Οι ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων έχουν χρησιμοποιηθεί με διάφορες θεραπευτικές φιλοσοφίες σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Τα βρίσκουμε επίσης να χρησιμοποιούνται σαν πηγές φαρμάκων στο πλαίσιο της υψηλής επιστημονικής και τεχνολογικής προσέγγισης της σύγχρονης φαρμακευτικής και αλλοπαθητικής ιατρικής.
Ορισμένα φυτά έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες όπως να ανακουφίζουν από πόνους, ερεθίσματα από τσιμπήματα ή και κοιλιακά προβλήματα. Κάποια φυτά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ως αιθέριο έλαιο, να τα χρησιμοποιήσεις για τη περιποίηση σου ή να τα καταναλώσεις ως τσάι. Η φύση μπορεί να σου χαρίσει ένα φαρμακείο στο σπίτι σου οπότε φρόντισε να το εκμεταλλευτείς αυτό καθώς πρόκειται για κάτι πολύ εύκολο. Εδώ θα βρεις 8 θεραπευτικά φυτά που μπορείς να καλλιεργήσεις στο σπίτι σου!
9 φυτά για να καλλιεργήσεις στο σπίτι σου με φαρμακευτικές ιδιότητες
https://www.youtube.com/watch?v=2X7vPoIr1Hs
1. Αλόη
Η αλόη δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα αρκεί να την τοποθετήσεις σε ηλιοφανές ή ημισκερό μέρος. Η γέλη της αλόης καταπραΰνει από εγκαύματα και ερεθισμούς στο δέρμα, μπορείς να τη καταναλώσεις σε κάποιο ρόφημα ή μπορείς να την προσθέσεις σε κάποια μάσκα μαλλιών ή προσώπου. Έχει αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση και καθαρίζει το σώμα από τοξίνες!
2. Το χαμομήλι (Μatricariarecucita)
Ένα πολύ χρήσιμο βότανο, που χρησιμοποιείται για τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος, στη νευρική υπερένταση και στις παθήσεις του δέρματος. Το χαμομήλι έχει αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αντισπασμωδικές, χολαγωγές, εμμηναγωγές, αντιπυρετικές, ηρεμιστικές και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Εξωτερικά τα άνθη θεραπεύουν τραύματα, εγκαύματα, αιμορροΐδες, μαστίτιδες και έλκη ποδιών.
Το ταπεινό χαμομήλι, αυτοφυές φυτό που κατακλύζει ολόκληρη την Ελλάδα, θεωρείται γίγας στις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Δρα σαν αντισπασμωδικό, άφυσο, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αντισηπτικό και επουλωτικό.
Τα καταπλάσματα με χαμόμηλο, όπως και το λάδι του, είναι αντιαρθριτικά και αντιρευματικά.
Είναι κατά της υστερίας και κατά των νευρικών πονοκεφάλων.
Μπορούμε να φτιάξουμε κρασί χαμομηλιού (30-60 γραμμ. σε ένα λίτρο κρασί), αλλά και αρωματικό λάδι αρκεί να μουσκέψουμε άνθη του σε ελαιόλαδο.
Είναι ήπιο αλλά εξαιρετικό ηρεμιστικό, χρήσιμο και ασφαλές για τα παιδιά. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ανησυχίας και της αϋπνίας.
3. Βασιλικός
Ο βασιλικός χρησιμοποιείται περισσότερο ως γαρνίρισμα ή συμπεριλαμβάνεται ως συστατικό σε smoothies καθώς δίνει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση. Στη πραγματικότητα ο βασιλικός αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, μειώνει τη φλεγμονή και το πρήξιμο, έχει αντιγηραντικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες και βελτιώνει τη πέψη. Ο βασιλικός αγαπά το μεσογειακό κλίμα, δεν μπορεί να αντέξει όμως σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Σε ένα γλαστράκι μπορεί να δείχνει πολύ όμορφος και επιπλέον μυρίζει ωραία!
4. Μέντα (Ziziphorataurica)
Χρησιμοποιείται το αφέψημα για τον πόνο του στομάχου και τα κρυολογήματα. Η πιθανή δράση του στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ίσως υποβοηθάει την επούλωση του έλκους του δωδεκαδάκτυλου. Εξωτερικά, σαν αντισηπτικό, θεραπεύει τα τραύματα. Πειράματα έχουν δείξει ότι το έλαιο της σκοτώνει τις προνύμφες των κουνουπιών. Εκτός από το να φρεσκάρει την αναπνοή και να βοηθά την πέψη, η μέντα ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, συντελεί στην αντιμετώπιση του πόνου λόγω της μενθόλης που περιέχει η οποία έχει ψυκτικές ιδιότητες. Επίσης με αιθέριο έλαιο μέντας μπορείτε να αφαιρέσετε τα τσιμπούρια από το σκύλο σας.
5. Μαϊντανός
Ο μαϊντανός εκτός από γευστική γαρνιτούρα βοηθάει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού και την υγεία των οστών. Είναι χρήσιμο στην αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής και περιέχει σημαντικές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ο μαϊντανός ως φυτό χρειάζεται τουλάχιστον 5 ώρες ήλιου τη μέρα. Αργεί να μεγαλώσει όμως αξίζει την αναμονή!
6.Φασκομηλιά (Salviatriloba)
Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται σε μεγάλο αριθμό παθήσεων σαν αντιιδωτικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, στυπτικό, χολαγωγό, αποχρεμπτικό, αντιπυρετικό και αγγειοδιασταλτικό, κατά της νευρικής υπερέντασης και σαν εμμηναγωγό. Από τα φύλλα παράγεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στον στομαχόπονο και στην αεροκολία, στην δυσεντερία, στην ανορεξία, στην υπόταση, στον βήχα και στον πονόλαιμο. Εξωτερικά χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων και στη μυκητίαση των ποδιών. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τις εγκύους, ενώ ενδέχεται να δρα ανασταλτικά στη γονιμότητα.
7.Δενδρολίβανο (Rosmarinusofficinallis)
Τo δενδρολίβανο χρησιμοποιείται με εισπνοές των ανθών στους κολικούς, στον πονοκέφαλο, στα κρυολογήματα. Το τσάι χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό , αντισπασμωδικά στο στομάχι χολαγωγό και εμμηναγωγεί. Το απεσταγμένο υδατικό διάλυμα των ανθών του χρησιμοποιείται σαν κολλύριο στα μάτια. Το τσάι είναι τονωτικό του νευρικού συστήματος σε διανοητική ή συναισθηματική κόπωση. Εξωτερικά το αιθέριο έλαιο ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και είναι αντισηπτικό. Ακόμη ενισχύει την καρδιακή λειτουργία και την κυκλοφορία, αν χρησιμοποιηθεί βάμμα 5% ελαίου σε οινόπνευμα. Δεν πρέπει να το λαμβάνουν έγκυες, γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή.
8. Εχινάκεια
Η εχινάκεια είναι ένα βότανο που έχει κινήσει το ιατρικό και φαρμακευτικό ενδιαφέρον. Η κατανάλωση της βοηθάει στην αντιμετώπιση ενός κοινού κρυολογήματος ή λοίμωξης που αφορά το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τονώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα!
9. Σαμπούκος (Sambucusnigra)
Τα άνθη και οι καρποί του χρησιμοποιούνται στις παθήσεις του αναπνευστικού, στη βρογχίτιδα, στον βήχα, σε παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού και στον πυρετό. Έχει πειραματικά αποδειχθεί ότι το σιρόπι από τους καρπούς ελαττώνει τη διάρκεια και την οξύτητα των συμπτωμάτων της γρίπης Β, αναστέλλοντας το ένζυμο του ιού. Όλα τα μέρη του φυτού (και οι σπόροι), εκτός από τα άνθη και τους ώριμους καρπούς, είναι τοξικά, επειδή περιέχουν τον κυανογόνο γλυκοζίτη Sambunigrin, γι’ αυτό και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται όλο το φυτό από έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.
ΠΗΓΗ: