tsalakomena-chartia-i-monadiki-idea-mias-miteras-gia-na-stamatisei-toys-kavgades-ton-paidion-tis-80878
17:15

Τσαλακωμένα χαρτιά: Η μοναδική ιδέα μιας μητέρας για να σταματήσει τους καβγάδες των παιδιών της

17:15
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Τα τσαλακωμένα χαρτιά: Είναι σημαντικό να μεταφέρεται γνώση από γονιό σε γονιό. Συνήθως προέρχεται μέσα από την καθημερινότητα και τις εμπειρίες που έχουν με τα παιδιά τους. Όταν κάποιοι γονείς, καταφέρνουν να περάσουν αξίες στα παιδιά τους, είναι σημαντικό να το μοιραστούμε.

Τα τσαλακωμένα χαρτιά:

Η μαμά που κρύβεται πίσω από την ιδέα των «τσαλακωμένων χαρτιών» κοινοποίησε στο blog της τον τρόπο με τον οποίο μίλησε στις κόρες της για το πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας. Φέρνοντας τις κόρες της αντιμέτωπες με τα συναισθήματά τους, τους μίλησε για την αξία του σεβασμού. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να σταματήσει τους καβγάδες μεταξύ τους.

Advertisement

Τα τσαλακωμένα χαρτιά: Τα λόγια που είπε στις κόρες της

«Έδωσα στις κόρες μου από ένα κενό λευκό κομμάτι χαρτί και τους είπα να γράψουν πώς θέλουν να τους φέρονται οι άλλοι.

Για να τις βοηθήσω, τους είπα ν’ αρχίσουν με φράσεις, όπως “Θέλω οι άλλοι να…” και “Πρέπει να μου φέρονται…”

Advertisement

Στο τέλος, αντάλλαξαν τα χαρτιά και διάβασαν δυνατά πώς νιώθει η καθεμιά. Τότε, τις ρώτησα “Καταλαβαίνεις πώς θέλει η αδερφή σου να της φέρονται;”. Και οι δύο κούνησαν συγκαταβατικά το κεφάλι τους. “Τώρα πείτε ‘δεν με νοιάζει’ και τσαλακώστε με τα χέρια σας το χαρτί στο οποίο έγραψε η αδερφή σας.”

Advertisement

Και οι δύο με κοίταξαν έκπληκτες και σοκαρισμένες που τους ζήτησα να κάνουν κάτι τέτοιο σε αυτά που είχε γράψει η αδερφή τους.

Αλλά τελικά έκαναν και οι δύο αυτό που τους είπα και τους εξήγησα: “Όταν μιλάς άσχημα και εννοείς τα κακά πράγματα που λες στους άλλους, είναι ακριβώς το ίδιο όπως το να παίρνεις τα συναισθήματά τους και να τα τσαλακώνεις.”

Advertisement

Τα τσαλακωμένα χαρτιά: Οι πράξεις αφήνουν σημάδια

Με τα τσαλακωμένα χαρτιά να είναι ακόμα μέσα στα χέρια τους, τις ρώτησα: “Πώς το διορθώνουμε; Τι κάνουμε αφού πληγώσουμε τα συναισθήματα ενός άλλου ανθρώπου;”

Η 7 ετών κόρη μου απάντησε: “Λέμε συγγνώμη”.

“Σωστά, προσπαθούμε να το διορθώσουμε λέγοντας συγγνώμη και δείχνοντας στον άλλον αγάπη και στοργή. Επομένως, πώς θα φτιάξετε τώρα η καθεμιά το χαρτί της αδερφής της;”

“Θα το ισιώσουμε”, απάντησε πάλι.

Advertisement

“Ξεκινήστε”, τους είπα. Οι κόρες μου γρήγορα κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να ισιώσουν το χαρτί και να το κάνουν όπως ήταν πριν. Όσο και να προσπαθούσαν, οι ζάρες από το τσαλάκωμα δεν έφευγαν.

Και όσο προσπαθούσαν να διορθώσουν τα λόγια της αδερφής τους και τα συναισθήματα που της πλήγωσαν, είδαν πόσο σκληρό ήταν αυτό που είχαν κάνει. Το ίδιο γίνεται και με τα πραγματικά συναισθήματα.

Τα τσαλακωμένα χαρτιά: Τα σημάδια του πόνου μένουν για πάντα

Όσο κι αν προσπαθείς να απαλύνεις τον πόνο, τα σημάδια του πάντα παραμένουν. Ό,τι κι αν κάνεις, ό,τι κι αν πεις, αν “τσαλακώσεις” τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου, τα σημάδια θα είναι πάντα εκεί.

Αφού μιλήσαμε για το πόσο σημαντικό είναι να νοιάζεσαι για τα συναισθήματα των άλλων, τους έκανα μια τελευταία ερώτηση: “Τι γίνεται αν τσαλακώσεις πολλές φορές το χαρτί και προσπαθείς να το ισιώσεις άλλες τόσες;”

Η 9χρονη κόρη μου απάντησε με δυο κουβέντες: “Θα σκιστεί”.

Και είχε δίκιο, το χαρτί που θα τσαλακωθεί και θα προσπαθήσεις να ισιώσεις τόσες φορές, στη συνέχεια θα γίνει πολύ λεπτό και αδύναμο, θα σκιστεί και μετά η ζημιά δεν θα μπορεί να διορθωθεί. Όταν φέρεσαι υποτιμητικά στους ανθρώπους δίπλα σου και τους πληγώνεις για πολύ καιρό και εκείνοι κάποια στιγμή θα σπάσουν.»