Advertisement
PLUS

Δεν αστειεύεται ο ΚΟΚ: Η συσκευή που αν σε πιάσουν να έχεις στο αμάξι πληρώνεις πρόστιμο & θα χάνεις δίπλωμα

11:45
Δημήτρης Δημόπουλος

Αυστηρές είναι οι ποινές που αρχίζουν να εφαρμόζονται από εδώ και πέρα αναφορικά με τους παραβάτες οδηγούς των αυτοκινήτων που δεν έχουν σκοπό να συμμορφωθούν με τους νόμους.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, όποιος χρησιμοποιεί την ώρα της οδήγησης μια συγκεκριμένη συσκευή στο αυτοκίνητό του, τότε θα πρέπει να περιμένει πολύ βαρύ και αυστηρό πρόστιμο.

Advertisement

Σκληρός ο νόμος για τους παραβάτες οδηγούς – Αυτή είναι η συσκευεή που τους… καίει

Εξουθενωτική είναι η ποινή για όσους προσπαθούν να ξεγλιστρήσουν από τις δαγκάνες του νόμου, επιστρατεύοντας μια συσκευή.

Με ευλάβεια οφείλουν οι οδηγοί να τηρούν τα όρια ταχύτητας, δεδομένου ότι η οδήγηση με το πεντάλ του γκαζιού κολλημένο στο πάτωμα μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος.

Advertisement

Για να διασφαλιστεί ότι οι οδηγοί συμμορφώνονται με τα όρια ταχύτητας στους δρόμους, οι αστυνομικές αρχές χρησιμοποιούν τα γνωστά σε όλους μας ραντάρ, από τα οποία δύσκολα ξεφεύγει κανείς.

Advertisement

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιοι οδηγοί που προσπαθούν να τα ξεγελάσουν, επιστρατεύοντας τα λεγόμενα «αντιραντάρ». Οι εν λόγω συσκευές είναι διαθέσιμες στο ελεύθερο εμπόριο και μπορούν να αποκτηθούν σε προσιτές τιμές ακόμη και μέσω Διαδικτύου.

Σε γενικές γραμμές τα αντιραντάρ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στις συσκευές που προειδοποιούν τον οδηγό ότι μπροστά του υπάρχει κάποια συσκευή ραντάρ που λειτουργεί και σε αυτές που παρεμποδίζουν τη μέτρηση ταχύτητας, στέλνοντας διαφορετικά σήμα πίσω στο πιστόλι-ραντάρ.

Οι συγκεκριμένες συσκευές είναι διαθέσιμες σε μια ευρεία γκάμα τιμών, για κάθε πορτοφόλι, και έρχονται σε σχήματα και μορφές που δεν θυμίζουν αντιραντάρ με στόχο να μην γίνουν αντιληπτές από τα όργανα της τάξης σε περίπτωση που «στηθεί» κάποιο μπλόκο. Η χρήση του ωστόσο είναι παράνομη και οι ποινές που επιβάλλονται είναι, αν μη τι άλλο, βαριές.

Advertisement

Ο μοναδικός τρόπος για να χρησιμοποιήσει κανείς ένα αντιραντάρ είναι η κατοχή ειδικής άδειας από το κράτος. Ειδικότερα, όπως ορίζεται στο Άρθρο 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στην παράγραφο 14, «αυτός που οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό εντοπισμού συσκευών μέτρησης ταχύτητας χωρίς να διαθέτει για τον εξοπλισμό αυτόν την κατά νόμο άδεια, καθώς και όποιος οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό παρεμπόδισης συσκευών μέτρησης ταχύτητας, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, με αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για 30 ημέρες και επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπερβολική ταχύτητα είναι μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, η μη τήρηση των ορίων ταχύτητας είναι υπεύθυνη για το 30% των θανατηφόρων ατυχημάτων.

Advertisement
TAGS:
Advertisement