vrethike-to-kolpo-me-ayton-ton-tropo-glitonoyn-ta-prostima-oi-paravates-odigoi-302596
14:50

Βρέθηκε το κόλπο: Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνουν τα πρόστιμα οι παραβάτες οδηγοί

14:50
Δημήτρης Δημόπουλος

Ορισμένοι οδηγοί έχουν βρει ένα συγκεκριμένο κόλπο, το οποίο ουσιαστικά τους επιτρέπει να κάνουν παρανομίες και να γλιτώνουν το πρόστιμο από την αστυνομία.

Αρκετοί οδηγοί που βγαίνουν έξω στο δρόμο με κάποιο αυτοκίνητο ή μηχανή, προχωρούν σε παραβατικές συμπεριφορές και μάλιστα αρκετοί έχουν βρει και τον τρόπο να περνούν απαρατήρητοι.

Advertisement

Βρέθηκε το κόλπο: Με αυτόν τον πονηρό τρόπο γλιτώνουν τα πρόστιμα οι παραβατικοί οδηγοί

Η τεχνολογία φαίνεται ότι γίνεται σύμμαχος των οδηγών που δεν θέλουν να τηρούν τα όρια ταχύτητας.

Advertisement

Aν κι οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να κάνουν τους οδηγούς να συμμορφωθούν με τα όρια ταχύτητας, τοποθετώντας όλο και περισσότερες κάμερες στους δρόμους, όσοι επιθυμούν να τρέχουν βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να “ξεγελούν” τα φωτογραφικά ραντάρ.

Advertisement

Μόλις πρόσφατα, σε χώρες της Νότιας Ευρώπης, έγινε αρκετά δημοφιλές ένα κόλπο που γλίτωσε τους οδηγούς από τον φόβο των προστίμων. Διαφανή αυτοκόλλητα τοποθετούνταν πάνω στους αριθμούς στην πινακίδα κυκλοφορίας, και όταν η κάμερα “φλάσαρε”, το φως αντανακλώντας έκανε την αναγνώριση του αριθμού αδύνατη.

Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν στην αγορά και σκουρόχρωμα “προστατευτικά” πινακίδας που κάνουν την ίδια δουλειά. Εννοείται ότι και τα δύο αυτά “κόλπα” είναι παράνομα, με τις τοπικές αρχές σε Ιταλία και Ισπανία, όπου το φαινόμενο είναι πιο έντονο, να επιβάλλουν πρόστιμα σε όποιον παραβάτη έπιαναν.

Τώρα στη μόδα είναι μια νέα συσκευή από την Κίνα που υπόσχεται ότι θα γλιτώσει τους οδηγούς από τις κάμερες. Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία που σκουραίνει την οροφή του Renault Scenic, με το πάτημα ενός κουμπιού ο οδηγός μπορεί να κρύψει τον αριθμό κυκλοφορίας του από τις κάμερες και στη συνέχεια να τον κάνει ξανά ορατό, ώστε να μην τον σταματήσει η τροχαία. Η συσκευή, η οποία προφανώς δεν είναι απολύτως νόμιμη, πωλείται ελεύθερα σε αρκετές κινεζικές πλατφόρμες. Μάλιστα, η δημοτικότητά της έχει φτάσει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου έχουν φτιαχτεί και βίντεο με τον τρόπο λειτουργίας της.

Advertisement

Στην πράξη, η συσκευή αποτελείται από ένα τηλεχειριστήριο και μια διαφανή πλάκα που κολλάει πάνω στον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, παίρνοντας συνήθως ρεύμα από τα φωτάκια πάνω από την πινακίδα. Η πλάκα αποτελείται από ένα “έξυπνο” υγρό κρύσταλλο, με τεχνολογία PDLC, η οποία όταν τη διαπερνά ρεύμα από διαφανής γίνεται σκούρα.

Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες, ο οδηγός δεν μπορεί να θεωρηθεί επίσημα παράνομος, αφού ουσιαστικά δεν καλύπτει τους αριθμούς κυκλοφορίας. Πάντως, στην Ελλάδα, ο νόμος είναι κάπως πιο ξεκάθαρος ως προς το ζήτημα του καλύμματος της πινακίδας, απαγορεύοντας ουσιαστικά εκτός από τα σκουρόχρωμα και τα διαφανή καλύμματα.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 4 του άρθρου 90 αναφέρεται ότι “με διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300,00) ευρώ τιμωρείται και αυτός που οδηγεί οδικό όχημα του οποίου οι πινακίδες δεν είναι, για οποιοδήποτε λόγο, ευκρινώς ορατές ή αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα βεβαίωσης παραβάσεων ή τοποθετεί επί αυτών μη αντανακλαστικό υλικό”.

Advertisement

Δείτε το βίντεο: