Αράχνες στο σπίτι: Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο North Carolina, υπάρχει σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να σκοτώνουμε τις αράχνες στο σπίτι μας.
Αράχνες στο σπίτι: Μην σκοτώνετε τις αράχνες
Όσο δύσκολο κι αν, αξίζει να ακούσουμε τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο North Carolina, οι οποίοι ζητούν από όσους δέχονται συχνά «επισκέψεις» από αράχνες στα σπίτια τους, να τους δίνουν χάρη και να μην τις σκοτώνουν. Οι λόγοι είναι αρκετά σοβαροί.
Αρχικά, οι αράχνες αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της φύσης και του οικιακού μας οικοσυστήματος. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι, μερικές παγιδεύονται τυχαία στα σπίτια μας, ενώ άλλες έρχονται για σύντομη επίσκεψη. Οι δεύτερες, απολαμβάνουν να ζουν στα σπίτια, καθώς και να αναπαράγονται εκεί. Κατά κανόνα είναι διακριτικές και καθόλου επιθετικές ή επικίνδυνες. Μάλιστα, έχουν και κάτι σημαντικό να προσφέρουν: Τρώνε άλλα μικρότερα και δυνητικά επικίνδυνα έντομα. Υπάρχουν και αράχνες οι οποίες τρώνε άλλες αράχνες!
Οι αράχνες Θηριδιίδες καθώς και οι αράχνες που συναντάμε κυρίως σε υπόγεια και κελάρια, είναι τα πιο συχνά είδη που κατοικοεδρεύουν σε κλειστούς χώρους. Όσο κι αν δεν θέλουμε ούτε να τις βλέπουμε, παγιδεύουν άλλα ενοχλητικά καθώς και μολυσμένα έντομα. Ένα παράδειγμα είναι τα κουνούπια, αποτρέποντας τα από το να μας τσιμπήσουν. Τα παγιδεύουν στους ιστούς τους και μετά από μια «βόλτα», ώστε να εντοπίσουν κι άλλους μικρούς εισβολείς, επιστρέφουν για να τα κατασπαράξουν.
Αράχνες στο σπίτι: Δεν μπορούν να μας βλάψουν
Είναι φυσιολογικό να φοβόμαστε τις αράχνες. Έχουν πολλά μακριά πόδια και πολλές από αυτές μπορεί να «επιτεθούν». Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο για τις αράχνες που ζουν στα σπίτια μας, να μας βλάψουν. Το δηλητήριο που ενδεχομένως περιέχουν είναι πολύ αδύνατο για να μας βλάψει – αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι εντομολόγοι.
Επίσης, επιμένουν ότι οι αράχνες κατά κανόνα προτιμούν να αποφεύγουν τους ανθρώπους, αφού εμείς είμαστε πολλοί πιο επικίνδυνοι γι’αυτές. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός, ότι υπάρχουν και κάποιες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα (π.χ. η «Μαύρη Χήρα»). Τέτοια κρούσματα όμως, εμφανίζονται πολύ σπάνια.
Αν λοιπόν βρείτε μια αράχνη στο σπίτι σας, αντί να την σκοτώσετε, προτιμήσετε να την παγιδεύσετε και να την απελευθερώσετε στη φύση. Μπορεί να βρει αλλού μια πιο φιλόξενη στέγη.