Ικαρία: Πρόκειται για ένα ελληνικό χωριό, το οποίο έχει μαγαζιά, που ανοίγουν στις 23.00 και κλείνουν το πρωί της επόμενης ημέρας. Η ζωή κινείται με χαλαρούς ρυθμούς. Ο Χριστός αποτελεί ένα χωριό των Ραχών Ικαρίας, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων. Εκεί, όλα τα μαγαζιά ανοίγουν μετά τις έντεκα. Τα μαγαζιά είναι όλων των ειδών. Από ψιλικατζίδικα μέχρι και μίνι μάρκετ.
Στην Ικαρία και πιο συγκεκριμένα στο Χριστό, το ρολόι δεν το κοιτάζει κανείς. Άγχος και αγωνία δεν υπάρχουν. Οι κάτοικοι στις Ράχες είναι περίπου 2.200 τον αριθμό.
Τα μαγαζιά είναι ανοικτά το βράδυ για περισσότερο από τριάντα χρόνια. Αυτό είναι το οράριο, που ακολουθούν στη συγκεκριμένη περιοχή της Ικαρίας.
Οι περισσότεροι κάτοικοι ξυπνούν νωρίς. Πραγματοποιούν εργασίες του πρωτογενούς τομέα, εξασφαλίζοντας όλα τα απαραίτητα για το σπίτι τους ή για να απασχοληθούν εργασιακά.
Από τις 21.00 το βράδυ και έπειτα, ξεκινά η κυκλοφορία του κόσμου στην πλατεία.
Στις 7.30 το απόγευμα η πλατεία είναι ακόμη έρημη, ενώ το χωριό έμοιαζε να μην κατοικείται. Όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά. Όμως, δεν είναι κλειδωμένα, ενώ οι μαγαζάτορες έχουν τους εξωτερικούς πάγκους γεμάτους εμπορεύματα.
Το πρωί μόνο ο φούρνος, το ταχυδρομείο και τα σχολεία είναι ανοιχτά. Στις 11.00 κι ο φούρναρης, Κόλλιας, φεύγει.
Το πιο πιθανό είναι να πάει για ψάρεμα. Όποιος είναι αυτός, που θέλει να πάρει ψωμί, μπαίνει στο μαγαζί, παίρνει αυτό που θέλει και απλά αφήνει χρήματα.
Ικαρία – Κόλλιας: «Οι πόρτες του φούρνου είναι πάντα ανοιχτές»
Ο κ. Κόλλιας αναφέρει «Ο φούρνος έχει δύο πόρτες. Είναι και οι δύο ανοικτές μέχρι αργά το απόγευμα και για τους ντόπιους και για τους ξένους που έρχονται στο χωριό». Σημασία έχει να εξυπηρετείται ο κόσμος. Δεν θα περιμένει να βρει εμένα εδώ για να αγοράσει το ψωμί του. Για να μην έρχονται να ψάχνουν άδικα».
Αξίζει να αναφερθεί πως οι Ικαριώτες ζουν κατά μέσο όρο δέκα χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους.Το μυστικό της μακροζωίας μπορεί να είναι ο καθαρός αέρας, ο φιλικός και ανοιχτός τρόπος ζωής, τα φρέσκα λαχανικά και το φρέσκο γάλα κατσίκας.