Ένας αριθμητικός γρίφος που δημιούργησε ο Ιάπωνας εφευρέτης Nob Yoshigahara έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στο Reddit. Αν και αρχικά φαίνεται να έχει απλή μαθηματική λύση, αποδεικνύεται πιο περίπλοκος. Ο Nob, γνωστός στην Ιαπωνία για τους γρίφους του, είχε σχεδιάσει παιχνίδια για περιοδικά και θεωρούσε αυτό το έργο, ανεπίσημα γνωστό ως «Το δέντρο των αριθμών του Nob» (Nob’s Number Tree), το «αριστούργημά» του.
Ο γρίφος του Ιάπωνα εφευρέτη παρουσιάζει μια σύνθεση αριθμών που σχηματίζουν κύκλους, με κάθε κύκλο να συνδέεται με ένα βέλος που υποδεικνύει την κατεύθυνση. Η αποκωδικοποίηση του γρίφου απαιτεί την κατανόηση του γενικού κανόνα που διέπει την τοποθέτηση των αριθμών, προκειμένου να εντοπιστεί σωστά ο αριθμός που απεικονίζεται από ένα ερωτηματικό σε κάποιον από τους κύκλους.
Ο γρίφος του Nob Yoshigahara:
Ξεκινώντας από το αρχικό σημείο στο επάνω αριστερό μέρος του γρίφου, εντοπίζουμε δύο αριθμούς: το 99 και το 72. Από τους κύκλους που περιλαμβάνουν αυτούς τους αριθμούς, υπάρχουν ξεχωριστά βέλη που κατευθύνονται προς έναν τρίτο κύκλο, όπου βρίσκεται ο αριθμός 27. Στη συνέχεια, αυτό το βέλος οδηγεί σε έναν άλλο κύκλο που περιλαμβάνει τον αριθμό 18. Στο δεξί μέρος, ένας επιπλέον κύκλος με τον αριθμό 45 δείχνει προς τον ίδιο κύκλο που περιέχει τον αριθμό 18.
Στη συνέχεια, ένα βέλος επισημαίνει τη μετάβαση από τον κύκλο με αριθμό 18 στον κύκλο με αριθμό 21. Στη δεξιά πλευρά, ο αριθμός 39 κατευθύνεται προς τον ίδιο κύκλο με αριθμό 21.
Σε αυτό το σημείο, ο ερευνητής μπορεί να συμπεράνει ότι η λύση βασίζεται στην αφαίρεση: 99-72=27 και 45-27=18. Επιπλέον, 39-18=21.
Προχωρώντας πέρα από τον κύκλο με το ερωτηματικό, η διαδικασία της αφαίρεσης διατηρεί την ίδια συνεκτικότητα καθ’ όλη τη διαδρομή προς τα κάτω, φτάνοντας στην τριάδα κύκλων στην κάτω δεξιά γωνία. Εκεί, οι αριθμοί 21 και 13 κατευθύνονται προς τον κύκλο με τον αριθμό 7, με την αλληλουχία 21-13-8 να αποκτά νόημα.
Σε αυτό το σημείο, κάποιος μπορεί να αρχίσει να αμφιβάλλει για την ύπαρξη ενδεχόμενου τυπογραφικού λάθους στον κύκλο με τον αριθμό 7. Παρ’ όλα αυτά, το κείμενο δίπλα στο γραφικό επαναλαμβάνει την ακριβή διατύπωση: «Ο αριθμός 7 στον τελευταίο κύκλο δεν είναι τυπογραφικό λάθος».
Ασφαλώς, ο συγκεκριμένος γρίφος έχει τραβήξει την προσοχή των χρηστών του Reddit, με πολλούς να παραμένουν εκπληκτικά αναγνώριστοι από το μυστήριο. Και παρότι, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, πολλοί υποθέτουν ότι η λύση εναπόκειται στην αφαίρεση, καταλήγοντας στο τέλος, αυτή η άποψη αποδεικνύεται εσφαλμένη.
Η Λύση του Γρίφου:
Στην πραγματικότητα, η μέθοδος που ακολουθείται είναι η πρόσθεση των μεμονωμένων αριθμών στους δύο κύκλους που δείχνουν προς τον τρίτο, για να προκύψει η τιμή του τρίτου κύκλου.
Αρχικά, για παράδειγμα, αποσυνθέτετε τους αριθμούς 99 και 72 ως εξής για πρόσθεση: 9 + 9 + 7 + 2, με το αποτέλεσμα να είναι ξανά 27.
Στη συνέχεια, εξετάζοντας τους κύκλους με αριθμούς 45 και 27, εφαρμόζετε την πρόσθεση 4 + 5 + 2 + 7, η οποία επίσης δίνει 18. Για τους αριθμούς 39 και 18, προσθέστε 3 + 9 + 1 + 8, και έτσι προκύπτει το 21.
Αυτή η μέθοδος ισχύει και για την τελευταία τριάδα κύκλων κάτω δεξιά, με τους αριθμούς 21 και 13. Υπολογίζετε το άθροισμα ως 2 + 1 + 1 + 1 + 3, με το αποτέλεσμα να είναι πράγματι επτά.
Έτσι, ακολουθώντας αυτό το πρότυπο, μπορείτε να εντοπίσετε τον αριθμό που κρύβεται πίσω από το ερωτηματικό: αν προσθέσετε τους αριθμούς 36 και 21, έπειτα την προσθήκη των αριθμών 3 + 6 + 2 + 1, φτάνετε στη σωστή απάντηση. Άρα, το ερωτηματικό αντιστοιχεί στον αριθμό 12.