Λιμνοθάλασσα Ωρωπού: Αρκετά κοντά στην Αθήνα, υπάρχει μια περιοχή που σφίζει από ζωή. Πρόκειται για ένα βιότοπο πλούσιο σε μεταναστευτικά είδη.
Δίπλα σε παραθεριστικές κατοικίες, υπάρχει μια μικρή λιμνοθάλασσα, που αποτελεί σταθμός για πολλά μεταναστευτικά είδη. Η ποικιλομορφία που διαθέτει, την κατατάσσει ως ένα πολύ σημαντικό βιότοπο.
Η λιμνοθάλασσα Ωρωπού βρίσκεται στη βόρεια Αττική, αμέσως μετά το λιμάνι της πόλης και εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής. Η ευρύτερη περιοχή έχει έκταση περίπου 650 στρεμμάτων.
Πρόκειται για μια ρηχή λιμνοθάλασσα που χωρίζεται από τη θάλασσα από μια στενή λωρίδα άμμου. Παράλληλα ενώνεται μαζί της σε διάφορα σημεία, αναλόγως την εποχή και την παλίρροια.
Παλιότερα η λιμνοθάλασσα αποτελούσε ενιαίο οικοσύστημα με τις εκβολές του Ασωπού ποταμού που βρίσκονται 2 χιλιόμετρα βορειότερα. Ωστόσο η έντονη οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή έχει χωρίσει τους δύο οικοτόπους.
Περιβάλλεται από έναν αλμυρόβαλτο και παλιότερα οι κάτοικοι την λειτουργούσαν ως φυσική αλυκή. Η λιμνοθάλασσα του Ωρωπού είναι ένας από τους σημαντικότερους τόπους διαχείμασης και ανεφοδιασμού για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας.
Πέρα από την πανίδα, στο νότιο μέρος υπάρχει ένας μεγάλος αλμυρόβαλτος γεμάτος με φυτά τους είδους Salicornia. Προς την ηπειρωτική περιοχή υπάρχουν καλαμιές και βούρλα.
Στην μικρή έκταση που χωρίζει την θάλασσα από την οικιστική περιοχή, ανάμεσα στις σαλικόρνιες φυτρώνει ένα ιδιαίτερα σπάνιο λουλούδι, το κολχικό Colchicum soboliferum, το οποίο ανθίζει σε μικρούς πληθυσμούς στο τέλος του χειμώνα.
Η λιμνοθάλασσα του Ωρωπού, αποτελεί ένα εξαιρετικό πεδίο για παρατήρηση πουλιών, καθώς σχεδόν όλο τον χρόνο συναντά κανείς πολλά και διαφορετικά είδη. Ιδιαίτερα στις αρχές της άνοιξης κατακλύζεται από εκατοντάδες πουλιά. Μέσα σε λίγες ώρες, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει μέχρι και 60 είδη, ενώ τον χειμώνα συχνά περνάνε από εδώ αρκετά σπάνια είδη.
Υπάρχουν αρκετοί απειλητικοί παράγοντες για αυτόν τον τόσο σημαντικό βιότοπο για την ορνιθοπανίδα. Η οικιστική ανάπτυξη, τα τροχοφόρα που φτάνουν μέχρι την παραλία, διάφορα χόμπυ όπως μότο-κρος και εκπαιδευτικές πτήσεις ελικοπτέρων αλλά και οι ρήψεις μπαζών είναι οι πιο σοβαροί.
Στην λιμνοθάλασσα του Ωρωπού έχουν καταγραφεί 180 είδη πουλιών μερικά από τα οποία αρκετά σπάνια.
Τον χειμώνα την επισκέπτονται μεγάλοι αριθμοί από καστανοκέφαλους γλάρους (μέχρι και 3.500 πουλιά), ενώ από την άνοιξη γεμίζει από κοπάδια σταχτοτσικνιάδων που σταθμεύουν για λίγο εδώ. Στον Ωρωπό έχει διαπιστωθεί ακόμα και η ολιγοήμερη στάθμευση του εξαιρετικά σπάνιου γερανού.
Ο Ωρωπός απέχει 54 χλμ. βορειότερα από την Αθήνα. Η διασταύρωση προς την Σκάλα Ωρωπού βρίσκεται πάνω στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας. Από το λιμάνι του Ωρωπού ακολουθείτε με τα πόδια την ακροθαλασσιά και λίγα μέτρα μετά την πόλη ξεκινάνε οι πρώτες λιμνούλες του υγρότοπου. Αν θέλετε να συνεχίσετε προς τις εκβολές του Ασωπού θα πρέπει να συνεχίσετε παραθαλάσσια για 2 χλμ. Σε όλη την ακτογραμμή μπορείτε να παρατηρήσετε διάφορα οργανικά υπολλείματα θαλάσσιων οργανισμών που αφήνει πίσω της η παλίρροια.