Στο ψυγείο αποθηκεύουμε νωπό κρέας, κιμά, νωπά ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Στο πάνω μέρος του ψυγείου ή στα ράφια διατηρήστε βούτυρο, μαργαρίνη και χυμούς. Τα φρούτα και τα λαχανικά διατηρούνται στον ειδικό χώρο του ψυγείου γι΄’ αυτά. Στο πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου σας διατηρήστε τυροκομικά και κυρίως κρεμώδη τυριά.
Οι συνιστώμενοι χρόνοι διατήρησης τροφίμων στο ψυγείο του σπιτιού είναι για νωπό κρέας 3-5 ημέρες, κιμάς 1-2 ημέρες, κοτόπουλο 1-2 ημέρες, ψάρι 1 ημέρα σάλτσες 2 ημέρες ενώ για την κατάψυξη είναι για λαχανικά 8 μήνες, κιμάς 3-4 μήνες, βοδινό 6-10 μήνες, χοιρινό 4-6 μήνες, κοτόπουλο 9 μήνες.
Τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και υγρασίας,όπως για παράδειγμα το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και τα οστρακοειδή, βοηθούν στην γρήγορη ανάπτυξη των μικροοργανισμών.Αυτά τα τρόφιμα ονομάζονται τρόφιμα ευπαθή ή ευαλλοίωτα (τρόφιμα υψηλού κινδύνου) και πρέπει να προστατεύονται από επιμολύνσεις και να διατηρούνται σε κατάλληλες συνθήκες.Τα τρόφιμα αυτά συντηρούνται στο ψυγείο ή την κατάψυξη.
Διαβάστε παρακάτω για να ξέρετε πώς μπορείτε να καταναλώσετε τα προϊόντα με βάση το κρέας ασφαλώς.
Ωμά πουλερικά
Τα ωμά πουλερικά αντέχουν μόλις 1-2 μέρες στο ψυγείο (σε θερμοκρασία 4,5 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη), αλλά μέχρι ένα έτος στην κατάψυξη (σε θερμοκρασία -18). Τα μαγειρεμένα πουλερικά μπορούν να συντηρηθούν για λίγες μέρες στο ψυγείο και στην κατάψυξη για 2-6 μήνες.
Κόκκινο κρέας και χοιρινό
Το κόκκινο κρέας και το χοιρινό μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο μέχρι και πέντε ημέρες και στην κατάψυξη από 4-12 μήνες. Το μαγειρεμένο κρέας αντέχει 3-4 μέρες στο ψυγείο και 2-6 μήνες στην κατάψυξη.
Κιμάς
Τα αλεσμένα κρέατα, όπως το βοδινό, το μοσχάρι, το χοιρινό και τα πουλερικά, μπορούν να μείνουν στη συντήρηση για 1-2 μέρες και στην κατάψυξη για 3-4 μήνες.
Συσκευασμένα αλλαντικά
Τα συσκευασμένα αλλαντικά και λουκάνικα αντέχουν στο ψυγείο τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Όταν ανοίξετε όμως τη συσκευασία, πρέπει να καταναλωθούν εντός το πολύ 3-5 ημερών. Στην κατάψυξη αντέχουν τουλάχιστον 1-2 μήνες.
Μπέικον και μη συσκευασμένα λουκάνικα
Το μπέϊκον μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα, τα φρέσκα λουκάνικα όμως πρέπει να καταναλώνονται εντός λίγων ημερών. Και τα δύο αντέχουν στην κατάψυξη για ένα μήνα.
Αυγά
Τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέχρι και ένα μήνα όταν είναι ωμά, όχι όμως για περισσότερο από μία εβδομάδα εάν είναι βρασμένα. Στην κατάψυξη μπορείτε να συντηρήσετε μόνο τα ασπράδια των αυγών ή τα χτυπημένα αυγά (κρόκοι και λευκά, όχι όμως ολόκληρα αυγά), τα οποία μπορούν να αντέξουν έως και ένα χρόνο.
Τips:
Είναι προτιμότερο να αγοράζουμε το κρέας τελευταίο και να το τοποθετούμε σε ισοθερμική σακούλα για να το διατηρήσουμε κρύο, από το σημείο αγοράς έως το σπίτι. Το ίδιο ισχύει και για το κατεψυγμένο κρέας.
Η συντήρηση του κρέατος
Τα νωπά κρέατα πρέπει να διατηρούνται οπωσδήποτε στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου, μεταξύ 0 και 4° C.
Τα προϊόντα είναι συσκευασμένα έτσι ώστε να διατηρούνται στις καλύτερες συνθήκες υγιεινής και συντήρησης.
Στο ειδικό χαρτί του κρεοπωλείου – σχεδιασμένο έτσι ώστε να διατηρεί το κρέας με τον καλύτερο τρόπο – το κρέας διατηρείται στο ψυγείο από μία έως τέσσερις ημέρες ανάλογα το κομμάτι. Ο κιμάς πρέπει να καταναλώνεται το πολύ 12 ώρες μετά την αγορά και τα κομμάτια όπως το συκώτι κι η γλώσσα μέσα στο 24ωρο.
Το διάστημα στο οποίο μπορεί να καταναλωθεί το κρέας ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της συσκευασίας που προτείνεται στον πελάτη
Οι πιο συνηθισμένες μορφές συσκευασίας είναι 3 κατηγοριών: απλή συσκευασία, σε κενό αέρος (vacuum) ή σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα. Το κρέας μπορεί να διατηρηθεί από 3 μέρες έως 3 εβδομάδες, υπό την προϋπόθεση ότι έχει παραμείνει κλειστό. Οποιοσδήποτε λάθος χειρισμός κινδυνεύει να επιβαρύνει το προϊόν και θέτει τις αρχικές ημερομηνίες κατανάλωσης εκτός ισχύος.
Το συσκευασμένο κρέας (σε διάφανη μεμβράνη) πρέπει να μπορεί να « αναπνέει». Επομένως αποφεύγουμε να τοποθετούμε τα σκαφάκια το ένα επάνω στο άλλο.
Τα κατεψυγμένα προϊόντα διατηρούνται στους – 18° C σε έναν καταψύκτη, μέχρι την τελική ημερομηνία κατανάλωσης.
Μπορούμε να καταψύξουμε το κρέας και τα υποπροιόντα στο σπίτι μας, αρκεί να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες:
Χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στην κατάψυξη στους – 24° C έτσι ώστε να καταψυχθεί γρήγορα,
Τηρώντας τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής,