Οι κλοπές αυτοκινήτων στην Ελλάδα γίνονται σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να την κατατάσσουν στη δεύτερη θέση του σχετικού πίνακα στην Ευρώπη. Όσον αφορά τα αυτοκίνητα που επιλέγουν τα κλέψουν, οι ληστές δεν κάνουν διακρίσεις, δείχνοντας, ωστόσο, μια ιδιαίτερη “αγάπη” σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, στην Ελλάδα γίνονται 269 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους, ενώ την πρωτιά έχει το Λουξεμβούργο με 328 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους. Η πεντάδα συμπληρώνεται από την Ιταλία, τη Σουηδία και τη Γαλλία.
Από τις πιο ασφαλείς χώρες για το αυτοκίνητό των πολιτών τους είναι η Ιρλανδία και η Κύπρος, καθώς το ποσοστό κλοπής είναι πολύ χαμηλό, με μόλις 114 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν στο χρονικό διάστημα 2015-2017. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Δανία, όπου καταγράφονται μόνο τέσσερις κλοπές ανά 100.000 κατοίκους.
Κλοπές αυτοκινήτων: Μείωση διαπιστώνεται στην Ε.Ε.
Συνολικά, η αστυνομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε περίπου 660.000 κλοπές αυτοκινήτων το 2016. Συγκριτικά με το 2015, παρατηρείται μείωση κατά 1,9 %.
Τέλος, οι κλοπές αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 36 % από το 2008 έως το 2016, ενώ διαπιστώνεται πτωτική τάση στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.
Κλοπές αυτοκινήτων: Γιατί γίνονται τόσες κλοπές στη χώρα μας
Στη χώρα μας, όμως, νέα έξαρση σημειώνουν το 2019 οι κλοπές αυτοκινήτων, σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία, κατά το πρώτο 6μηνο του 2019, με αποτέλεσμα οι κλοπές των οχημάτων να παραμένει μία μάστιγα για την Ελληνική κοινωνία, αφού καθημερινά δεκάδες ιδιοκτήτες χάνουν τα αυτοκίνητά τους.
Ερωτηθείς οι εγκληματολόγοι, γιατί στην Ελλάδα γίνονται τόσες κλοπές αυτοκινήτων, αφού δύσκολα σήμερα ένα κλεμμένο όχημα μπορεί να πουληθεί και να ξανακυκλοφορήσει, είτε σε Ελλάδα, είτε σε εξωτερικό, η απάντηση είναι «για ανταλλακτικά».
Τα παλιά αυτοκίνητα στη χώρα μας (+14 χρόνια), έχει δημιουργήσει την ανάγκη για “φθηνά” ανταλλακτικά, τα οποία αφενός δεν επαρκούν στην αγορά, λόγω των πολλών ζημιών (ταλαιπωρημένα – παλιά αυτοκίνητα) και αφετέρου τα γνήσια ανταλλακτικά είναι σαφώς πιο ακριβά από τα κλεμμένα. Συνεπώς βρίσκουν εύκολα αγοραστές-κατόχους, οι οποίοι κυρίως αδυνατούν να δαπανήσουν πολλά χρήματα για επισκευή-συντήρηση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν στην κατοχή τους ένα παλιό αυτοκίνητο.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να έχουν δημιουργηθεί κυκλώματα, τα οποία υποδέχονται τα κλεμμένα αυτοκίνητα και αφού τα λύσουν, πουλάνε τα ανταλλακτικά τους σε συνεργεία μη εξουσιοδοτημένα, τα οποία ούτε αποθήκες διατηρούν, ούτε κόβουν τα ανάλογα παραστατικά.
Συνήθως οι κάτοχοι των αυτοκινήτων προς επισκευή ακούνε από τους μάστορες την έκφραση: “…θα ψάξω να σου βρω ένα καλό, ελαφρώς μεταχειρισμένο ανταλλακτικό για να μην βάλεις το καινούργιο, το ακριβό”.
Κλοπές αυτοκινήτων: Ποια προτιμούν οι ληστές
Οι ληστές των αυτοκινήτων τις περισσότερες φορές επιλέγουν δημοφιλή αυτοκίνητα, τα οποία έχουν πουληθεί αρκετά στην Ελλάδα, αλλά και πιο σπάνια, που δεν βρίσκονται εύκολα ανταλλακτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις της κατηγορίας των σπάνιων κλεμμένων αυτοκινήτων, οι ληστές ζητούν από τον κάτοχο «λύτρα» προκειμένου να του επιστρέψουν το αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με καινούργια στοιχεία, το αυτοκίνητο που προτιμάνε περισσότερο το τελευταία δύο χρόνια οι ληστές είναι τα Smart, χρονολογίας κατασκευής από το 1998 έως το 2014, καθώς έχουν πολλά κοινά ανταλλακτικά. Δεν προτιμούν το καινούργιο smart, διότι τα εξαρτήματα του είναι εντελώς διαφορετικά.
Σημειώνεται πως ένα Smart μπορεί να κλαπεί εύκολα, αφού δεν χρειάζεται διάρρηξη, απλά να το σηκώσεις σε μία μικρή πλατφόρμα.
Σαν δεύτερη επιλογή τους έχουν τα Mini Cooper και ιδιαίτερα της πρώτη γενιάς, του χρονολογίας κατασκευής από το 2006 έως το 2008, για τους ίδιους ακριβώς λόγους με του smart.