Πολλοί επιστήμονες συνιστούν αποτοξίνωση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ένα σύντομο πρόγραμμα αποτοξίνωσης ή γενικής «κάθαρσης» είναι γενικά ασφαλές, και φυσικά ευεργετικό για την υγεία. Η αποτοξίνωση, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, πετυχαίνει γιατί ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κυττάρων, δηλαδή των μικρότερων κυψελών της ανθρώπινης ύπαρξης.
Το «τσάκισμα» των τοξινών το αναλαμβάνουν επίσης τα νεφρά, το έντερο, τα πνευμόνια, οι λεμφαδένες και το δέρμα. Ωστόσο, όταν αυτό το σύστημα είναι εκτεθειμένο, οι μη ωφέλιμες ουσίες δεν φιλτράρονται όπως πρέπει και κάθε ίνα του κορμιού «υποφέρει» εξαιτίας αυτού.
1) Ξεκουράζει τα όργανα μέσω μιας σχετικής νηστείας
2) Τονώνει το συκώτι ώστε να οδηγήσει τις τοξίνες εκτός σώματος
3) Διευκολύνει την καταστροφή των τοξινών μέσω του εντέρου, των νεφρών και του δέρματος
4) Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
5) Ανατροφοδοτεί το σώμα με υγιεινά θρεπτικά συστατικά
Δευτέρα
Πρωινό: 3 ρυζογκοφρέτες + 2 κουτ. της σούπας flair cottage cheese ή 30 γρ. ανθότυρο
Δεκατιανό: 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι + 1 φρούτο
Μεσημεριανό: 150 γρ. σολομός με πορτοκάλι, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, βραστά λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκυθάκια)
Υλικά
2 φέτες σολομού (περίπου 400 γρ)
1 πορτοκάλι
1 λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε μέσα σε ένα ταψάκι τις φέτες του σολομού μαζί με το χυμό από το πορτοκάλι και το λεμόνι και
Τοποθετούμε στο φούρνο, στο γκριλ. Μετά από 2 λεπτά τις γυρνάμε και στη συνέχεια κάθε 5 λεπτά ρίχνουμε το ζουμάκι με ένα κουτάλι πάνω στο ψάρι.
Θρεπτική αξία ανά μερίδα: 240 θερμίδες, 6 γρ. λιπαρά (εκ των οποίων 1 γρ. κορεσμένα), 11 γρ. υδατάνθρακες, 34 γρ. πρωτεΐνες, 0,4 γρ. φυτικές ίνες
Απογευματινό: 2 φρούτα
Βραδινό: χορτόσουπα με λαχανικά της επιλογής σας + 1 πατάτα
Τρίτη
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι + 2 κουτ. της σούπας βρώμη + 2 κουτ. της σούπας μούρα + 1 κουτ. του γλυκού μέλι
Δεκατιανό: 1 φρούτο
Μεσημεριανό: κριθαρότο με λαχανικά, πράσινα σαλάτα (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, iceberg, άνιθος, κρεμμυδάκι)
Υλικά
1 πράσο (μόνο το άσπρο)
2 πιπεριές
½ κρεμμύδι ξερό
250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
½ ποτηράκι λευκό κρασί
1 κύβος knorr κοτόπουλου
250 γρ. κριθαράκι
250 γρ. κιλό ντοματίνια
4 κουτ. της σούπας τυρί τριμμένο με χαμηλά λιπαρά
3 ντομάτες αλεσμένες
4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά (εκτός από τα ντοματίνια) και τα βάζουμε μαζί με τις αλεσμένες ντομάτες, το κρασί και το λάδι σε γάστρα στο φούρνο στους 200 βαθμούς για ½ ώρα μαζί διαλύουμε τον κύβο σε 2 ποτήρια νερό και τα ρίχνουμε μέσα στα λαχανικά μαζί το κριθαράκι.
Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για 10 λεπτά.
Βάζουμε τα ντοματίνια, κλείνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε για 5 λεπτά.
Σερβίρουμε με 1 κουτ. της σούπας τυρί τριμμένο σε κάθε μερίδα.
Απογευματινό: 1 φρούτο
Βραδινό: 2 καλαμάκια κοτόπουλου, ψητά λαχανικά
Τετάρτη
Πρωινό: 2 φρυγανιές + ταχίνι με κακάο
Δεκατιανό: 2 φρούτα
Μεσημεριανό: σαλάτα με κοτόπουλο
Υλικά
180 γρ. φιλέτο κοτόπουλο
2 κουτ. της σούπας σταφίδες
10 καρύδια
½ πράσινη σαλάτα
2 κουτ. της σούπας καλαμπόκι
Σος: 1 κουτ. της σούπας λάδι + 1 κουτ. της σούπας ξύδι + 1 κουτ. του γλυκού μουστάρδα + 1 κουτ. του γλυκού μέλι
Εκτέλεση
Ψήνουμε το κοτόπουλο σε αντικολλητικό τηγανάκι και το κόβουμε σε λωρίδες
ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε της σος
Απογευματινό: 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι + 1 φρούτο
Βραδινό: 1 αραβική πίτα ολικής άλεσης με 2 κουτ. του γλυκού τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά, ψιλοκομμένο λάχανο και καρότο, και 1 κουτ. της σούπας μουστάρδα
Πρωινό: 3 ρυζογκοφρέτες + 2 κουτ. της σούπας flair cottage cheese ή 30 γρ. ανθότυρο
Δεκατιανό: 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι + 1 φρούτο
Μεσημεριανό: 150 γρ. σαρδέλες στο φούρνο, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, βραστά χόρτα
Υλικά
800 γρ. σαρδέλες
4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε λεπτές φέτες)
1 κρεμμύδι (κομμένο σε ροδέλες)
3 ντομάτες
2-3 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες (αφαιρούμε κεφάλι, εντόσθια, λέπια).
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό (περίπου ½ φλυτζάνι) και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
Βάζουμε τις σαρδέλες σε ένα ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμοί), τις περιχύνουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Απογευματινό: 2 φρούτα
Βραδινό: ομελέτα με 1 αυγό ολόκληρο και 3 ασπράδια, σαλάτα αγγουροντομάτα
Παρασκευή
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι + 2 κουτ. της σούπας βρώμη + 2 κουτ. της σούπας μούρα + 1 κουτ. του γλυκού μέλι
Δεκατιανό: 1 φρούτο
Μεσημεριανό: 2 φλυτζάνια σαλάτα με φακές, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Υλικά
300 γρ. φακές
1 μικρό κρεμμύδι
1 πιπεριά κόκκινη
1 ντομάτα
1 iceberg
¼ ματσάκι κόλιανδρος
4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. της σούπας ξύδι
Εκτέλεση
Βράζουμε τις φακές σε αλατισμένο νερό για 20-25 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις ανακατεύουμε με τα λαχανικά που τα έχουμε ψιλοκόψει και το λαδόξυδο.
Aπογευματινό: 1 φρούτο
Βραδινό: 2 παξιμαδάκια μπουκίτσες + 30 γρ. τυρί με χαμηλά λιπαρά, σαλάτα αγγουροντομάτα
Οδηγίες για ΣΚ
Μπορείς να επιλέξεις όποιο πρωινό σου άρεσε και ενδιάμεσα να φας 2-3 φρούτα.