Η αναπλήρωση του κολλαγόνου μπορεί να γίνει από την κατανάλωση οχτώ τροφών, οι οποίες είναι πλούσιες στη συγκεκριμένη θρεπτική ουσία, εκτός από τις κρέμες και τις λοσιόν που χρησιμοποιείτε για εξωτερική χρήση.
Αν είστε πάνω από 35 και παρατηρείτε πως το δέρμα σας έχει χάσει την ελαστικότητα του, τη σφριγηλότητα του και έχουν αρχίσει την εμφάνισή τους οι πρώτες ρυτίδες, ο ένοχος είναι το κολλαγόνο.
Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη, φτιαγμένη από κύτταρα συνδετικού ιστού, γνωστά ως ινοβλάστες. Αποτελεί περίπου το 30% της συνολικής πρωτεϊνικής μάζας του σώματός σας και το 80% του συνδετικού ιστού.
Με πιο απλούς όρους, αυτή η πρωτεΐνη είναι η κόλλα, η οποία κρατάει μαζί το σώμα σας. Χωρίς αυτή, το σώμα σας δε θα μπορούσε να κρατήσει ενωμένα όλα του τα κομμάτια.
Η υγεία του δέρματός σας, είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κολλαγόνο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προστασία της δομής του και τη δημιουργία τοίχους προστασίας από τις τοξίνες και άλλους εξωτερικούς, βλαβερούς παράγοντες.
Είναι το κύριο συστατικό των μαλλιών και των νυχιών σας, καθώς επίσης των κλειδώσεων και του συνδετικού ιστού. Πιο συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνο για τη σφριγηλότητα του δέρματός σας και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδερμίδας σας.
Αναπλήρωση του κολλαγόνου: Η απώλειά του ξεκινάει από τα 25 χρόνια
Οι άνθρωποι ξεκινούν να έχουν απώλεια κολλαγόνου, περίπου στα 25 έτη, ενώ γίνεται περισσότερο εμφανής, μετά την ηλικία των 35.
Όσο το κολλαγόνο μειώνεται, η δομή του επιθηλιακού ιστού αποδυναμώνεται, το δέρμα αδυνατίζει, τα μαλλιά σας γίνονται λιγότερο δυνατά και αρχίζει η εμφάνιση των ρυτίδων και του σακουλιάσματος στο δέρμα.
Επίσης, οι τένοντες και οι κλειδώσεις σας, γίνονται λιγότερο ελαστικές και οι αρθρώσεις σας χάνουν την ευλυγισία τους. Γι’ αυτό είναι καλή ιδέα η αναπλήρωση του κολλαγόνου.
Αναπλήρωση του κολλαγόνου: Ποιοι παράγοντες επιταχύνουν την απώλεια του
Όπως αναφέρει και στη μελέτη της, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, η Δρ. Αικατερίνη Λιάκου ορισμένοι από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια κολλαγόνου είναι:
Η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, οι ρύποι, οι τοξίνες, το άγχος και η υπερβολική σωματική άσκηση, αυξάνουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν τα υπάρχοντα αποθέματα του κολλαγόνου σας.
Η χαμηλή παραγωγή ορμονών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και η γήρανση, μειώνουν επίσης την παραγωγή κολλαγόνου.
Προβλήματα υγείας με θεραπείες οι οποίες εμποδίζουν το σώμα, να απορροφήσει βιταμίνες και μέταλλα, χειροτερεύουν τα συμπτώματα.
Αναπλήρωση του κολλαγόνου: Τι μπορείτε να καταναλώσετε
Παρότι, έχει αρχίσει να πέφτει η παραγωγή κολλαγόνου, δεν έχουν χαθεί όλα. Υπάρχουν κάποιες τροφές πλούσιες σ’ αυτήν την πρωτεΐνη και άλλες που μπορούν να σας βοηθήσουν να την παράγετε.
Η κατανάλωσή τους μπορεί να σας βοηθήσει με την αναπλήρωση του κολλαγόνου και έτσι θα μπορέσετε ν’ ανακτήσετε τη σφριγηλότητα, τη φρεσκάδα και την ελαστικότητα του δέρματός σας.
Αναπλήρωση του κολλαγόνου: Από το κρέας
Το κρέας αποτελεί ένα σημαντικό, θρεπτικό στοιχείο της διατροφής σας.
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο, τα καλύτερα είδη κρέατος είναι:
Μοσχάρι
Κοτόπουλο
Κατσίκα
Βόδι
Ελάφι
Χοιρινό (κυρίως τα πόδια)
Το δέρμα, τα κόκκαλα και τα εντόσθια είναι επίσης πηγές πλούσιες σε πρωτεΐνη και κολλαγόνο, όπως παράδειγμα το χοιρινό δέρμα, ο ζωμός από κόκκαλα, κλπ.
Αναπλήρωση του κολλαγόνου: Από το ψάρι
Παρότι το ψάρι έχει μικρότερη περιεκτικότητα αυτής της θρεπτικής ουσίας, σε σύγκριση με άλλες πρωτεϊνικές πηγές, τα λέπια των ψαριών συγκεκριμένα, έχουν άφθονο κολλαγόνο.
Επίσης, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στον σολομό και τον τόνο, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της μεμβράνης που βρίσκεται περιμετρικά του ιστού των κυττάρων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τη μείωση των φλεγμονών και παρέχει ελαστικότητα και σφριγηλότητα.
Αναπλήρωση του κολλαγόνου: Από τη ζελατίνη
Η ζελατίνη αποτελείται κατά 90%, από παράγωγα πρωτεΐνης κολλαγόνου. Είναι επίσης, πολύ χαμηλή σε θερμίδες.
Αναπλήρωση του κολλαγόνου: Από κόκκινα φρούτα και λαχανικά
Τα κόκκινα φρούτα, όπως τα μήλα, οι φράουλες, τα κεράσια, τα παντζάρια, οι κόκκινες πιπεριές και πολλά άλλα, περιέχουν λυκοπένιο, μία ουσία η οποία, εκτός του ότι αποτελεί ένα καταπληκτικό αντιοξειδωτικό, βοηθά και στην παραγωγή κολλαγόνου.
Αναπλήρωση του κολλαγόνου: Από φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου. Θα τη βρείτε σε πορτοκάλια, λεμόνια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, μάνγκο, ανανά και άλλα.
Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που μειώνουν το σχηματισμό ρυτίδων.
Αναπλήρωση του κολλαγόνου: Από λαχανικά
Λαχανικά όπως λάχανο, μελιτζάνα, αντίδι και σπανάκι, είναι τέλεια για την παραγωγή κολλαγόνου.
Αναπλήρωση του κολλαγόνου: Από τροφές πλούσιες σε θείο
Τροφές όπως το σέλινο, οι πράσινες και μαύρες ελιές, το σκόρδο, το αγγούρι, οι μπανάνες, τα κρεμμύδια και το τόφου, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο, το οποίο διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.
Αναπλήρωση του κολλαγόνου: Άλλες τροφές
Άλλες τροφές που θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας είναι, το γάλα σόγιας, το τυρί, το τσάι, οι ξηροί καρποί και τροφές πλούσιες σε λυσίνη, όπως πατάτες, φύκια και μαγιά.
Όλα αυτά τα προϊόντα μπορείτε να τα προμηθευτείτε εύκολα. Συνδυάστε τα όπως εσείς επιθυμείτε στη διατροφή σας. Σιγουρευτείτε πως η διατροφή σας είναι υγιεινή και ισορροπημένη και θ’ αρχίσετε να βλέπετε τ’ αποτελέσματα στο δέρμα σας, όταν το σώμα σας αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου.