Εάν έχετε πάει ποτέ σε ένα εστιατόριο και έχει φτάσει στο τραπέζι σας ένα όμορφα στημένο πιάτο ,με πολύ λίγο φαγητό, ίσως να έχετε μείνει άναυδοι. Στο κάτω κάτω, ήταν πιθανώς δαπανηρό και το μέγεθος της μερίδας φαινόταν πολύ λίγο για το ποσό που δαπανήσατε. Ευτυχώς, κρύβονται ενδιαφέροντες λόγοι πίσω από αυτό.
Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους οι μερίδες σε εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών γίνονται όλο και μικρότερες. Σας προειδοποιηθούμε – μπορεί να εκπλαγείτε με τους λόγους και να σας δημιουργήσουν την περιέργεια να δοκιμάσετε ένα καλό και γκουρμέ φαγητό.
Είναι αρκετά συνιθισμένο να βρείτε πιάτα με εκλεπτυσμένα, προσεκτικά επιλεγμένα συστατικά σε πολυτελή εστιατόρια. Ένα κιλό βόειο κρέας Wagyu μπορεί να κοστίσει 200 $ και ένα κιλό χαβιάρι κοστίζει περίπου 10.000 $. Φανταστείτε να δημιουργήσετε ένα γεμάτο πιάτο με αυτά και να προσθέσετε ιταλικές λευκές τρούφες (περίπου 7.500 $ ανά κιλό). Η τιμή θα ήταν εξαιρετικά υψηλή!
Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτά τα εστιατόρια, τα οποία χρησιμοποιούν υψηλής ποιότητας συστατικά, μπορεί ακόμη και να τα εισαγάγουν, είναι εύκολο να αντιληφθούμε γιατί οι μερίδες πρέπει να είναι μικρότερες για να παρέχουν μια προσιτή τελική τιμή του πιάτου.
Οι μικρότερες μερίδες είναι ευκολότερες στο στήσιμο και πιθανότατα θα φαίνονται πιο κομψές για τον πελάτη που θα τις απολαύσει – πρώτα με τα μάτια τους και μετά με τον ουρανίσκο τους.
Συνήθως, τα περισσότερα εστιατόρια σερβίρουν γεύμα 3 πιάτων – με ένα ορεκτικό, το κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο. Μερικές φορές, καταλήγουμε ακόμη και να παραγγείλουμε μόνο το κύριο πιάτο. Στην γκουρμέ κουζίνα, ο αριθμός των πιάτων μπορεί να φτάσει έως και τα 12 διαφορετικά πιάτα!
Αυτά τα 12 πιάτα περιλαμβάνουν finger food, ορεκτικά, σούπα, σαλάτα, ψάρια, ένα πρώτο κυρίως πιάτο, καθαριστικό ουρανίσκου, το δεύτερο κύριο πιάτο, τυρί, επιδόρπιο και ένα ποτό /γλυκό. Φανταστείτε να φάτε όλα αυτά αν σερβίρονται σε κανονικές μερίδες! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα εστιατόρια μειώνουν την ποσότητα φαγητού, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε λίγο από τα πάντα.
Υπάρχει ένα γαλλικό πιάτο που ονομάζεται Gargouillou, το οποίο αποτελείται από τουλάχιστον 16 διαφορετικά, ξεχωριστά μαγειρεμένα λαχανικά. Το πιάτο είναι στημένο σαν έργο τέχνης και σίγουρα θα εντυπωσιάσει κάθε πελάτη που βλέπει αυτόν τον αξιοσέβαστο καμβά σε ένα πιάτο.
Φανταστείτε να προσπαθείσετε να τακτοποιήσετε όμορφα όλα αυτά τα μικροσκοπικά λαχανικά σε ένα ήδη γεμάτο πιάτο. Πιθανότατα δεν θα ήταν τόσο αισθητικά ευχάριστο όσο αυτό της τελικής εικόνας. Για αυτό, οι σεφ μένουν πιστοί στις μικρές μερίδες.
Τα πρώτα τσιμπήματα που παίρνετε από ένα γεύμα έχουν την καλύτερη γεύση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γεύσεις σας θα γίνουν λιγότερο αισθητές όσο τρώτε. Γνωρίζοντας το αυτό, οι σεφ επικεντρώνονται περισσότερο στην ποιότητα των πιάτων παρά στην ποσότητα. Με την προσφορά μικρότερων μερίδων, έχουμε την τάση να απολαμβάνουμε περισσότερο κάθε μπουκιά, αντί να βαρεθούμε τις μεγάλες ποσότητες κανονικού γεύματος.
Το να είσαι μέρος μιας αποκλειστικής εκδήλωσης ή να έχεις ένα αντικείμενο περιορισμένης έκδοσης είναι κάτι που κάνει πολλούς από εμάς να νιώθουμε περήφανοι. Τα ρητά που λένε «το λιγότερο είναι περισσότερο» και «τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρές συσκευασίες» ισχύουν σε αυτήν την περίπτωση.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρόσβαση σε πολυτελή μέρη και φαγητό φέρνει τα ίδια συναισθήματα, ειδικά όταν το πιάτο περιέχει μικρές ποσότητες συστατικών που υποθέτουμε ότι είναι καλής ποιότητας.
Βλέποντας ένα πιάτο με τόσο μικρή ποσότητα φαγητού μας κάνει να αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος γι ‘αυτό. Όμως, όταν είμαστε σε ένα δείπνο που έχει πολλά πιάτα φαγητού θα μας κάνει σίγουρα περίεργους να μάθουμε τι μας περιμένει στο επόμενο πιάτο. Η αναμονή είναι τόσο ενδιαφέρουσα!