Μία μαγευτική φωτογραφία που δείχνει μία ευτυχισμένη οικογένεια κύκνων, τραβήχτηκε από τον Τζέιμς Μακ Ντόναλντ στο πάρκο Bushy Park, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.
Καθώς ο ήλιος αναδύεται μέσα από την ομίχλη ένα ζευγάρι κύκνων μαζί με τα 7 παιδιά του φαίνεται να κάνει βόλτα σε μια λίμνη μέσα σε ένα μαγευτικό σκηνικό.
“Κινούνταν κατά μήκος ενός μονοπατιού από μια μικρότερη λίμνη προς μια μεγαλύτερη. Έχω ξαναδεί κύκνους μαζί με τα μικρά τους στην λίμνη, όταν οι γονείς είναι ακόμα πολύ προστατευτικοί και δεν αφήνουν να πλησιάσεις, οπότε χάρηκα που μπόρεσα να πλησιάσω και να βγάλω την φωτογραφία”,
ανέφερε ο 40χρονος Μακ Ντόναλντ.
Σύμβολο της χάρης, της ομορφιάς, της ισορροπίας, της ηρεμίας, της πίστης, της ανανέωσης και της αλλαγής.
Ο κύκνος δεν αποτελούσε τυχαία ιερό ζώο της θεάς Αφροδίτης και του θεού Απόλλωνα των προγόνων μας. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό ζώο και σε άλλους αρχαίους, αλλά ακόμα και νεώτερους πολιτισμούς.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ζώο της βασιλικής οικογένειας και είναι παράνομη η θανάτωσή του. Για τη χώρα μας, η παραμονή των κύκνων δεν είναι πάντα ευχάριστη, καθώς, πολλές φορές ακόμη και αυτά τα πανέμορφα πουλιά γίνονται θήραμα (ή καλύτερα, στόχος εκπαίδευσης γιατί δεν αποτελεί θηρεύσιμο είδος) ασυνείδητων κυνηγών.
Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, οι κύκνοι παράγουν μια ποικιλία φωνών. Είναι κοινωνικοί, εκτός από την περίοδο τής αναπαραγωγής. Τότε κάθε ζευγάρι απομονώνεται στην εδαφική του περιοχή, την οποία υπερασπίζεται σθεναρά εναντίον των καταπατητών.
Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η διαθέσιμη εδαφική ζώνη είναι περιορισμένη, τα πουλιά φωλιάζουν σε αποικίες. Η φωλιά, η οποία χτίζεται συνήθως στις όχθες και μερικές φορές επιπλέει, αποτελείται από έναν σωρό υδρόβιων φυτών, τα οποία συλλέγουν τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό. Τρέφονται με σπόρους και ρίζες φυτών, σκουλήκια και όστρακα.
Οι κύκνοι ζευγαρώνουν με έναν σύντροφο ισόβια. Η ερωτική συμπεριφορά τους περιλαμβάνει αμοιβαίο βύθισμα του ράμφους ή στάσεις με τα κεφάλια τους ενωμένα. Το θηλυκό επωάζει κατά μέσον όρο 6 αβγά, ανοιχτόχρωμα και χωρίς κηλίδες, ενώ το αρσενικό είναι άγρυπνος φύλακας, ενώ σε μερικά είδη το αρσενικό συμμετέχει και στην επώαση.