pentakatharo-spiti-17-emfani-simeia-poy-xechname-sto-katharisma-18691
10:10

Πεντακάθαρο σπίτι: 17 εμφανή σημεία που ξεχνάμε στο καθάρισμα

10:10
Newsroom

Καθαρό σπίτι: Μπορεί οι νοικοκυρές να καθαρίζουν το σπίτι τους. Όμως, κάποια σημεία δεν τα προσέχουν όσο θα έπρεπε. Για τη σωστή καθαριότητα του σπιτιού, δεν θα πρέπει να αγχώνεστε. Αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες, οι οποίες βρίσκονται παρακάτω. Αναλυτικότερα:

Καθαρό σπίτι: Ακολουθούν σημεία που δεν καθαρίζουν οι νοικοκυρές

– Ο πάγκος της κουζίνας είναι από τα πιο σημαντικά σημεία του σπιτιού, που πρέπει να διατηρούμε πάντα καθαρά. Στον πάγκο της κουζίνας βλέπετε, μαγειρεύουμε το φαγητό μας. Αν ο πάγκος μας δεν είναι καθαρός, είναι πολύ πιθανό τα μικρόβια να μεταφέρονται και στο φαγητό μας.

Advertisement

Συνήθως, κάθε φορά που μαγειρεύουμε, ξεχνάμε να καθαρίσουμε τον πάγκο, αν φαινομενικά δεν τον έχουμε λερώσει. Αξίζει όμως να θυμάστε ότι κάθε φορά, πρέπει να περνάτε τον πάγκο της κουζίνας με ένα υγρό πανί. Είτε έχει εμφανείς λεκέδες, είτε όχι. Έτσι αποφεύγεται την συσσώρευση βρωμιάς και μικροβίων.

– Το ψυγείο, το πλυντήριο πιάτων, ο φούρνος, είναι μερικές ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας που μπορεί να χρησιμοποιούμε συχνά, αλλά δεν καθαρίζουμε τόσο συχνά όσο θα έπρεπε. Μην περιμένετε οι ηλεκτρικές συσκευές να εμφανίσουν ορατούς λεκέδες ή δυσοσμία για να τις πλύνετε. Θα πρέπει τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα, να επιμελείστε την καθαριότητά τους, γιατί τα μικρόβια είναι εκεί, ακόμη και όταν δεν μπορούμε να τα δούμε. Επίσης μην ξεχνάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας όπως είναι το ηλεκτρικό μπρίκι, η συσκευή για τον φραπέ κλπ.

Advertisement

Κι άλλα σημεία που δεν καθαρίζουν οι νοικοκυρές

– Η μητέρα μου είχε μια δική της πατέντα, την οποία την προτιμούσε, για περισσότερη οικονομία. Γέμιζε κάθε μέρα ένα μπολ με νερό, έβαζε μέσα απορρυπαντικό για τα πιάτα και τοποθετούσε εκεί όλα τα σφουγγάρια και τα σύρματα για τον καθαρισμό των πιάτων. Επειδή είναι 65 χρονών γυναίκα, ίσως οι αναγνώστριες του σημερινού άρθρου, οι οποίες έχουν πάνω – κάτω την ίδια ηλικία με την μητέρα μου, να ακολουθούν το παράδειγμά της.

Φαίνεται όμως πως δεν θα έπρεπε! Τα σφουγγάρια και τα σύρματα για τον νεροχύτη, πρέπει να είναι πάντα στεγνά. Επίσης είναι σημαντικό να τα αντικαθιστάτε μία φορά την εβδομάδα. Οπότε, κάθε φορά που τελειώνετε με το πλύσιμο των πιάτων, τοποθετήστε τα σφουγγάρια σας σε ένα στεγνό σημείο του νεροχύτη και αφήστε τα να στεγνώσουν.

Advertisement

– Αυτή είναι μια συμβουλή καθαριότητας που ίσως πολύς κόσμος να ακολουθεί ήδη. Εμείς όμως δεν θα μπορούσαμε να την παραβλέψουμε, γι’ αυτόν τον κόσμο, που δεν γνωρίζει. Οι πετσέτες στην κουζίνα και στο μπάνιο θα πρέπει να αλλάζονται μία φορά την εβδομάδα.

– Τα μαγειρικά σκεύη και τα τηγάνια είναι τα κουζινικά που κάθε άνθρωπος χρειάζεται, αν θέλει να μαγειρεύει μόνος του το φαγητό του. Πολλές φορές τα τηγάνια και οι κατσαρόλες μας χαλάνε, επειδή ο πάτος τους, αποκτά δύσκολους λεκέδες που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με κανέναν τρόπο πλέον.

Για να αποφύγετε αυτή την δυσάρεστη κατάσταση και να επεκτείνετε τα χρόνια ζωής των κουζινικών σας, θα πρέπει να τα πλένετε, αμέσως μετά την χρήση τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα χαλάσουν πιο δύσκολα και θα είναι πιο υγιεινός ο χώρος της κουζίνας σας.

Καθαρό σπίτι: Κι άλλα σημεία που δεν καθαρίζουν οι νοικοκυρές

– Το σκληρό νερό στον βραστήρα φαίνεται άσχημο και κάνει τη γεύση του νερού χειρότερη. Βάλτε λίγο νερό κάθε φορά πριν το χρησιμοποιήσετε και πλύνετε το με σαπούνι κάθε εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο ο βραστήρας σας θα είναι πάντα καθαρός!

Advertisement

– Φυσικά ο κάδος σκουπιδιών είναι το πιο χρήσιμο αντικείμενο του σπιτιού. Εκτός από χρήσιμο όμως είναι και αρκετά επίφοβο όσων αφορά τα μικρόβια. Εκεί συσσωρεύονται τα σκουπίδια του σπιτιού, κι εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσων αφορά την υγιεινή του.

Γι’ αυτόν τον λόγο λοιπόν πρέπει να επιλέγετε πάντα κάδους σκουπιδιών που κλείνουν με καπάκι. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρείτε τις δυσάρεστες οσμές και τα μικρόβια μακριά από τον χώρο σας. Επίσης, πρέπει να καθαρίζετε τον κάδο σκουπιδιών, αυστηρά μία φορά την εβδομάδα, με νερό, σαπούνι και κάποιο απολυμαντικό.

Κι άλλα σημεία που δεν καθαρίζουν οι νοικοκυρές

– Οι καναπέδες, οι πολυθρόνες και οι θήκες μαξιλαριών πρέπει να πλένονται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Δεν πρέπει να το ξεχνάτε, ακόμη κι αν φαινομενικά φαίνονται πολύ καθαρά.

– Όταν καθαρίζετε τη σκόνη, μην ξεχνάτε τα κουμπιά, τους διακόπτες και τις πρίζες. Θα είναι πάντα καθαροί με αυτόν τον τρόπο. Όμως περισσότερο από την καθαριότητα θα πρέπει να σας ενδιαφέρει η ασφάλειά σας. Γι’ αυτό προτού καθαρίσετε τις πρίζες του σπιτιού να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το ρεύμα.

– Το ίδιο ισχύει και για πίνακες ζωγραφικής και κορνίζες στους τοίχους. Δώστε προσοχή στις εσωτερικές γωνίες – συσσωρεύεται πολλή σκόνη εκεί.

Advertisement

– Στα μπαλκόνια πολλές φορές συσσωρεύονται άχρηστα πράγματα. Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγετε αυτή την συνήθεια, διότι αυτό χαλάει την εξωτερική εικόνα του σπιτιού σας και μπορεί να γεμίσει το σπίτι σας με μικρόβια. Θα πρέπει να σφουγγαρίζετε τα μπαλκόνια σας, μια φορά την εβδομάδα.

– Επίσης αν έχετε εσωτερικό μπαλκόνι, προσπαθήστε να μην το μετατρέψετε σε…αποθήκη, γιατί πολλοί πέφτουν σε αυτή την παγίδα. Αυτό είναι ζήτημα τόσο καθαριότητας όσο και οργάνωσης. Αν δεν χρειάζεστε το εσωτερικό σας μπαλκόνι, μπορείτε να το κάνετε γραφείο ή γυμναστήριο.

– Μην ξεχάσετε να πλύνετε τις βρύσες για να αφαιρέσετε λεκέδες νερού. Οι λεκέδες νερού δημιουργούν άλατα και τα άλατα φθείρουν τις βρύσες τόσο του νεροχύτη όσο και του μπάνιο. Θα πρέπει λοιπόν να τις καθαρίζετε πάντα από το νερό με ένα στεγνό πανί και να χρησιμοποιείτε όποτε χρειάζεται καθαριστικά για τα άλατα.

Καθαρό σπίτι: Επιπλέον, σημεία που δεν καθαρίζουν οι νοικοκυρές

– Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έχετε πλαστικές κουρτίνες μπάνιου, θα πρέπει να τις αντικαθιστάτε συχνά. Το πλαστικό εν πλένετε και η αλήθεια είναι ότι συσσωρεύει πολλά μικρόβια. Για εσάς που έχετε υφασμάτινες κουρτίνες μπάνιου, μη πέφτετε στην παγίδα, να μην τις πλένετε τακτικά διότι “έρχονται σε επαφή με νερό οπότε πλένονται αυτόματα” . Οι κουρτίνες θα πρέπει να πλένονται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους, δύο με τρεις φορές τον μήνα. Με αυτόν τον τρόπο, φεύγουν οι λεκέδες που δεν φαίνονται – αλλά υπάρχουν – , τα μικρόβια και φυσικά ζωντανεύουν τα χρώματά τους!

– Μετακινήστε τα απορρυπαντικά σας σε ράφια και ντουλάπια. Με αυτό τον τρόπο τα προστατεύετε από την σκόνη και φυσικά οι χώροι σας δείχνουν περισσότερο τακτοποιημένοι.

– Τα καλάθια των άπλυτων πρέπει να είναι πάντα με καπάκι. Έτσι, θα διατηρούν τις δυσάρεστες μυρωδιές των λερωμένων ρούχων μακριά από τον υπόλοιπο χώρο. Επίσης, είναι και θέμα ευγένειας και οργάνωσης, αφού δεν είναι σωστό τα λερωμένα ρούχα να είναι ορατά στους επισκέπτες ή στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Τα υπόλοιπα σημεία που δεν καθαρίζουν οι νοικοκυρές

– Το κρεμοσάπουνο είναι ένα είδος σαπουνιού που πολλά σπίτια χρησιμοποιούν. Μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό όσων αφορά την καθαριότητα των χεριών μας, όμως οφείλουμε να επιμελούμαστε κι εμείς την δική του καθαριότητα. Το κρεμοσάπουνο βλέπετε πολλές φορές, γεμίζει τρίχες και σκόνη.

– Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν στο πόσο σημαντικό είναι να καθαρίζουμε το πλυντήριό μας. Ειδικότερα το λάστιχο που βρίσκετε στην πόρτα του, πολλές φορές μαζεύει τόση βρώμια που αν την αντικρίσετε θα…σιχαθείτε. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μην καθαρίζονται σωστά τα ρούχα και να μειώνονται τα χρόνια ζωής της συσκευής.

Θα πρέπει λοιπόν να καθαρίζουμε συχνά το λάστιχο της πόρτας του πλυντηρίου και για το καλό της συσκευής και για το δικό μας καλό. Να θυμάστε ότι αν το πλυντήριό σας τελευταία μυρίζει άσχημα, μάλλον ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε να πλένετε το λάστιχο της πόρτας του.