Το όνομα Μονολίθι (μόνος λίθος) έλαβε η παραλία μετά από μια συστάδα παραλιακών βράχων σε απόσταση 10m από την ακτή με μέγεθος 10Χ10 μέτρα περίπου. Οι βράχοι αυτοί προεξείχαν 1 μέτρο περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το έτος 1943, οπότε Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες, για ψυχαγωγία, βομβάρδισαν με όλμους το βράχο και τον έσπασαν.
Από εκεί αρχίζει το λεγόμενο αισθητικό δάσος Μονολιθίου που έχει μήκος περίπου 8 km. Η ζώνη αυτή είναι Αρχαιολογική Άλφα και ουδεμία οικοδομική δραστηριότητα επιτρέπεται λόγω της Αρχαίας Νικόπολης.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Νικόπολης αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας.
Χτίστηκε κατ’ εντολήν του αυτοκράτορα Αύγουστου Οκταβιανού πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, προκειμένου να τιμήσει τους θεούς για τη νίκη του εναντίον του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη μεγάλη Ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ. Τα τελευταία χρόνια γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την ένταξη της στον κατάλογο της Unesco. Αξίζει λοιπόν να περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο και ύστερα να κολυμπήσετε στο Μονολίθι.
Σήμερα, η παραλία προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες τον χρόνο που απολαμβάνουν τα παραδεισένια νερά της παραλίας και το καταπράσινο φυσικό τοπίο της.
Η ακτή Μονολίθι βρίσκεται στον Δήμο Πρέβεζας κι έχει μήκος 25 χιλιόμετρα, κάτι που την καθιστά ως τη μεγαλύτερη παραλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το όνομα της παραλίας, κατά μήκος της οποίας συναντάμε τα χωριά Μύτικας, Κανάλι, Καστροσυκιά, προέρχεται από μια συστάδα παραλιακών βράχων σε απόσταση 10m από την ακτή (στη θέση καντίνα Α) με μέγεθος 10Χ10m περίπου.
Οι βράχοι αυτοί προεξείχαν 1m περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το 1943 οπότε Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες, για ψυχαγωγία, βομβάρδισαν με όλμους το βράχο και τον έσπασαν, οπότε σήμερα είναι ύφαλος στο επίπεδο των υδάτων.
Οι ακτές έχουν δημιουργηθεί από την Πλειστόκαινο, δηλαδή εδώ και 600.000 χρόνια. Μάλιστα, στη θέση Άγιος Γεώργιος της Λυγιάς υπάρχουν θύσανοι κοραλλιών σε βάθος 1,5 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας πάνω σε συνεκτικά κροκαλοπαγή.
Η χρονολόγηση των δειγμάτων από τα κοράλλια της Λυγιάς, από τον Jotl το έτος 1999, με τη μέθοδο U/Th, έδωσε ηλικία 13.000 περίπου χρόνια π.Χ.. Στη θέση Αναβάτης της Καστροσυκιάς και σε υψόμετρο 40 μ. εντοπίσθηκε μικρή έκταση θαλάσσιας άμμου ακτών και η ηλικία της προσδιορίσθηκε με τη μέθοδο της θερμοφωταύγειας περίπου στα 124.000 χρόνια π.Χ..