Όλοι γνωρίζουν ότι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας είναι το πρωινό, γνωρίζουν, όμως ότι δεν μπορούν να φάνε ότι θέλουν το πρωί;
Της: Έπη Τρίμη
Γιαούρτι, ένα φλιτζάνι καφέ και φρέσκος χυμός πορτοκάλι φαντάζει ως η ιδανική απεικόνιση του τέλειου πρωινού για τους περισσότερους ανθρώπους. Δυστυχώς όμως, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ορισμένα τρόφιμα επιβλαβή για την υγεία μας, εάν τρώγονται με άδειο στομάχι. Αυτό το άρθρο θα σας δώσει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για το τι θα πρέπει να αποφύγετε.
Ντομάτες
Αν και οι ντομάτες είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη C και θρεπτικά συστατικά, οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγονται με άδειο στομάχι. Το τανικό οξύ που εμπεριέχουν αυξάνει την οξύτητα του στομάχου και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γαστρικά προβλήματα. Επομένως, όσοι άνθρωποι, αντιμετωπίζουν προβλήματα στο οισοφάγο, είτε πάσχουν από έλκος πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια.
Ανθρακούχα Ποτά
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση των αναψυκτικών δεν είναι επιβλαβής ανεξάρτητα της ποσότητας ή της ώρας που τα καταναλώνουν. Όμως, η κατανάλωση των ανθρακούχων ποτών με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα στο στομάχι ενώ αυξάνει τα οξέα στο στομάχι τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να γίνουν η αιτία του καρκίνου του οισοφάγου. Εάν, το οξύ βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, μπορεί, να προκαλέσει και διάβρωση. Επίσης, η υπερβολική ποσότητα ανθρακούχου νερού μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις.
Προϊόντα ζύμης και σφολιάτες
Νωρίς το πρωί, είναι εύκολο να φτάσετε στον πλησιέστερο φούρνο και να φάτε στα γρήγορα μια τυρόπιτα πριν φύγετε για δουλειά. Είτε, με το άδειο στομάχι μετά το ξύπνημα, είτε αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε εύκολα να πάρετε ένα γρήγορο κολατσιό όπως ένα αρτοσκεύασμα ή ένα φρούτο. Ωστόσο, τα τρόφιμα αυτά, μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι η καλύτερη επιλογή για το στομάχι σας. Η ζύμη περιέχει μαγιά, η οποία μπορεί να σας ερεθίσει το στομάχι.
Πικάντικα Τρόφιμα
Η κατανάλωση πικάντικων τροφών με άδειο στομάχι αυξάνει τις πιθανότητες να νιώσετε ερεθισμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε όξινες αντιδράσεις και κράμπες. Επειδή πρόκειται για πολύ καυτερά τρόφιμα και έχουν έντονη γεύση, μπορούν να προκαλέσουν συν τοις άλλοις και δυσπεψία. Μερικά παραδείγματα των πικάντικων τροφίμων είναι το σκόρδο, το καυτό τσίλι και η πιπερόριζα.
Ζαχαρωτά
Η ζάχαρη είναι ευκολοχώνευτη. Όταν όμως εισέρχεται σε άδειο στομάχι, το ανθρώπινο σώμα αδυνατεί να εκκρίνει αρκετή ινσουλίνη για να το διατηρήσει στα φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα. Αυτό είναι η βασική αιτία για ασθένειες των ματιών. Επιπλέον, η ζάχαρη ανήκει σε όξινη ομάδα τροφίμων και μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της όξινης και αλκαλικής σύνθεσης. Γενικά, όλοι όσοι διατρέχουν κίνδυνο για να νοήσουν από διαβήτη και έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα πρέπει να αποφεύγουν γλυκά.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι αποτελείτε από βακτήρια γαλακτικού οξέος που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, το γαλακτικό οξύ καθίσταται αναποτελεσματικό από τα επίπεδα οξύτητας σε άδειο στομάχι. Τα οξέα του στομαχιού σκοτώνουν βακτήρια γαλακτικού οξέος που υπάρχουν σε αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οδηγεί σε αυξημένη οξύτητα. Είναι καλύτερο να τρώτε γιαούρτι ως σνακ, 1-2 ώρες μετά το γεύμα. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση αυτών των προϊόντων πρέπει να αποφεύγεται με άδειο στομάχι.
Αχλάδια
Τα αχλάδια περιέχουν ακατέργαστες ίνες. Όταν τα τρώμε με άδειο στομάχι, μπορούν να βλάψούν τις ευαίσθητες βλεννογόνους και να προκαλέσουν πόνους στο στομάχι. Συνιστάται να τα συνδυάσετε με κάποια δημητριακά ή με τη βρώμη.