Ρούχα: Πολλές νοικοκυρές αναρωτιούνται για τη μέγιστη χρήση ρούχων. Δηλαδή, για το πόσες φορές μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα άτομο κάθε είδος ρούχου. Επίσης, αρκετές νοικοκυρές έχουν απορίες σχετικά και με τη θερμοκρασία που σκοτώνει τα μικρόβια. Αναλυτικότερα:
Μέγιστη χρήση ρούχων:
Σουτιέν: Μετά από τρεις έως τέσσερις χρήσεις. Μάθετε περισσότερα εδώ.
Εσώρουχα: Μετά από μία χρήση.
Καλσόν και κάλτσες: Μετά από μία χρήση.
Αθλητικά ρούχα και μαγιό: Μετά από μία χρήση.
Τζιν: Πέντε έως έξι χρήσεις. Υπάρχουν και μερικοί που υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο του τζιν δεν πρέπει να γίνεται συχνά. Στην πραγματικότητα, ο διευθυντής της μάρκας Levi Strauss & Co, πλένει τα τζιν του μια φορά το εξάμηνο.
Μπλούζες: Μία έως δύο χρήσεις.
Φορέματα: Μία έως δύο χρήσεις.
Κολάν: Μία έως δύο φορές.
Παντελόνια και σορτς: Τρεις με τέσσερις φορές.
Σακάκια και μπλέιζερ: Πέντε έως έξι φορές.
Παλτό: Μια φορά κάθε δύο μήνες.
Πυτζάμες: Τρεις με τέσσερις φορές.
Φυσικά αυτός ο οδηγός δεν ισχύει για τις μέρες που έχει καύσωνα και ιδρώνετε υπερβολικά ή για τυχόν ατυχηματάκια, με λεκέδες να αφήνονται στα ρούχα και για όσους φυσικά έχουν διαφορετικές προτιμήσεις στους κανόνες υγιεινής.
Ποια θερμοκρασία σκοτώνει όλα τα μικρόβια, όταν πλένετε τα ρούχα σας:
Τα τελευταία χρόνια τα απορρυπαντικά ρούχων έχουν τέλεια απόδοση στο καθάρισμα τους από τις βρομιές ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αυτό ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα σωστό. Γιατί τα ρούχα δεν τα πλένουμε μόνο για τις βρομιές αλλά και για να εξουδετερώνουμε τα μικρόβια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το πλύσιμο με κρύο νερό πρέπει αν αποφεύγεται, ιδιαίτερα στα εσώρουχα, γιατί δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη, η μείωση των μικροβίων είναι οριακά μικρότερη σε σύγκριση με αυτά που υπάρχουν όταν είναι άπλυτα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ρούχα πρέπει να πλένονται στους 60-70 βαθμούς Κελσίου για να σκοτώνουν και τα μικρόβια.
Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες κατηγορίες ρούχων, που οι οδηγίες πλυσίματος λένε ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς κελσίου γιατί αλλιώς καταστρέφεται το ύφασμα. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται πολύ καλό άπλωμα και έκθεση του ρούχο στον ήλιο, ενώ χρειάζονται και πολύ καλό σιδέρωμα.