Advertisement
PLUS

Το ταφικό έθιμο των Ποντίων: Ο λόγος που στρώνουν τραπέζι πάνω σε τάφους την Κυριακή του Θωμά

17:29
Newsroom

Το ταφικό έθιμο των Ποντίων που αναβιώνει την Κυριακή του Θωμά έχει τις ρίζες του από τα Αρχαία ταφικά έθιμα και αποτελεί Ημέρα μνήμης των νεκρών.

«Το σωστό είναι να ερχόμαστε “σα ταφία” την 7η μετά το Πάσχα, του Θωμά, που δεν πίστεψε ότι ο Χριστός αναστήθηκε, παρά μόνον όταν είδε στα χέρια Του τα σημάδια της Σταύρωσης. Εμείς, οι Πόντοι, πιστεύουμε στη “ζωή” των νεκρών μας και κάθε χρόνο ερχόμαστε στα νεκροταφεία να τους συναντήσουμε, να συμφάμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ανέστης Τοπουζίδης, πορτρετίστας – χαράκτης των ταφικών πλακών από γρανίτη, που υπάρχουν σε αρκετούς τάφους.

Advertisement

Advertisement

Τι δηλώνουν άνθρωποι για το ταφικό έθιμο των Ποντίων

Αν και η παράδοση θέλει το έθιμο να τηρείται την Κυριακή του Θωμά, πολλοί μαζεύονται στα νεκροταφεία τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Τη μέρα αυτή, ο Ανέστης Τοπουζίδης και οι δικοί του άνθρωποι, αλλά και δεκάδες οικογένειες Ποντίων, μαζεύονται στο νεκροταφείο του Φιλύρου, στη Θεσσαλονίκη, και στρώνουν τραπέζι στον οικογενειακό τάφο, όπου είναι θαμμένη η μητέρα του, όπως επίσης ο αδελφός του Αβραάμ και η ξαδέλφη του, η Ελένη.

Advertisement

«Πριν από μερικά χρόνια μεταφέραμε μαζί μας στην Ελλάδα, από το χωριό μας στη Γεωργία, την πλάκα της αδελφής μας, να βρίσκεται εδώ μαζί με όλους τους άλλους. Ερήμωσε το χωριό μας, όπου άλλοτε έμεναν Έλληνες. Δεν πάει κανείς πλέον εκεί και οι τάφοι κρύφτηκαν κάτω από παχύ στρώμα αγριόχορτου» λέει ο Ανέστης Τοπουζίδης.

Μεγάλη είναι η προσέλευση κατοίκων και επισκεπτών και στο Πρωτοχώρι Κοζάνης αλλά και στα κοιμητήρια Μεσσιανού Γιαννιτσών. «Στις δοξασίες αλλά και στην πραγματικότητα της παράδοσής μας, οι νεκροί ζουν σε μια άλλη διάσταση, χαίρονται με τις χαρές μας και λυπούνται με τις λύπες μας» έχει δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ροδάμα Βασιλειάδου-Πεταλίδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Μεσσιανού.

Advertisement

Μπορεί οι Πόντιοι στη Θεσσαλονίκη και άλλες επαρχιακές πόλεις να τηρούν ευλαβικά το ταφικό έθιμο τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, αυτοί στη Μάνδρα Αττικής, όμως, θα το κάνουν την Κυριακή του Θωμά.

Advertisement

TAGS:
Advertisement