Ανόητα έξοδα: Πολλές νοικοκυρές, αλλά και τα μέλη ενός νοικοκυριού, πραγματοποιούν λάθη. Τα συγκεκριμένα λάθη σχετίζονται με την πραγματοποίηση καθημερινών εξόδων, τα οποία δεν είναι απαραίτητα. Με άλλα λόγια, έχουν να κάνουν με ανούσια έξοδα. Παρακάτω βρίσκεται σχετική λίστα, με αντίστοιχα λάθη. Αναλυτικότερα:
Ανόητα έξοδα – Συμβουλές για το σπίτι: Ακολουθούν επτά καθημερινές περιπτώσεις, τις οποίες μπορείτε να αποφύγετε
– Στα τρόφιμα: Μπορεί να πρόκειται για φαγητά που μαγειρέψαμε, αλλά δεν τρώμε και πετάμε. Μπορεί να πρόκειται για τρόφιμα που έχουμε αγοράσει και δεν καταναλώνουμε μέχρι την ημερομηνία λήξης. Άρα χαλάνε. Δεν είναι λίγες οι φορές που κι εμείς οι ίδιοι θυμώνουμε με τον εαυτό μας. Δηλαδή, με αυτή την πολύ κακή μας συνήθεια. Μια καλή ιδέα για να την «κόψουμε». Μπορούμε, με το να ψωνίζουμε λιγότερα από το σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, να μαγειρεύουμε μικρότερες ποσότητες φαγητού.
Επίσης, σημαντικό είναι να κοιτάμε τις τιμές πριν αγοράσουμε ένα τρόφιμο. Πρέπει να το συγκρίνουμε με άλλες. Πολύ νόστιμα είναι τα δημητριακά που εισάγονται από πολυτελή σούπερ μάρκετ του εξωτερικού και πωλούνται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Όμως, η τιμή τους είναι σχεδόν 3 φορές πάνω από τα υπόλοιπα. Δεν λέμε να μην τα πάρετε, λέμε απλά να έχετε τον νου σας.
Ανόητα έξοδα – Συμβουλές για το σπίτι: Κι άλλες καθημερινές περιπτώσεις, τις οποίες μπορείτε να αποφύγετε
– Στη συνδρομή του γυμναστηρίου: Όσο χαμηλή κι αν την βρήκατε, όσο αποφασισμένοι κι αν είστε ότι θα πηγαίνετε 3 φορές την εβδομάδα… ξανασκεφτείτε το. Αφού το ξέρετε καλά μέσα σας ότι σε 3 μήνες θα σταματήσετε και θα είναι ζήτημα αν έχετε πάει 10 φορές. Είναι γεγονός ότι μερικές φορές για να αναγκαστούμε να κάνουμε κάτι πρέπει να το πληρώσουμε.
Κι αν πραγματικά παραμείνετε πιστοί στο ραντεβού σας στη Zumba, σας βγάζουμε το καπέλο! Αν, όμως, έχετε υπάρξει θύμα του καλού μάρκετινγκ των γυμναστηρίων και στο παρελθόν, δώστε μια ευκαιρία στο τρέξιμο. Είναι δωρεάν και θα σας φέρει εξίσου καλά αποτελέσματα.
– Στον καφέ και τα σνακ που αγοράζουμε στη δουλειά: Αρκεί ένας απλός υπολογισμός για να το συνειδητοποιήσουμε: 20 εργάσιμες ημέρες x 2 ευρώ ανά καφέ = 40 ευρώ κάθε μήνα μόνο γι’αυτό τον σκοπό. Αν παραγγέλνετε και φαγητό ή σνακς απ’έξω το ποσό τριπλασιάζεται και γίνεται ένα σοβαρό μηνιαίο έξοδο, το οποίο θα μπορούσε να μειωθεί αν ετοιμάζατε τον καφέ και το φαγητό σας από το σπίτι.
Ανόητα έξοδα – Συμβουλές για το σπίτι: Κι άλλες καθημερινές περιπτώσεις, τις οποίες μπορείτε να αποφύγετε
– Στο γεγονός ότι δεν εκμεταλλευόμαστε σωστά τις προσφορές: Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ κάνουν κατά καιρούς σημαντικότατες προσφορές σε «ακριβά» είδη, π.χ. σε απορρυπαντικά και πάνες. Μην τις αψηφάτε. Όταν ενημερώνεστε, για παράδειγμα, από τις διαφημίσεις ή τις σελίδες τους ότι το τάδε κατάστημα έχει τις πάνες του μωρού σας ή το αγαπημένο σας απορρυπαντικό ρούχων ή πιάτων στη μισή τιμή, σπεύσατε –και μάλιστα αγοράστε περισσότερα του ενός πακέτα. Μακροπρόθεσμα θα έχετε κάνει σημαντική οικονομία.
– Στα προγράμματα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ίντερνετ, συνδρομητικής τηλεόρασης κ.λ.π.: Δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι διαρκώς σε επαγρύπνηση σχετικά με το πόσα χρήματα ξοδεύεις κάθε μήνα για όλα τα παραπάνω, συγκριτικά με το πόσα ξοδεύουν οι φίλοι και οι γνωστοί σε αντίστοιχες παροχές και τι προσφορές «τρέχουν» κάθε τόσο από τις εταιρίες επικοινωνιών.
Μπορείτε, όμως, τουλάχιστον κάθε φορά που ανανεώνετε τη συνδρομή σας να το ψάχνετε λίγο παραπάνω, αλλά και να επιδίδεστε σε «παζάρια» με την εκάστοτε εταιρία, γιατί θα εκπλαγείτε από το πόσα χρήματα μπορεί να γλιτώσετε.
– Στα επώνυμα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς: Ακόμα κι αν έχετε μια σχετική οικονομική άνεση και σας περισσεύουν κάποια χρήματα για να βάζετε «στην άκρη» κάθε μήνα, συνεχίζετε -αν μέσω κρίσης- να θεωρείτε λογικό να δίνετε 120 ευρώ για ένα άρωμα, συσκευασίας 50ml;
Ναι, μυρίζει υπέροχα και ταιριάζει τέλεια στην επιδερμίδα σας και έχει ένα εντυπωσιακό μπουκαλάκι που πραγματικά στολίζει το μπουντουάρ σας, όμως… σκεφτείτε το: Είναι απλά ένα άρωμα και κοστίζει σχεδόν όσα χρήματα δίνετε κάθε μήνα για ρεύμα!
Ανόητα έξοδα – Συμβουλές για το σπίτι: Η τελευταία καθημερινή περίπτωση, την οποία μπορείτε να αποφύγετε
– Στο χαρτί κουζίνας και στα καθαριστικά: Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως αν είστε από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν χαρτί κουζίνας για το παραμικρό, π.χ. για να σκουπίζετε τα πιάτα ή τα χέρια σας ή για να καθαρίζετε τα πάντα στο σπίτι, το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεστε 2-3 μεγάλα ρολά την εβδομάδα (μπορεί να λέμε και λίγα).
Αυτό σε χρήματα μεταφράζεται περίπου στα 6-7 ευρώ ανά εβδομάδα. Από την άλλη, αναθεωρήστε ως προς τα καθαριστικά του σπιτιού σας: Συγκρίνετε τιμές στα απορρυπαντικά ρούχων που βρίσκετε στα σούπερ μάρκετ και σε αυτά που πωλούνται στις αποθήκες χαρτικών-καθαριστικών. Μήπως χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα; Όσο για τα απολυμαντικά της κουζίνας, ξέρατε ότι το ξύδι, το λεμόνι και η σόδα μπορούν να κάνουν εξίσου καλή δουλειά -γλιτώνοντάς σας και από τα πολλά χημικά;