33-ekatommyria-nekroi-den-echei-vrethei-emvolio-i-pandimia-poy-xekinise-otan-enas-stratiotis-efage-chimpatzi-110643
19:30

33 εκατομμύρια νεκροί, δεν έχει βρεθεί εμβόλιο: Η πανδημία που ξεκίνησε όταν ένας στρατιώτης έφαγε χιμπατζή

19:30
Νίκη Μουλά

Το AIDS αποτελεί μάστιγα και ευθύνεται για περισσότερους από 33 εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι η φαρμακευτική αγωγή αποτρέπει τη διάδοσή του, δυστυχώς, δεν έχει βρεθεί ακόμα εμβόλιο.

Advertisement

AIDS: Οι επιστήμονες πιστεύουν πως προέρχεται από χιμπατζήδες από τα δάση του Νοτιοανατολικού Καμερούν

Οι θεωρίες για το πως εμφανίστηκε είναι δεκάδες. Οι επιστήμονες, όμως, έχουν καταλήξει πως προέρχεται από τους χιμπατζήδες.

Advertisement

Advertisement

Ειδικότερα, οι μελέτες έχουν δείξει πως ο ιός SIV που μολύνει τους χιμπατζήδες πέρασε στον άνθρωπο και εξελίχθηκε στον HIV. Πρόκειται για τον ίδιο ιό με μόνη διαφορά μεταξύ τους τον ξενιστή στον οποίο ζει.

Όσο για την προέλευση, η επιστήμη έχει κατασταλάξει πως είναι τα δάση του Νοτιοανατολικού Καμερούν και πέρασε στον άνθρωπο στις αρχές του 20ού αιώνα, πιθανότατα από κάποιον κυνηγό στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Κινσάσα του Κονγκό.

Advertisement

Μια νέα έρευνα όμως του καθηγητή βιολογίας Ζακς Πεπίν, ανατρέπει τα όσα γνωρίζαμε ως τώρα αναφορικά με τον «Ασθενή Μηδέν».

AIDS: Ο Ζακς Πεπίν πιστεύει ότι έγινε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από στρατιώτη που έφαγε χιμπατζή

Advertisement

Σύμφωνα με τη μελέτη του, όλα ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1910, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ένας στρατιώτης αναγκάστηκε να κυνηγήσει χιμπατζήδες για φαγητό, όταν βρέθηκε στο δάσος του Καμερούν.

Η περιοχή αποτελούσε τότε αποικία της Γερμανίας και δυνάμεις από τη Βρετανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, εισέβαλαν στην περιοχή -όπως και σε άλλες γερμανικές αποικίες- με αποτέλεσμα πολλοί στρατιώτες να βρεθούν στα αφρικανικά δάση.

Όπως αναφέρει ο Πεπίν, από το 1916 ως και το 1950 μολύνθηκαν περίπου 500 άτομα, ωστόσο, στη συνέχεια οι αριθμοί αυτοί αυξήθηκαν δραματικά.

«Η εξάπλωση του HIV σε αυτό το σημείο οφείλεται κυρίως στην επαναχρησιμοποίηση βρόμικων βελονών στα νοσοκομεία, αποτέλεσμα της έλλειψης πόρων και των περιορισμένων δυνατοτήτων απολύμανσης» λέει ο καθηγητής σε συνέντευξή του στην Daily Mail.

Παράλληλα ένας ακόμα παράγοντας που επιτάχυνε την ραγδαία αύξηση των μολύνσεων ήταν οι ερωτικές επαφές. Από το 1960 και μετά όταν άνοιξαν τα σύνορα του Κονγκό, ο πληθυσμός αυξήθηκε 1.000 φορές. Την ίδια στιγμή η αναλογία ανάμεσα σε γυναίκες και σε άνδρες ήταν 1/10, κάτι που οδήγησε μεταξύ άλλων στην πορνεία.

«Κάθε χρόνο οι πόρνες είχαν έως 1.500 πελάτες. Αυτό ήταν ιδανικό για την εξάπλωση και τη μετάδοση του HIV ανάμεσα στις πόρνες της περιοχής και τους πελάτες τους», λέει ο καθηγητής Πεπίν.

Το Λεοπολντβίλ -η σημερινή Κινσάσα- αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εστία μολύνσεων, με τον ιό να μην αργεί να μεταδοθεί γρήγορα στην Ευρώπη και την Αμερική.

Στις ΗΠΑ οι πρώτες καταγεγραμμένες μολύνσεις αρχίζουν το 1981, όταν ομοφυλόφιλοι άνδρες άρχισαν να πεθαίνουν μετά από μολυσματική πνευμονία. Έκτοτε, ο HIV έχει σκοτώσει 33 εκατομμύρια και μολύνει σχεδόν 76 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Κάποιοι μπορεί να λένε ότι η κατανόηση του παρελθόντος δεν έχει σημασία», γράφει ο Pepin στην εισαγωγή στη νέα έκδοση του βιβλίου του. «Έχουμε ηθική υποχρέωση έναντι των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν πεθάνει ή θα πεθάνουν από αυτή τη μόλυνση. Επίσης αυτή η τραγωδία διευκολύνθηκε ή ακόμη και προκλήθηκε- από ανθρώπινες παρεμβάσεις: αποικισμός, αστικοποιήσεις και εκστρατείες».