Ο καύσωνας διαρκείας που διανύουμε απαιτεί το κλιματιστικό να είναι αναμμένο αρκετές ώρες ώστε να είμαστε όσο γίνεται πιο δροσεροί και ασφαλής από τις απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες που βιώνει η χώρα μας. Όμως, πρέπει να σκεφτούμε και τον λογαριασμό της ΔΕΗ που μας περιμένει… Αυτή, λοιπόν, είναι η σωστή θερμοκρασία για να «καίει» λιγότερο ρεύμα το κλιματιστικό.
Πόσο «καίει» τελικά ένα κλιματιστικό και πως θα μειώσουμε το λογαριασμό ρεύματος
Ο Δημήτρης Κοντούσιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, ανέφερε στις 18 Ιουλίου, στοSTAR, πως η κατανάλωση σε χρήματα και σε ηλεκτρικό ρεύμα εξαρτάται τόσο από την παλαιότητά του όσο και από το ίδιο το κλιματιστικό. Έτσι, μεσοσταθμικά, ένα κλιματιστικό μπορεί να «καίει» από 0,10 έως 0,15 ευρώ/ώρα, επομένως αν έχουμε σε λειτουργία επί 24 ώρες ένα κλιματιστικό, τότε η ημερήσια χρέωση μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 3,6 ευρώ.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Δημήτρης Κοντούσιας μίλησε και για τη σωστή θερμοκρασία στην οποία πρέπει να λειτουργεί ένα κλιματιστικό, τονίζοντας πως «στην καλύτερη περίπτωση κατεβάζουν τη θερμοκρασία από 12 έως 14 βαθμούς».
Συμβουλές για να «καίει» λιγότερο το κλιματιστικό
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε: «Με αυτό το δεδομένο, όταν μιλάμε για καλοκαιρινές θερμοκρασίες 35 και 36 βαθμών Κελσίου, προσωπικά στο σπίτι μου δεν βάζω το air condition ποτέ κάτω από τους 26 βαθμούς. Διαφορετικά, το μόνο που θα κάνουμε είναι να πληρώνουμε ρεύμα και τίποτε άλλο, αφού τα μηχανήματα δεν μπορούν να κατεβάσουν θερμοκρασίες πιο χαμηλά. Άντε να το βάλουμε και στους 24 βαθμούς. Το air condition, από τη στιγμή που το έχουμε στους 26 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να κάνει συντήρηση στον χώρο και να δουλεύει πολύ οικονομικά. Αν το βάλουμε στους 20 βαθμούς, δεν θα σταματήσει ποτέ να δουλεύει η εξωτερική μονάδα, με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστια κατανάλωση ρεύματος».
Όσον αφορά στις ημέρες του καύσωνα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος δήλωσε για τα κλιματιστικά:
«Αυτές τις ημέρες του καύσωνα καλύτερα να είναι συνέχεια ανοιχτά, γιατί αν βάζουμε το air condition να δουλέψει μία ώρα και το κλείνουμε για λίγο, μετά καταναλώνει πολύ περισσότερο. Καλύτερα να είναι 8- 10 ώρες διαρκώς σε λειτουργία, ακόμα και για 24 ώρες συνεχόμενα, όπως ένα ψυγείο που δεν το βγάζουμε ποτέ από την πρίζα και σταθερά στους 26 βαθμούς Κελσίου. Τότε η κατανάλωση θα είναι πάρα πολύ χαμηλή και ο χώρος θα έχει ευχάριστη θερμοκρασία».