπιτιού. Ποια είναι τα συγκεκριμένα αντικείμενα, που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή; Ακολουθεί, η σχετική λίστα:
Καθημερινά αντικείμενα – Συμβουλές για την υγεία: Ακολουθούν οκτώ αντικείμενα, τα οποία φέρουν πάρα πολλά μικρόβια
– Πλάκα κοπής για το κρέας: Έρευνες έδειξαν πως οι πλάκες κοπής έχουν 200 φορές περισσότερα βακτήρια από αυτά που έχει το κάθισμα τουαλέτας. Το κρέας, λόγω της ζωικής του προελεύσεως, είναι γεμάτο με βακτήρια και μικρόβια. Για να την απολυμάνετε βάλτε 2 κ.σ. χλωρίνη σε 3,5 λίτρα νερό, και αφήστε μέσα την πλάκα για λίγα λεπτά. Μην την μουλιάσετε για πολλή ώρα γιατί θα καταστρέψετε το ξύλο.
– Το μπολ του σκύλου (ή της γάτας): Αν ο σκύλος σας γλείψει το κάθισμα της τουαλέτας σας θα πάρει 10 φορές λιγότερα βακτήρια απ’ ό,τι αν γλύψει το μπολ του! Φανταστείτε λοιπόν τι παραμονεύει πάνω στο μπολ του αγαπημένου σας κατοικιδίου. Πλύνετε το μετά από κάθε γεύμα με ζεστό νερό και σαπούνι ή ανακατέψτε μαγειρική σόδα, ζεστό νερό και αλάτι και τρίψτε καλά την επιφάνεια του μπολ.
Καθημερινά αντικείμενα – Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλα αντικείμενα, τα οποία φέρουν πάρα πολλά μικρόβια
– Καλάθι με τα άπλυτα: Πολλά εσώρουχα μεταφέρουν το λιγότερο 100 εκατομμύρια από το βακτήριο E. coli, ένα βακτήριο που είναι υπεύθυνο για κοινά κοιλιακά προβλήματα. Τα μικρόβια αυτά συσσωρεύονται και μολύνουν και τα υπόλοιπα ρούχα με αποτέλεσμα να μολύνεται στη συνέχεια και το πλυντήριό σας το οποίο με το νερό που μεταφέρει χειροτερεύει το πρόβλημα. Σε αντίθεση, το κάθισμα της τουαλέτας επειδή δεν έρχεται σε επαφή με νερό, δεν μολύνει άλλες επιφάνειες. Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα φροντίστε να πλένετε τα λευκά με χλωρίνη ή να βάζετε μία φορά το μήνα ένα άδειο πλυντήριο με 2 φλ. χλωρίνη και στη συνέχεια να αφήνετε ανοιχτή την πόρτα για να στεγνώσει. Για να αποφύγετε τη μετάδοση βακτηρίων από τα εσώρουχα, πλύντε τα ξεχωριστά με ζεστό νερό και απολυμαντικό απορρυπαντικό κατάλληλο για χρωματιστά.
– Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή Βρετανοί ερευνητές συγκέντρωσαν 33 πληκτρολόγια με σκοπό να τα μελετήσουν όσον αφορά τα βακτήρια που συγκεντρώνουν. Τελικά αποδείχτηκε πως τα πληκτρολόγια έχουν 5 φορές περισσότερα μικρόβια και βακτήρια απ’ ό,τι το κάθισμα της τουαλέτας. Μάλιστα το 2007 ξέσπασε στην Ουάσινγκτον μια επιδημία γρίπης με έντονα στομαχικά συμπτώματα, που αποδείχτηκε ότι προκλήθηκε από πληκτρολόγια. Φροντίστε λοιπόν να τα καθαρίζετε συχνά και σε βάθος, μάθετε πώς θα το κάνετε σωστά.
Καθημερινά αντικείμενα: Επιπλέον, αντικείμενα, τα οποία φέρουν πάρα πολλά μικρόβια
– Το κινητό ή το τάμπλετ σας Το 2013 Βρετανοί ερευνητές σύγκριναν 30 κινητά, 30 τάμπλετ και ένα κάθισμα τουαλέτας. Tα τάμπλετ είχαν πάνω από 600 μονάδες του βακτηρίου σταφυλόκοκος ενώ τα κινητά είχαν 140 μονάδες. Το βακτήριο αυτό έχει σχέση με προβλήματα του στομάχου, γαστρεντερίτιδες και κοιλιακά προβλήματα. Ένα κάθισμα τουαλέτας έχει 20 μονάδες αυτού του βακτηρίου. Μάλιστα σε μία ακόμα έρευνα που έγινε το 2011 το 75% των Αμερικανών απάντησε πως χρησιμοποιεί το κινητό του ενώ κάθεται στην τουαλέτα! Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό σπρέι για οθόνες και ένα βαμβακερό πανάκι. Επίσης αποφεύγετε να τα παίρνετε στην τουαλέτα.
– Τσάντες: Έχει αποδειχθεί πως οι τσάντες έχουν 3 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας σας. Τα χερούλια μεταφέρουν τα πιο πολλά βακτήρια αλλά ακόμα και τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στην τσάντα (όπως κραγιόν, κρέμες, κλειδιά) μολύνονται με αποτέλεσμα να προκαλούν προβλήματα υγείας και σε εσάς τους ίδιους. Φροντίστε να μην ακουμπάτε ποτέ την τσάντα σας στο πάτωμα και να την καθαρίζετε συχνά.
Καθημερινά αντικείμενα: Τα υπόλοιπα αντικείμενα, τα οποία φέρουν πάρα πολλά μικρόβια
– Το χαλί σας: Τα βακτήρια λατρεύουν να κάθονται πάνω σε νεκρό δέρμα (το οποίο, είτε το πιστεύετε είτε όχι, γεμίζει το χαλί σας, αφού πέφτει μονίμως από το δέρμα σας). Επίσης τα κατοικίδια μεταφέρουν μικρόβια, όπως και τα παπούτσια μας. Στα χαλιά πέφτουν φαγητά, ψίχουλα, ενώ καθημερινά ακουμπάμε ένα σωρό πράγματα. Έτσι το χαλί καταλήγει να έχει περίπου 200.000 βακτήρια ανά 6 τετραγωνικά εκατοστά. Φανταστείτε λοιπόν πόσα βακτήρια βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια του χαλιού σας. Αυτά τα βακτήρια είναι E. coli, σταφυλόκοκος και σαλμονέλα. Καθαρίστε τα χαλιά σας με σκούπα συχνά, αλλά επειδή η σκούπα δεν καθαρίζει σε βάθος δώστε τα χαλιά σας μία φορά το χρόνο σε εταιρεία καθαρισμού χαλιών για να τα απολυμάνει καλά.
– Η βρύση του μπάνιου: Η βρύση του μπάνιου έχει 21 φορές περισσότερα βακτήρια από αυτά του καθίσματος της τουαλέτας. Φροντίστε να τις πλένετε συχνά γιατί σκεφτείτε πως όταν πλένετε τα χέρια σας μετά πιάνετε αναγκαστικά τη βρύση για να την κλείσετε και άρα ξαναμολύνεστε.