alonissos-protofanis-ayxisi-ton-delfinion-sto-thalassio-parko-86149
10:40

Αλόνησσος: Πρωτοφανής αύξηση των δελφινιών στο θαλάσσιο πάρκο

Αλόνησσος: Τις τελευταίες μέρες, έχει αυξηθεί ο πληθυσμός των δελφινιών στο θαλάσσιο πάρκο της Αλονήσσου. Ο έλεγχος της αλιείας φαίνεται να είναι η αιτία της αύξησης.

Αλόνησσος: Το θαλάσσιο πάρκο έχει γίνει καταφύγιο

Σε ασφαλές καταφύγιο για τα δελφίνια φαίνεται πως έχει μετατραπεί η Αλόννησος, καθώς οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως καταγράφεται πρωτοφανής αύξηση στους πληθυσμούς που ζουν στο θαλάσσιο πάρκο του νησιού.

Advertisement

Η ευοίωνη είδηση για τα θαλάσσια θηλαστικά, έρχεται σε αντίθεση με όσα καταγράφονται στην υπόλοιπη Μεσόγειο, όπου σημειώνεται ανησυχητική. Υπάρχει καθοδική πληθυσμιακή τάση, η οποία αν συνεχίσει έτσι, θα θέσει σε κίνδυνο τα συγκεκριμένα είδη.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» μεταφέρει όλες τις σημαντικές πληροφορίες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 14ο διεθνές συνέδριο. Το συγκεκριμένο συνέδριο αφορούσε την οικολογία και ζωογεωγραφία της Ελλάδας και των γειτονικών περιοχών. Σε αυτό συμμετείχαν γνωστοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αυξητική τάση στον πληθυσμό των δελφινιών που ζουν στην περιοχή, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο πρόγραμμα προστασίας που υλοποιείται επί σειρά ετών από την MOm. Η εταιρεία αυτή, ασχολείται με την μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Advertisement

Αλόνησσος: Δεν προσπαθεί να προστατέψει μόνο την μεσογειακή φώκια

Η MOm δραστηριοποιείται ως γνωστόν συνεχώς τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του εθνικού θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων. Στόχος τους, δεν είναι μόνον η προστασία του σημαντικού πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας στην περιοχή. Επιπλέον, προσπαθούν να συμβάλλουν στην διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στο σύνολό της.

Advertisement

Στην μακρόχρονη προσπάθειά της αυτή συνεργάζεται στενά με όλους τους αρμόδιους φορείς, Λιμενικές Αρχές, Δήμο Αλοννήσου, Φορέα Διαχείρισης Πάρκου κ.ά, αλλά και την τοπική κοινωνία. Μεταξύ των άλλων δράσεων η MOm ξεκίνησε το 2013 ένα ακόμα σημαντικό επιστημονικό πρόγραμμα παρακολούθησης των δελφινιών στην περιοχή του Πάρκου με την διεθνή επωνυμία Northern Aegean Dolphin Project (NADP).

Αλόνησσος: Η διαχείριση της αλιείας, αύξησε τον πληθυσμό τους

Από τότε και μέχρι σήμερα, με την συμμετοχή ανθρώπων από όλο τον κόσμο και υπό την επίβλεψη του επιστημονικού προσωπικού της MOm, κάθε καλοκαίρι, το ερευνητικό σκάφος IFAW-Οδύσσεια οργώνει τις θάλασσες του ΕΘΠΑΒΣ με σκοπό να καταγραφεί η παρουσία και η συμπεριφορά δελφινιών και φαλαινών, καθώς και να φώτο – ταυτοποιηθούν άτομα ώστε να παρακολουθηθούν οι κινήσεις τους. Τα επιστημονικά αποτελέσματα των ερευνών μέχρι σήμερα έχουν αποκαλύψει την εξαιρετική σημαντικότητα της περιοχής για τους πληθυσμούς τριών ειδών δελφινιών, το κοινό δελφίνι, το ρινοδέλφινο και το ζωνοδέλφινο καθώς και για τον ζιφιό λόγω των ποικίλων που περιλαμβάνει ο χώρος του θαλάσσιου πάρκου.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος NADP, βιολόγος Κίμων Κοεμτζόπουλος αναφέρει: «Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν πως αυτή η αύξηση είναι πιθανό να οφείλεται στην διαχείριση της αλιείας στην περιοχή που όπως φαίνεται ευνόησε την αύξηση των πληθυσμών των αφρόψαρων». Ο ίδιος επισημαίνει, παράλληλα, ότι «σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στο εσωτερικό Ιόνιο Πέλαγος, η υπεραλίευση των πληθυσμών αυτών των ψαριών οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση των πληθυσμών του κοινού δελφινιού. Εδώ φαίνεται ότι παρατηρούμε το αντίθετο φαινόμενο και μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση».

Advertisement

Διαβάστε Επίσης:

Χρυσοχοΐδης: Φουριόζος στην Άμεση Δράση. Εντολή να επιστρέψουν αστυνομικοί από τα γραφεία στις περιπολίες

Guardian για Μητσοτάκη: «Ο νέος Πρωθυπουργος έχει βάλει τις μηχανές στο φουλ»

Πως φτιάχνουμε ζυμωτό ψωμί και προζύμι