Το κόλπο με το φύλλο χρησιμοποιούν ορισμένοι οδηγοί οχημάτων, προκειμένου να αποφεύγουν τις κλήσεις της Τροχαίας.
Μπορεί η υπερβολική ταχύτητα να αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, αλλά πολλοί οδηγοί συνεχίζουν να τρέχουν πολύ, αδιαφορώντας για το αν είναι δημόσιος κίνδυνος.
Μάλιστα, κάποιοι επιστρατεύουν ορισμένα τρικ, που τους επιτρέπουν να αποφεύγουν τις κλήσεις της Τροχαίας, αλλά και από τις συσκευές βεβαίωσης παραβάσεων, όπως είναι οι κάμερες.
«Όπλα» τους αποτελούν κάποια προϊόντα που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και μπορούν να κρύψουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους, όπως ένα φύλλο που κολλάει στην πινακίδα κυκλοφορίας, αποκρύπτοντας κάποια από τα ψηφία της πινακίδας.
VIRAL: Fabrican un imán con forma de hoja para tapar la matrícula y que no te coja un radar. pic.twitter.com/LNF1kyOuMw
Advertisement
— GipuzkoaGaur (@gipuzkoagaur) September 15, 2022
Πρόκειται για ένα πλαστικό φύλλο, το οποίο στο πίσω μέρος έχει ένα στρογγυλό μεταλλικό στοιχείο. Αυτό το εξάρτημα συνδυάζεται με ηλεκτρομαγνήτη, που τοποθετείται πίσω από την πινακίδα και συνδέεται με την μπαταρία του αυτοκινήτου.
Με την ενεργοποίηση του συστήματος, το φύλλο κολλά και παραμένει πάνω στην πινακίδα και αυτό επιτρέπει στον οδηγό να παραβιάσει όποιο όριο ταχύτητας επιθυμεί.
Σε περίπτωση ελέγχου, η συσκευή συνοδεύεται και από τηλεχειριστήριο που απενεργοποιεί τον μαγνήτη και αφήνει το φύλλο να πέσει στον δρόμο, απαλλάσσοντας έτσι τον οδηγό από την κατηγορία της παραποίησης στοιχείων.
Πόσο κοστίζει η αγορά του συστήματος για το κόλπο με το φύλλο
Το εν λόγω σύστημα απόκρυψης πινακίδας πωλείται στο διαδίκτυο σε τιμές που ξεκινούν από τα 14 ευρώ, χωρίς τα μεταφορικά έξοδα.
Σύμφωνα με το Άρθρο 90, «Πινακίδες Αριθμού Κυκλοφορίας» του ΚΟΚ, αυτός που οδηγεί οδικό όχημα του οποίου οι πινακίδες δεν είναι, για οποιονδήποτε λόγο, ευκρινώς ορατές ή αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα βεβαίωσης παραβάσεων ή τοποθετεί επ’ αυτών μη αντανακλαστικό υλικό, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.
Παράλληλα, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι αυτός που παραποιεί τις πινακίδες κυκλοφορίας με οποιαδήποτε μορφή (τεμαχισμό, αλλαγή σχήματος ή γράμματος, κάμψη της πινακίδας κ.λ.π.), τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους.
Τέλος οι κλήσεις σε μπλοκάκι: Ο νέος τρόπους που θα μας γράφουν θα κάνει και τον πιο νομοταγή οδηγό να “φάει” πρόστιμο
Η εποχή με το παραδοσιακό μπλοκάκι των τροχονόμων φτάνει στο τέλος της, καθώς η διαδικασία βεβαίωσης κλήσεων ψηφιοποιείται. Πλέον, οι παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα λαμβάνουν τις κλήσεις τους απευθείας στο κινητό τους μέσω της ψηφιακής πύλης gov.gr και της ΑΑΔΕ.
Πώς Λειτουργεί η Νέα Εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή για τις ηλεκτρονικές κλήσεις που θα βεβαιώνει η Τροχαία παρουσιάστηκε στην ΕΡΤ, η οποία κατέγραψε καρέ-καρέ τη λειτουργία της. Με τη χρήση αυτής της εφαρμογής, οι αστυνομικοί θα καταχωρούν τις παραβάσεις ψηφιακά και οι κλήσεις θα αποστέλλονται αυτόματα στους παραβάτες μέσω των προαναφερόμενων ψηφιακών πλατφορμών.
«Εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεκινήσει πιλοτικά και πλέον κανονικά η βεβαίωση των παραβάσεων με ηλεκτρονικό τρόπο. Το παλιό χάρτινο μπλοκάκι θα φύγει, όπως φαίνεται. Η διαδικασία είναι η ίδια. Παίρνουμε τα έγγραφα των πολιτών μέσω του κινητού που μας έχει χορηγήσει η Υπηρεσία εδώ και αρκετά χρόνια για να κοιτάμε ταυτότητες, πινακίδες και ασφάλεια», είπε στο Mega ο επικεφαλής του κλιμακίου της Τροχαίας.
«Βλέπουμε τον παραβάτη και τον σταματάμε. Αφού πάρουμε τα έγγραφα μπαίνουμε στην εφαρμογή του police online, στις κλήσεις Τροχαίας και ξεκινάει η διαδικασία», συνέχισε, ενώ πραγματοποιούνταν έλεγχοι σε ζωντανή μετάδοση.
Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές κλήσεις
Οι κλήσεις θα πληρώνονται με τον κωδικό RF
«Οι κλήσεις θα πληρώνονται με τον κωδικό RF. Έτσι θα αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στα ταμεία των ΕΛΤΑ και των δήμων. Σε έναν κύριο που βεβαιώσαμε κλήση για μη χρήση κράνους του ήρθε απευθείας σε SMS στο κινητό και στο mail του», πρόσθεσε ο αρχιφύλακας Γούλτας.