Χρήστος Ζερεφός: Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός μίλησε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας για το πρόβλημα της κλιματολογικής αλλαγής στην πορεία του χρόνου. Μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Ζερεφός αναφέρθηκε στη Μεσόγειο, τον Αριστοτέλη, την εποχή του χαλκού, την Αφρική, αλλά και την ανθρώπινη παρέμβαση.
Αναλυτικά:
Σχετικά με την ερημοποίηση στη Μεσόγειο, ο Χρήστος Ζερεφός, είπε:
«Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή ειδικά για τη λεκάνη της Μεσογείου. Η γνώση αυτή προέρχεται τόσο από τα μοντέλα προβλέψεων για τα επόμενα 70 με 80 χρόνια όσο και από το παρελθόν. Εκεί αναρωτιέται πώς έγινε έρημος η Σαχάρα».
Για την ερημοποίηση, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο Χρήστος Ζερεφός, δήλωσε:
«Και αναφέρεται σε μια μεγάλη κλιματική αλλαγή για τους μηχανισμούς της οποίας θέτει ερωτήματα».
Αναφορικά με την ξηρασία στην εποχή του Χαλκού, ο Χρήστος Ζερεφός, υπενθύμισε:
«Σήμερα ξέρουμε ότι υπήρξε μια παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας στην εποχή του χαλκού, η οποία σύμφωνα με κάποιους μελετητές διήρκησε τριάντα χρόνια και σύμφωνα με άλλους ακόμη και τριακόσια. Είναι η περίοδος που κατέβηκαν οι Δωριείς από τον Βορρά και κατέλαβαν το Άργος και τις Μυκήνες για να αλλάξει η ροή της Ιστορίας».
Σχετικά με την ξηρασία στην Αφρική, ο Χρήστος Ζερεφός, τόνισε:
«Πιο πρόσφατα, τη δεκαετία του 1970, ξεκίνησε μια νέα περίοδος ξηρασίας στη Βορειοδυτική Αφρική, η οποία διαρκεί δυστυχώς μέχρι σήμερα. Από εκείνη την περιοχή είχαμε τους πρώτους οικολογικούς πρόσφυγες καθώς εξαιτίας της ξηρασίας επεκτάθηκε η έρημος προς τη Σαβάνα».
Για την παρέμβαση του ανθρώπου, ο Χρήστος Ζερεφός, επεσήμανε:
«Ξέρουμε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας στη Βόρεια Αφρική κατεβαίνει και ότι σε οάσεις όπως είναι η Φαράν, στη χερσόνησο του Σινά, που άλλοτε ανέβλυζε το νερό επίγεια -κι εγώ θυμάμαι ως παιδί- τώρα είναι σε βάθος πάνω από 20 και 30 μέτρα. Το γεγονός ότι αυτή η αλλαγή επισυμβαίνει στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου σημαίνει πολλά. Το κλίμα πάντα άλλαζε. Αλλά η ανθρώπινη παρέμβαση επέτεινε αυτές τις αλλαγές και γι’ αυτό βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα».