Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, η φράση «πιάστηκε στα πράσα» χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει κάποιον που συνελήφθη την ώρα που διέπραττε το αδίκημα. Σύμφωνα με τον Τάκη Νατσούλη, αυτή η φράση έχει τις ρίζες της σε ένα περιστατικό από την εποχή που η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
Τα χρόνια εκείνα, ένας άνδρας με το όνομα Θεόδωρος Καρράς είχε οργανώσει μια συμμορία κακοποιών που λήστευε σπίτια και καταστήματα στην Αθήνα. Η αστυνομία προσπαθούσε επανειλημμένα να τους συλλάβει, αλλά πάντα αποτύγχανε, καθιστώντας τον Καρρά φόβητρο για τους κατοίκους της πόλης.
Την ίδια εποχή, στην περιοχή της Κολοκυνθούς, ζούσε ο παπα-Μελέτης, γνωστός για την τεράστια δύναμή του παρά την προχωρημένη ηλικία του. Ο παπα-Μελέτης είχε ένα περιβόλι γεμάτο πράσα, και εκεί συνέβη το περιστατικό που έδωσε τη φράση «πιάστηκε στα πράσα».
Μια νύχτα, ο παπα-Μελέτης ξύπνησε και είδε μια ύποπτη σκιά να κινείται μέσα στο περιβόλι του. Χωρίς να διστάσει, πλησίασε και με ένα γρήγορο πήδημα έπιασε τον διαβόητο Καρρά από το σβέρκο, παραδίδοντάς τον στην αστυνομία. Ο Καρράς ομολόγησε σύντομα και πρόδωσε τους συνεργούς του, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.
Έτσι, όταν κάποιος συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να διαπράττει μια αξιόποινη πράξη, λέμε ότι «πιάστηκε στα πράσα», αναφερόμενοι στον τρόπο που συνελήφθη ο Καρράς στο περιβόλι του παπα-Μελέτη.
Παρ’ όλα αυτά, η εξήγηση του Τάκη Νατσούλη για την προέλευση της φράσης έχει αμφισβητηθεί, χωρίς να υπάρχει άλλη επίσημη ερμηνεία. Η ιστορία παραμένει ενδιαφέρουσα και συνεχίζει να αποτελεί μέρος της λαϊκής παράδοσης.