eseis-xerete-ti-diafora-to-sima-stoys-dromoys-poy-mperdeyoyn-9-stoys-10-odigoys-kai-kovontai-oloi-sta-simata-279474
15:16

Εσείς ξέρετε τη διαφορά; Το σήμα στους δρόμους που μπερδεύουν 9 στους 10 οδηγούς και κόβονται όλοι στα σήματα

15:16
Ορφέας

Οι οδηγοί συχνά δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν δύο συγκεκριμένα σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), τα οποία αν και μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, έχουν μια μικρή αλλά σημαντική διαφορά.

Δύο Παρόμοια Σήματα που Δυσκολεύουν τους Οδηγούς

Ο παρακάτω γρίφος αφορά τους οδηγούς, είτε αυτοί είναι υποψήφιοι για την απόκτηση άδειας οδήγησης, είτε έχουν ήδη περάσει τις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις. Τα δύο σήματα μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση καθώς οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες.

Advertisement

Η Διαφορά των Σημάτων Ρ-65 και Ρ-66

Στον ελληνικό ΚΟΚ, τα δύο σήματα περιγράφονται με τις κωδικές ονομασίες Ρ-65 και Ρ-66. Και στις δύο περιπτώσεις, εμφανίζεται η φιγούρα ενός ενήλικα και ενός παιδιού, καθώς και ενός ποδηλάτου σε μπλε φόντο. Αυτό που διαφέρει είναι η θέση των φιγούρων και η ύπαρξη μιας διαχωριστικής γραμμής στο σήμα Ρ-65.

Και οι δύο πινακίδες ανήκουν στην κατηγορία των ρυθμιστικών σημάτων και τοποθετούνται για να πληροφορούν τους χρήστες των οδών για ειδικές υποχρεώσεις, περιορισμούς ή απαγορεύσεις, στις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται.

Advertisement

  • Σήμα Ρ-65: Η παρουσία μιας λευκής γραμμής στο μέσον της πινακίδας ορίζει τις πλευρές στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι πεζοί και οι ποδηλάτες. Για παράδειγμα, αν οι πεζοί εμφανίζονται στην αριστερή πλευρά, τότε εκεί πρέπει να κινούνται, αφήνοντας τη δεξιά πλευρά για τους ποδηλάτες και το αντίστροφο.

Advertisement

  • Σήμα Ρ-66: Η λευκή γραμμή απουσιάζει, οπότε δεν υπάρχει περιορισμός ή υποχρέωση για τους πεζούς και τους ποδηλάτες να κινηθούν σε μία συγκεκριμένη πλευρά του δρόμου.

Τέλος οι κλήσεις σε μπλοκάκι: Ο νέος τρόπους που θα μας γράφουν θα κάνει και τον πιο νομοταγή οδηγό να “φάει” πρόστιμο

Η εποχή με το παραδοσιακό μπλοκάκι των τροχονόμων φτάνει στο τέλος της, καθώς η διαδικασία βεβαίωσης κλήσεων ψηφιοποιείται. Πλέον, οι παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα λαμβάνουν τις κλήσεις τους απευθείας στο κινητό τους μέσω της ψηφιακής πύλης gov.gr και της ΑΑΔΕ.

Advertisement

Πώς Λειτουργεί η Νέα Εφαρμογή

Η νέα εφαρμογή για τις ηλεκτρονικές κλήσεις που θα βεβαιώνει η Τροχαία παρουσιάστηκε στην ΕΡΤ, η οποία κατέγραψε καρέ-καρέ τη λειτουργία της. Με τη χρήση αυτής της εφαρμογής, οι αστυνομικοί θα καταχωρούν τις παραβάσεις ψηφιακά και οι κλήσεις θα αποστέλλονται αυτόματα στους παραβάτες μέσω των προαναφερόμενων ψηφιακών πλατφορμών.

«Εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεκινήσει πιλοτικά και πλέον κανονικά η βεβαίωση των παραβάσεων με ηλεκτρονικό τρόπο. Το παλιό χάρτινο μπλοκάκι θα φύγει, όπως φαίνεται. Η διαδικασία είναι η ίδια. Παίρνουμε τα έγγραφα των πολιτών μέσω του κινητού που μας έχει χορηγήσει η Υπηρεσία εδώ και αρκετά χρόνια για να κοιτάμε ταυτότητες, πινακίδες και ασφάλεια», είπε στο Mega ο επικεφαλής του κλιμακίου της Τροχαίας.

«Βλέπουμε τον παραβάτη και τον σταματάμε. Αφού πάρουμε τα έγγραφα μπαίνουμε στην εφαρμογή του police online, στις κλήσεις Τροχαίας και ξεκινάει η διαδικασία», συνέχισε, ενώ πραγματοποιούνταν έλεγχοι σε ζωντανή μετάδοση.

Advertisement

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές κλήσεις

Οι κλήσεις θα πληρώνονται με τον κωδικό RF

«Οι κλήσεις θα πληρώνονται με τον κωδικό RF. Έτσι θα αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στα ταμεία των ΕΛΤΑ και των δήμων. Σε έναν κύριο που βεβαιώσαμε κλήση για μη χρήση κράνους του ήρθε απευθείας σε SMS στο κινητό και στο mail του», πρόσθεσε ο αρχιφύλακας Γούλτας.