nekroi-dekades-epistimones-apo-to-pio-epikindyno-antikeimeno-ston-kosmo-317853
23:22

Νεκροί δεκάδες επιστήμονες από το πιο επικίνδυνο αντικείμενο στον κόσμο

23:22
Εβίτα

Υπάρχει μια ανατριχιαστική ιστορία που περιβάλλει το «πιο επικίνδυνο αντικείμενο που υπήρξε ποτέ» και τους επιστήμονες που έγιναν θύματα του.

Το αντικείμενο, γνωστό ως «δαιμονικός πυρήνας», δημιουργήθηκε κατά λάθος και οδήγησε σε δύο θανατηφόρα ατυχήματα κατά τη διάρκεια των δοκιμών από τους ίδιους τους επιστήμονες. Αποτελεί μια σφαίρα πλουτωνίου, η οποία κατασκευάστηκε στο πλαίσιο της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Advertisement

Η επικίνδυνη πειραματική διαδικασία

Οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν το πλουτώνιο προσπαθώντας να εντοπίσουν το σημείο καμπής που θα μπορούσε να μετατρέψει το υλικό σε εκρηκτική αντίδραση. Αυτό σήμαινε ότι στην ουσία τρυπούσαν τον πυρήνα για να εξετάσουν την αντίδραση που θα προέκυπτε, μια διαδικασία που, όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν είχε καλή κατάληξη.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε το 1945, όταν ο επιστήμονας Harry Daghlian εργαζόταν μόνος του στον πυρήνα. Η μοναχική του εργασία συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών του, ο Daghlian κατά λάθος έριξε ένα τούβλο καρβιδίου βολφραμίου πάνω στον πυρήνα.

Advertisement

Advertisement

Ο «δαιμονικός πυρήνας» και οι θανατηφόρες του επιπτώσεις

Η ατυχηματική αντίδραση του «δαιμονικού πυρήνα» είχε σοβαρές συνέπειες για τους επιστήμονες που συμμετείχαν στις πειραματικές διαδικασίες.

Το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα

Η αντίδραση που προκλήθηκε όταν ο Harry Daghlian σήκωσε το τούβλο καρβιδίου βολφραμίου οδήγησε σε μια «υπερκρίσιμη» κατάσταση. Σε αυτή την κατάσταση, ο πυρήνας προκαλεί μια εκρηκτική πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση, απελευθερώνοντας επικίνδυνη ακτινοβολία. Δυστυχώς, ο Daghlian δέχτηκε μια θανατηφόρα δόση ακτινοβολίας, και λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, πέθανε από δηλητηρίαση λόγω ραδιενέργειας.

Το δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό

Ακριβώς ένα χρόνο μετά, τον Μάιο του 1946, σημειώθηκε ένα νέο ατύχημα με τον «δαιμονικό πυρήνα». Ο Louis Slotin, γνωστός για την επιπολαιότητά του στα πειράματα, συμμετείχε σε μια διαδικασία όπου τοποθετούσαν δύο μισές σφαίρες θόλου βηρυλλίου γύρω από τον πυρήνα πλουτωνίου. Δυστυχώς, οι επιστήμονες άφησαν τις δύο μισές σφαίρες να ακουμπήσουν μεταξύ τους, προκαλώντας μια αντίδραση που κατέστησε τον πυρήνα υπερκρίσιμο.

Advertisement

Οι συνέπειες της ακτινοβολίας

Αυτή η αναπάντεχη αντίδραση οδήγησε σε άμεση εκτόξευση ακτινοβολίας στο δωμάτιο, με αποτέλεσμα όλοι οι επιστήμονες που βρίσκονταν εκεί να λάβουν επικίνδυνες δόσεις ακτινοβολίας. Τα ατυχήματα αυτά είχαν σοβαρές συνέπειες, οδηγώντας τις επιστημονικές ομάδες να αναθεωρήσουν άμεσα τα πρωτόκολλα ασφαλείας τους.

Η τύχη του «δαιμονικού πυρήνα»

Μετά από αυτά τα θανατηφόρα περιστατικά, οι επιστήμονες αποφάσισαν να λιώσουν τον «δαιμονικό πυρήνα», με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερους πυρήνες για άλλες πυρηνικές βόμβες και πυραύλους του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου. Αυτή η απόφαση ανέδειξε την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες και διαδικασίες ασφαλείας στην πυρηνική έρευνα.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα θεωρείται ως το «πιο επικίνδυνο αντικείμενο που υπήρξε ποτέ».

Advertisement