Στο κλιματιστικό υπάρχει μια λειτουργία που ονομάζεται «dry», ωστόσο δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούμε κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Το καλόκαιρι λόγω της αυξημένης ζέστης αρκετός κόσμος χρησιμοποιεί το κλιματιστικό, προκειμένου να δροσιστεί και να μην υποφέρει από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.
Ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που κάνουν λάθος χρήση, όταν θέτουν σε λειτουργία το κλιματιστικό, καθώς ενεργοποιούν τη λειτουργία «dry», η οποία απαγορεύεται και δεν κάνει για τη συγκεκριμένη εποχή.
Το μεγάλο λάθος όλων με τη λειτουργία «dry» των κλιματιστικών – Γιατί δεν πρέπει να τη χρησιμοποιείτε
Τα περισσότερα κλιματιστικά λειτουργούν στο μέγιστο τόσο στους χώρους εργασίας όσο και στα σπίτια, προσφέρουν μερικές «ανάσες» δροσιάς στις υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες όπου παραμένουν σταθερά πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Η λειτουργία των κλιματιστικών που μας μπερδεύει
Πέρα από την ψύξη και την θέρμανση, όλα τα κλιματιστικά έχουν ακόμα μία λειτουργία, το dry, μία λειτουργία που ορισμένοι την πατούν είτε εσκεμμένα είτε καταλάθος.
Η λειτουργία “dry” ενός κλιματιστικού συχνά συγχέεται με τη λειτουργία “cool” (δηλαδή τη δροσερή λειτουργία), ενώ δεν παρατηρείται και αξιοσημείωτη διαφορά στην αλλαγή της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με το Crown Power, οι λειτουργίες “cool” και “dry” ενός κλιματιστικού δεν διαφέρουν σημαντικά ως προς την επίδρασή τους στη θερμοκρασία, αλλά είναι διακριτές ως προς τη λειτουργία τους. Η λειτουργία “cool” συνήθως απεικονίζεται με ένα εικονίδιο χιονονιφάδας, ενώ η λειτουργία “dry” συμβολίζεται με μια σταγόνα νερού.
Με ένα απλό πάτημα ενός κουμπιού ή σε πολλά σύγχρονα συστήματα μέσω οικιακού αυτοματισμού και έξυπνων συσκευών, μπορεί να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη λειτουργία.
Πότε είναι χρήσιμη η dry λειτουργία
Η λειτουργία “dry” βοηθάει να γίνει το σπίτι πιο άνετο και ζεστό, μειώνοντας την υγρασία.
Η λειτουργία “dry” είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν υπάρχει υψηλή υγρασία σε ένα σπίτι ή μια επιχείρηση, όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές ή όταν αναμένεται βροχή. Αυτό δείχνει, ότι η dry λειτουργία δεν είναι ιδιαίτερα πρακτική για την καλοκαιρινή περίοδο. Συνήθως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τον χειμώνα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, αν έξω κάνει κρύο και βρέχει καταρρακτωδώς, είναι πιο λογικό να θερμάνει κανείς το σπίτι του.
Aυτό δεν θέλουν οι ψυκτικοί να το μάθεις: Ο έξυπνος τρόπος για να δροσίσεις το σπίτι σου χωρίς κλιματιστικό
Το απίστεuτο κόλπο που κάνει τον ανεμιστήρα να λειτουργεί σαν air condition, χωρίς καθόλου χρήματα.
Πολλές φορές, ο ανεμιστήρας δεν κάνει πολλά για να περιορίσει το φαινόμενο του καύσωνα, αλλά υπάρχουν δύο κόλπα για να λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά, ώστε να δίνει την αίσθηση air condition.
Ο ανεμιστήρας να «κοιτάει» προς το παράθυρο
Ιδανικά, μάλιστα, φροντίστε πίσω από τον ανεμιστήρα να υπάρχει ανοιχτή πόρτα ή κάποιο άλλο παράθυρο ώστε να δημιουργείται ρεύμα. Με αυτό τον τρόπο ο ανεμιστήρας διώχνει τον ζεστό αέρα προς τα έξω, επιτρέποντας να μπει δροσερός αέρας στο δωμάτιο και βοηθώντας το ρεύμα που δημιουργείται να διαχυθεί σε όλο τον χώρο. Πέντε λεπτά λειτουργίας σε αυτή τη θέση, αρκούν για να νιώσετε κάποια σημαντική διαφορά στη θερμοκρασία του δωματίου.
Το παραπάνω τρικ μπορεί να μη λειτουργήσει αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Γι’ αυτό δοκιμάστε το καλύτερα τις ώρες που ο ήλιος έχει πέσει ή πριν το μεσημέρι.
Τοποθετήστε παγάκια μπροστά από τον ανεμιστήρα
Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, μέσα σε ένα μεταλλικό μπολ (έχει σημασία να είναι μεταλλικό γιατί αυτό το υλικό διατηρεί πιο πολλή ώρα τη χαμηλή θερμοκρασία του πάγου), ρίξτε παγάκια.
Τοποθετήστε το μπολ μπροστά από τον ανεμιστήρα, σε μια θέση και κλίση (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια «στηρίγματα» όπως περιοδικά, πετσέτες), προκειμένου να «φυσάει» τον αέρα πάνω στα παγάκια.