ta-skylia-mporoyn-na-anagnorisoyn-ean-kapoios-einai-kakos-anthropos-74232
20:45

Τα σκυλιά μπορούν να αναγνωρίσουν εάν κάποιος είναι κακός άνθρωπος

20:45
Newsroom

Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τον φόβο, αλλά μπορούν να μυρίσουν και την αλήθεια; Το σκυλί σας μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο έξυπνο από ότι σας δείχνει. Αποδεικνύεται, ότι τα σκυλιά αντιλαμβάνονται πολύ καλά την ανθρώπινη συμπεριφορά. Έχει αποδειχθεί και επιστημονικά. Μια ομάδα με επικεφαλή τον Akiko Takaoka του Πανεπιστημίου του Κιότο της Ιαπωνίας διεξήγαγε μια μελέτη η οποία διαπίστωσε ότι τα σκυλιά γνωρίζουν πραγματικά αν πρέπει να εμπιστεύονται ή όχι κάποιο άτομο.

Advertisement

Για το συγκεκριμένο πείραμα τα σκυλιά εξαπατήθηκαν για επιστημονικούς λόγους. Είναι ήδη γνωστό ότι όταν δείχνετε ένα αντικείμενο, ο σκύλος θα τρέξει προς αυτό. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες στην ερευνά τους. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, έδειξαν ένα δοχείο γεμάτο με κρυμμένα τρόφιμα. Τότε, τα σκυλιά σαφώς και έτρεξαν προς το δοχείο. Στη συνέχεια, έδειξαν ένα δοχείο που ήταν άδειο. Τα σκυλιά έτρεξαν προς αυτό, αλλά αντιλήφθηκαν ότι δεν είχε φαγητό.

Την τρίτη φορά που οι ερευνητές έδειξαν ένα δοχείο με φαγητό, τα σκυλιά αρνήθηκαν να πάνε στο δοχείο. Ήξεραν ότι το άτομο που το δείχνει δεν ήταν αξιόπιστο βάσει της προηγούμενης εμπειρίας τους. 34 σκυλιά έλαβαν μέρος στο πείραμα και κανένα σκυλί δεν θα πήγαινε προς το άδειο δοχείο την τρίτη φορά. Αυτό το πείραμα αποδεικνύει είτε ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να εντοπίσουν έναν ψεύτη είτε ότι τα σκυλιά έχουν σοβαρό πρόβλημα εμπιστοσύνης.

Advertisement

Με άλλα λόγια, εάν ξεγελάσετε τον σκύλο σας, θα διαμορφώσει την άποψη ότι δεν είστε αξιόπιστοι και ότι δεν  κρατάτε το λόγος σας και έτσι ο σκύλος σας θα σας συμπεριφέρεται ανάλογα. “Τα σκυλιά έχουν πιο εξελιγμένη κοινωνική νοημοσύνη από ό, τι νομίζαμε. Αυτή η κοινωνική νοημοσύνη εξελίχθηκε επιλεκτικά στην ιστορία της μακράς διάρκειας της συμβίωσής τους με τους ανθρώπους”, δήλωσε ο Takaoka, ο οποίος επίσης εξεπλάγην με το πόσο γρήγορα τα σκυλιά «υποτιμούσαν την αξιοπιστία ενός ανθρώπου».

Advertisement

Ο John Bradshaw από το Πανεπιστήμιου του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτήν τη μελέτη, λέει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα σκυλιά προτιμούν την προβλεψιμότητα. Όταν οι πράξεις προς τα σκυλιά είναι ασυνεπείς, τότε τείνουν να γίνουν νευρικά και στρεσαρισμένα.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επαναλάβουν το πείραμα αντικαθιστώντας τους σκύλους με λύκους επειδή οι λύκοι σχετίζονται στενά με τους σκύλους. Ο σκοπός αυτής της αλλαγής δεν αποσκοπεί στο να δαγκωθούν από τους λύκους, αλλά για να καταλάβουν τις ενδεχόμενες  «βαθιές επιπτώσεις της εξημέρωσης» στα σκυλιά.

Advertisement