amythita-ployti-chrysi-kardia-disekatommyrioychos-poy-den-eiche-kan-kinito-dorise-ola-toy-ta-lefta-stoys-ftochoys-212032
19:39

Αμύθητα πλούτη, χρυσή καρδιά: Δισεκατομμυριούχος που δεν είχε καν κινητό, δώρισε όλα του τα λεφτά στους φτωχούς

19:39
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Ένας εκατομμυριούχος, που ζούσε μια πολύ φειδωλή ζωή, άφησε 13 εκατομμύρια δολάρια στη διαθήκη του, τα οποία δόθηκαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Τέρι Καν εργαζόταν για 30 χρόνια στην τοπική διοίκηση των Βετεράνων Πολέμου στην Ιντιάνα και ζούσε απλά, οδηγώντας ένα παλιό αυτοκίνητο, χωρίς να φοράει ακριβά ρούχα. Δεν είχε καν κινητό, γιατί θεωρούσε πως οι συσκευές ήταν πανάκριβες. Πέθανε το 2021 και στη διαθήκη του δεν ονόμασε κληρονόμους. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου CBS, δεν είχε κοντινούς συγγενείς κι άφησε εντολή στο δικηγόρο του να μοιράσει τα χρήματα σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, προκειμένου να βοηθήσει την τοπική κοινότητα.

Advertisement

Οι υποψίες για απάτη και η απώλεια εκατομμυρίων

Ωστόσο, ο άνδρας δεν προσδιόρισε πού θα ήθελε να πάνε τα χρήματά του, αφήνοντας το δικηγόρο του να βρει την άκρη. Εκείνος τότε αποφάσισε να παίρνει τηλέφωνα σε οργανισμούς και να προσφέρει χρήματα. Πολλοί παράγοντες, όμως, εκτίμησαν πως τέτοιες γενναιόδωρες προσφορές δεν εμφανίζονται «ουρανοκατέβατες» και θεώρησαν πως επρόκειτο για κάποια απάτη κι έτσι αρνήθηκαν.

«Ήταν απίστευτα οικονόμος και προσεκτικός με τα χρήματά του», είπε ο δικηγόρος του Ντουέιν Άιζαακς. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησε μια μεγάλη περιουσία, που δεν είχε σε ποιον να την αφήσει. «Όταν άρχισα να καλώ τους οργανισμούς, είναι αλήθεια πως δεν με πίστεψαν. Τρεις – τέσσερις οργανισμοί έχασαν πολλά χρήματα», πρόσθεσε.

Advertisement

Η τακτική του ήταν κάπως παράδοξη, θυμούνται στελέχη των οργανισμών. «Το πρώτο πράγμα που είπε ήταν τι θα έκανες με ένα εκατομμύριο δολάρια», τόνισε η Έμι Χίλντεμπραντ, CEO οργανισμού που υποστηρίζει βετεράνους πολέμου και τις οικογένειές τους στην Ιντιάνα. Σε μια άλλη φιλανθρωπία, σχετική με την υποστήριξη καθηγητών και μαθητών, δώρισε 1,5 εκατ. δολάρια. «Αναρωτιόμασταν αν όλο αυτό είναι πραγματικό», ανέφερε στέλεχος άλλου οργανισμού, που υποστηρίζει κακοποιημένες γυναίκες.