Ιδιαίτερα στο σπίτι: Συνέντευξη έδωσε στο ραδιόφωνο του Alpha, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης. Όπως δήλωσε, “Οι ίδιοι που διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις στα φροντιστήρια παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι”.
Λάβρος κατά του νόμου Φίλη (4415/2016) που ορίζει το ωρομίσθιο των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια. Σύμφωνα με τον νόμο, τα ωρομίσθια είναι στα 6,43 μικτά με πλήρες ωράριο 21 ωρών και με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Σχετικά με το ζήτημα, μίλησε στο ραδιόφωνο του Alpha o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης.
Με αφορμή το αίτημα ακύρωσης της εφαρμοστικής εγκυκλίου που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Γιάννης Βαφειαδάκης κατηγόρησε τον πρώην υπουργό ότι όρισε «αιφνιδιαστικά και εν μέσω διακοπών» μισθολόγιο στους καθηγητές περίπου το διπλάσιο από αυτό που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. «Δεν νομοθετούνται ούτε οι συμβάσεις, ούτε οι αυξήσεις». Πρόσθεσε επίσης ότι αυτά γίνονται σε «καθεστώτα που δεν είναι συμβατά με το το δυτικό πολιτισμό».
«Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της ΟΙΕΛΕ για να τη υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας» συνέχισε, αλλά έθεσε ως βασική προϋπόθεση η σύμβαση αυτή να ανταποκρίνεται στο «οικονομικό κλίμα και στην πραγματικότητα». «Θέλουμε να πάμε σε μια σύμβαση που να εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και τους εργασιακούς τους όρους αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».
Τα φροντιστήρια είναι νόμιμες επιχειρήσεις σε αντίθεση με τα «μαύρα» μαθήματα που παραδίδουν οι καθηγητές στο σπίτι. Οι ίδιοι που διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις στα φροντιστήρια παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι.
Ερωτηθείς για την απώλεια εισοδήματος κατά περίπου 70% των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα φροντιστήρια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος έκανε λόγο για «αλχημείες» και «αυθαίρετες παραδοχές» υποστηρίζοντας ότι κανένας μισθός δεν έχει μείνει ίδιος από το 2012.
Τέλος δήλωσε πως οι εικονικά υψηλοί μισθοί οδηγούν σε υψηλότερα δίδακτρα. Το βάρος αυτό μετακυλίεται στους γονείς. Πολλά φροντιστήρια κινδυνεύουν να κλείσουν και να μην έχει εισόδημα κανείς.