Αχινοί οι ίδιοι μπορεί να διαθέτουν αγκάθια αλλά η πολιτεία έχει ορίσει πρόστιμα για αυτούς. Για όσους δηλαδή τους βγάζουν από τη θάλασσα.
Το ψάρεμα αχινού απαγορεύεται από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία και τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.
Αν λοιπόν κάποιος αλιεύσει το προστατευόμενο πλέον είδος, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα που κυμαίνονται από 400 έως 3.000 ευρώ.
Η επαγγελματική αλιεία και μεταποίηση αχινού ελέγχεται, τουλάχιστον τυπικά, από τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 65/2014 (ΦΕΚ/108/Α’/2014) για την αλίευση αχινών, οι επαγγελματίες αλιείς πρέπει να διαθέτουν σχετική Άδεια Αλίευσης Αχινών.
Η Άδεια Αλίευσης Αχινών εκδίδεται από τις κατά τόπο αρμόδιες για την έκδοση αλιευτικών αδειών, αρχές, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου
Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια οι αχινοί προέρχονται είτε από παράνομους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αλιείας.
Ο αχινός, σύμφωνα με τους ειδικούς, ως εδραίος οργανισμός (κάθεται σε ένα σημείο) συγκεντρώνει τη βρομιά της θάλασσας. Πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχει μόλυνση.
Η οικολογική καταστροφή και για τα «τσουχτερά» πρόστιμα είναι δύο λόγοι που πριν κανείς βγάλει αχινούς καλό είναι να έχει υπόψιν.