Κώστας Κεντέρης: Ο Κεντέρης είναι ένα πρόσωπο που έχει αφήσει ιστορία σε όλο το κόσμο. Όντας ένας χρυσός ολυμπιονίκης σε σπριντ 200 μέτρων.
Κώστας Κεντέρης: Είχε σκληρό ανταγωνισμό
O άγνωστος τότε Έλληνας αθλητής, Κώστας Κεντέρης είχε μόλις περάσει στο πάνθεον των Ολυμπιονικών.
28 Σεπτεμβρίου 2000. Η τελική κούρσα τω ανδρών στα 200 μέτρα θα καλύπτονταν από 145 τηλεοπτικούς σταθμούς. Λέγετε πως υπήρχαν 450 εκατομμύρια τηλεθεατές από όλο τον κόσμο συντονισμένοι για να παρακολουθήσουν το θέαμα.
Οι δυο Αμερικανοί αθλητές που είχαν φτάσει στους τελικούς με χρόνους κάτω των 20 δευτερόλεπτων ήταν τα φαβορί. Ο Τζον Καπέλ, ο καλύτερος Αμερικανός 200άρης με χρόνο 19.85. Ενώ τα 19.96 δευτερόλεπτα του Κόμπι Μίλερ ήταν εξίσου αξιοσέβαστα. Στην κούρσα αντίπαλοι τους ο Βρετανός Ντάρεν Κάμπελ, ο οποίος είχε κατακτήσει ήδη δύο χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια. Όπως και ο Άτο Μπόλντον με χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα. Ανάμεσα σε αυτούς τους υπεραθλητές ήταν και ο Κώστας Κεντέρης.
Στα 100 μέτρα άρχισε να καταβροχθίζει τους αντιπάλους του. Πήρε καθαρή διαφορά, νίκησε τον αντίθετο άνεμο, που ήταν κόντρα -0.6, σήκωσε τα χέρια θριαμβευτικά και πέρασε πρώτος πάνω από τη γραμμή τερματισμού.Το χρονόμετρο είχε σταματήσει στα 20.09 δευτερόλεπτα.
«Τα έχω όλα προγραμματίσει στο μυαλό μου εδώ και έξι μήνες. Ξέρω πως πρέπει να τρέχω. Οι 200αρηδες δεν πρέπει να έχουν δυνάμεις μόνο στα 150μέτρα τα τελευταία 50 κάνουν τη διαφορά». Αυτά τα 50 ήταν δικά του και πηρε την νίκη που του άξιζε.
Κώστας Κεντέρης: Η νίκη που έγραψε ιστορία
Το στάδιο σείστηκε από τους πανηγυρισμούς. Αμέσως έτρεξε συγκινημένος προς την πλευρά όπου ήταν μαζεμένοι οι περισσότεροι Έλληνες φίλαθλοι και τους πέταξε τα «χρυσά» παπούτσια που τον βοήθησαν να φτάσει στο θρίαμβο. Στο ένα μάλιστα είχε τοποθετήσει ένα ειδικό πάτο ώστε να έρθουν στο ίδιο ύψος τα πόδια του. Ήταν ένα τέχνασμα του φυσιοθεραπευτή του, Χρήστου Καρβουνίδη επειδή το ένα πόδι του ήταν κατά ενάμιση εκατοστό κοντύτερο από το άλλο. Ο αθλητής από την Μυτιλήνη είχε γράψει ιστορία. Έγινε ο ο πρώτος λευκός αθλητής που κατάφερε να κερδίσει την κούρσα των 200 μέτρων μετά από 20 χρόνια.
Στο βροχερό «Οστράλια Στάντιουμ» στο Σίδνεϊ μπροστά σε 110.000 θεατές και πάνω στο πρώτο σκαλί του βάθρου ο Κώστας Κεντέρης ψέλλιζε «ευχαριστώ Θεέ μου». Το πανελλήνιο ρεκόρ που σημείωσε στη χρυσή κούρσα δεν ήταν το μοναδικό που έσπασε. Το τελευταίο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες από Έλληνα αθλητή είχε έρθει το 1912 στη Στοκχόλμη από το χρυσό άλμα του Κώστα Τσικλητήρα στο μήκος άνευ φοράς. Μετά από 88 χρόνια το χρυσό έλαμψε ξανά στη χώρα.
Κώστας Κεντέρης: Η αποθέωση του από τον τύπο
Ο Τζον Σμιθ, ο προπονητής του παγκόσμιου ρεκόρντμαν στα 100 μέτρα και χρυσού ολυμπιονίκη Μόρις Γκριν και του Άτο Μπόλντον, παραδέχτηκε την κλάση και το ταλέντο του Κεντέρη: «Για μένα δεν είναι έκπληξη το ότι νίκησε ένας Έλληνας αθλητής. Κερδίζει ο καλύτερα προετοιμασμένος και αυτός ήταν ο Κεντέρης. Για μένα δεν έχει σημασία λευκός ή μαύρος. Ποιος το λέει ότι οι μαύροι δεν χάνουν στα σπριντ…»
Τα ξένα μέσα ενημέρωσης σχολίαζαν εξίσου εγκωμιαστικά για την αναπάντεχη πρωτιά του Κεντέρη. Συγκεκριμένα το ΝΒC χαρακτήρισε τη νίκη Κεντέρη «έκπληξη πρώτου μεγέθους από έναν αθλητή, που υπόσχεται πολλά και σίγουρα βάζει υποψηφιότητα για άλλο ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς».
Το CNN περιέγραφε τον αθλητή που «ξεπετάχτηκε στα τελευταία μέτρα ανάμεσα σε υπεραθλητές και κατόρθωσε να κάνει τη μεγάλη έκπληξη ενώ το TVE της Ισπανίας χαρακτήριζε τον χρυσό Ολυμπιονίκη «Παιδί θαύμα που έρχεται από τα πλάγια να περάσει ανάμεσα σε κολοσσούς».