Όσο στενή κι αν είναι η σχέση σου με τη μαγειρική, όταν ο φούρνος της κουζίνας σου γεμίσει λεκέδες από καμένα λίπη και μυρωδιές, μια κρυολουσία την αισθάνεσαι. Οπότε είναι ξεκάθαρο πως ο φούρνος θέλει καθάρισμα. Ακόμα κι αν διαθέτει πρόγραμμα αυτοκαθαρισμού, ή πυρόλυση, ο φούρνος χρειάζεται ένα γρήγορο καθάρισμα μετά από κάθε μαγείρεμα κι ένα εμπεριστατωμένο μια στο τόσο.
Πώς μπορείτε να καθαρίσετε τον φούρνο σας
Αμμωνία για τα καμένα λίπη: Βάλτε σε ένα γυάλινο μπολ 1/2 φλ. υγρή αμμωνία και τοποθετήστε το σε κρύο φούρνο. Κλείστε την πόρτα και αφήστε το εκεί όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί καθαρίστε όλο το εσωτερικού του φούρνου με νωπό πανί.
Διάλυμα από ξίδι και σόδα: Φτιάξτε ένα αποτελεσματικό, άκρως οικολογικό, καθαριστικό για τον φούρνο σας, αλλά προτού το χρησιμοποιήσετε κατεβάστε τον γενικό διακόπτη της κουζίνας.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για καθαρίσετε τον φούρνο σας
Υλικά: μαγειρική σόδα, λευκό ξίδι και νερό. Θα χρειαστείτε: ένα σφουγγάρι, ένα κουτάλι και ένα πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέι.
Εκτέλεση: Με ένα νωπό σφουγγάρι «περάστε» όλο το εσωτερικό του φούρνου. Πασπαλίστε με ένα κουτάλι τη μαγειρική σόδα στις επιφάνειες του φούρνου. Γεμίστε το πλαστικό μπουκάλι με το λευκό ξίδι και ψεκάστε όλο το εσωτερικό του φούρνου (όχι στις τρύπες εξαερισμού). Όταν το ξίδι πέσει πάνω στη σόδα το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει. Αφήστε το να αντιδράσει για 10 λεπτά.
Δείτε και το video για να καταλάβετε ακριβώς την πανεύκολη διαδικασία
Στη συνέχεια ξύστε τους σκληρούς λεκέδες ελαφρά με τη σπάτουλα καθαρίσματος. Σκουπίστε με σφουγγάρι και αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή για να στεγνώσει. Τα όξινα καθαριστικά (με ξίδι ή λεμόνι) διαλύουν τα λίπη και εξαφανίζουν τις μυρωδιές.
Με σόδα και αλάτι: Ένας τρόπος για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τον φούρνο και τις σχάρες είναι ο εξής: Αφαιρέστε τις σχάρες και αφήστε τες να μουλιάσουν σε ζεστό νερό με σαπουνάδα. Σε ένα μπολ ανακατέψτε ίσα μέρη ζεστού νερού με μαγειρική σόδα, μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα. Αν ο φούρνος είναι υπερβολικά βρόμικος προσθέστε στο μείγμα και ίση ποσότητα χοντρού αλατιού. Μπορείτε, αν θέλετε να προσθέσετε λίγο λευκό ξίδι ή απορρυπαντικό πιάτων.
Όταν το διάλυμα είναι έτοιμο, τρίψτε τις επιφάνειες με ένα σφουγγάρι. Αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά και καθαρίστε τις σχάρες τρίβοντάς τις με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι. Ξεπλύνετε και αφήστε τις να στεγνώσουν. Τελειώνοντας, περάστε όλον τον φούρνο με ένα βρεγμένο πανί και θα δείτε τις βρομιές να εξαφανίζονται.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανακατέψετε σε ένα πυρίμαχο μπολ 2 φλ. μαγειρική σόδα, ένα ποτήρι νερό και λίγο ξίδι. Απλώστε το μείγμα στον πάτο του φούρνου σας και βάλτε το μπολ στη σχάρα του φούρνου. Κλείστε τον και ανάψτε τον στους 100 βαθμούς. Αφήστε τον αναμμένο για 45 λεπτά. Έπειτα ανοίξτε το φούρνο και με ένα σφουγγαράκι απλά περάστε τις επιφάνειές του. Θα διαπιστώσετε πώς οποιαδήποτε βρωμιά θα γίνει παρελθόν στο λεπτό.