Advertisement
PLUS

Άκης Πετρετζίκης: Η παραδοσιακή συνταγή και τα μυστικά για αφράτη και πεντανόστιμη Φανουρόπιτα, βήμα βήμα

15:03
Newsroom

Για άλλη μία φορά οι συνταγές που δίνει ο Άκης Πετρετζίκης θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους και θα το αποδείξει αυτή τη φορά με τη φανουρόπιτα.

Πρόκειται για μία νηστίσιμη πίτα, η οποία φτιάχνεται στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου, ο οποίος γιορτάζει στις 27 Αυγούστου. Συνήθως, οι πίτες προσφέρονται κατά την παραμονή της εορτής του Αγίου και αποτελούν ευλογία για τους πιστούς. Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε μία υπέροχη Φανουρόπιτα σας έχουμε συνταγή δια χειρός Άκη Πετρετζίκη.

Advertisement

Φανουρόπιτα: Ποια είναι τα υλικά της συνταγής

– 375 γραμμάρια σπορέλαιο
– 375 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
– 300 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
– 1 κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρική
– 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
– 1/4 κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο
– 540 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
– 120 γραμμάρια καρύδια
– 75 γραμμάρια σταφίδες (σ.σ. προαιρετικά)
– Αλάτι

Advertisement

Για το σερβίρισμα:

– 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
– Φύλλα δυόσμου

Advertisement

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.  Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα. Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Μεταφέρουμε σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25×30 εκατοστά και ψήνουμε για 50 έως 60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.

Advertisement

TAGS:
Advertisement