Οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι η φυσιογνωμία, η τέχνη της ανάγνωσης χαρακτήρα από τα πρόσωπα , είναι μια ψεύτικη επιστήμη. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι ένα πρόσωπο μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικές πληροφορίες για την προσωπικότητά μας. Η Carmen E. Lefevre από το University College του Λονδίνου μας διαβεβαιώνει ότι η εμφάνιση είναι προϊόν των γονιδίων, των ορμονών και του τρόπου ζωής. Γι ‘αυτό το πρόσωπο του ανθρώπου μπορεί πραγματικά να είναι ένας καθρέφτης της ψυχής μας.
Συγκεντρώσαμε 7 επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το πρόσωπο ενός ανθρώπου μπορεί να αποκαλύψει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον για την προσωπικότητά μας. Ακόμα και ο τρόπος που οι άνθρωποι ποζάρουν στην κάμερα μπορεί να πει πολλά για τον χαρακτήρα τους. Θα βρείτε ένα μπόνους στο τέλος που θα δείξει ότι οι εμφανίσεις μπορούν και να εξαπατήσουν.
Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ του σχήματος προσώπου και της κυριαρχίας. Όταν μελέτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, ο Keith Welker από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder, επιβεβαίωσε ότι η αναλογία μεταξύ του πλάτους και του ύψους των προσώπων ποδοσφαιριστών θα μπορούσε να προβλέψει πόσα γκολ θα έβαζαν.
Η μέση αναλογία είναι συνήθως γύρω από 2. Η αναλογία του Abraham Lincoln ήταν 1,93.
Για να υπολογίσετε την αναλογία με το δικό σας πρόσωπο, μετρήστε την απόσταση μεταξύ των αυτιών σας και την απόσταση μεταξύ της ανώτερης γραμμής των ματιών σας και του άνω χείλους σας. Η αναλογία μεταξύ αυτών των δύο αριθμών θα δείξει πόσο υψηλές είναι οι πιθανότητές σας για επιτυχία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες.
Μια μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου έδειξε ότι οι άνδρες με υψηλό επίπεδο τεστοστερόνης έχουν φαρδιά πρόσωπα και έντονα ζυγωματικά. Το επίπεδο αυτής της ορμόνης έχει άμεση σχέση με την επιθετικότητα, την κυριαρχία και το επαναστατικό πνεύμα. Με την ευκαιρία, οι γυναίκες το αισθάνονται υποσυνείδητα.
Αυτό το τέχνασμα χρησιμοποιείται συχνά από τους σκηνοθέτες των ταινιών που επιλέγουν άντρες με έντονα χαρακτηριστικά του προσώπου για τους ρόλους των πρωταγωνιστών, αντάρτες και κακοποιούς.
Οι ρυτίδες προδίδουν όχι μόνο την ηλικία ενός ανθρώπου αλλά και τον χαρακτήρα τους. Ένα άτομο χρησιμοποιεί διαφορετικούς μυς του προσώπου για να χαμογελάσει, να κλάψει, να συνοφρυωθεί ή να σηκώνει ένα φρύδι. Με τον καιρό, αυτές οι ρυτίδες δείχνουν το πιο χρησιμοποιημένο συναίσθημα στο πρόσωπο ενός ατόμου, ακόμα και όταν είναι ήρεμοι και δεν σκέφτονται τίποτα.
Το πόδι της χήνας στις γωνίες των χειλιών και των ματιών λένε αισιόδοξα πράγματα για την προσωπικότητά σας. Σας αρέσει ειλικρινά να γελάτε και είστε πολύ συναισθηματικοί. Ταυτόχρονα, μια ρυτίδα ανάμεσα στα φρύδια λέει ότι είστε σοβαρός άνθρωπος που έχει περάσει πολλά στη ζωή.
Πολλοί από εμάς στρέφουμε το πρόσωπό μας σε μια συγκεκριμένη πλευρά όταν μας φωτογραφίζουν, νομίζοντας ότι φαινόμαστε πιο ελκυστικοί με αυτόν τον τρόπο. Μια μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας έδειξε ότι οι λόγοι για αυτή τη δράση είναι πολύ βαθύτεροι. Αποδεικνύεται ότι οι μηχανικοί, οι μαθηματικοί και οι χημικοί στρέφουν το δεξί μάγουλό τους στην κάμερα πιο συχνά, ενώ καλλιτέχνες και ψυχολόγοι γυρίζουν την αριστερή πλευρά του προσώπου τους στην κάμερα.
Υπήρξε επίσης μια διαφορά μεταξύ των φύλων. Οι γυναίκες γυρίζουν το κεφάλι προς τα δεξιά πιο συχνά, δείχνοντας το αριστερό μάγουλο τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αριστερή πλευρά του προσώπου θεωρείται πιο ελκυστική, επειδή ελέγχεται από τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα.
Η Lin Kee, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη, ανέλυσε 123 selfies που ελήφθησαν από τη Sina Weibo, μια κινεζική ιστοσελίδα microblogging παρόμοια με το Twitter. Βρήκε μια περίεργη σχέση μεταξύ των τύπων selfies και των προσωπικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου. Οι φιλικοί άνθρωποι προτιμούν να τραβούν φωτογραφίες από τον εαυτό τους από κάτω. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες επιδεικνύουν θετικά συναισθήματα πιο συχνά και δεν φοβούνται να φαίνονται αστείοι στις φωτογραφίες τους. Ενώ οι νευρωτικοί άνθρωποι τείνουν να κάνουν το κακόφημο «πρόσωπο πάπιας» στις selfies τους.
Ακόμα οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καθορίσουν με σαφήνεια τα προσωπικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων στις φωτογραφίες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι τείνουν να φαίνονται καλύτεροι στις selfies τους παρά στην πραγματική ζωή, γεγονός που περιπλέκει την έρευνα.
Η μελέτη των 1.700 φωτογραφιών προσώπων, στην πραγματικότητα της μύτης τους, δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό της Κρανιοφυσικής Χειρουργικής το 2013. Οι ερευνητές εξέτασαν 14 διαφορετικά σχήματα μύτης και τα συνέδεσαν με διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας. Αποδεικνύεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μύτη, τόσο πιο φιλόδοξος είναι ο ιδιοκτήτης της. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη τάση να είναι τελειομανείς.
Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης την άκρη της μύτης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν είναι μεγάλο και έντονο τότε αυτό το άτομο θα είναι ένας εξαιρετικός επενδυτής και χρηματοδότης και αν η άκρη είναι μικρή και λεπτή τότε ο ιδιοκτήτης του δεν ενδιαφέρεται πολύ για την εξοικονόμηση χρημάτων.
Ακόμα και δύο ομοζυγωτικά δίδυμα που είναι αδύνατο να διακριθούν μεταξύ τους κερδίζουν όλο και περισσότερες διαφορές με την ηλικία. Δεν πρόκειται για γονίδια, αλλά για τον τρόπο ζωής που ακολουθεί κάποιος. Οι κακές συνήθειες αποτυπώνονται στα πρόσωπα με την πάροδο του χρόνου και δείχνουν αμέσως τι είδους ζωή ζει αυτό το άτομο και τι αναμένεται από αυτούς.
Φυσικά, ένας αλκοολικός μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί με την πρώτη ματιά. Από την άλλη όμως, τα κακά του ανθρώπου δεν αντανακλώνται πάντα στο πρόσωπό του. Για παράδειγμα, οι σειριακοί δολοφόνοι και οι εγκληματίες έχουν μερικές φορές αγγελικά πρόσωπα.
Ο Αλεξάντερ Τοντόροφ, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, είναι σίγουρος ότι δημιουργούμε αμέσως την εντύπωση μας για τους νέους ανθρώπους που γνωρίζουμε, αλλά αυτές οι κρίσεις μπορεί συχνά να είναι πολύ εξαπατητικές. Βασίζονται σε κάτι που ονομάζεται φαινόμενο φωτοστέφανο, ένα στερεότυπο που συνδέει τη συμπεριφορά με την εμφάνιση όπου οι όμορφοι άνθρωποι φαίνεται να είναι έξυπνοι και ευγενικοί.
Για να δείξει τη θεωρία του, ο Τοντόροφ ζήτησε από μαθητές να αξιολογήσουν την εμφάνιση διαφορετικών σύνθετων πορτρέτων. Τα άτομα με χαρακτηριστικά προσώπου που μοιάζουν με παιδιά, όπως στρογγυλά πρόσωπα και μεγάλα μάτια, φάνηκαν να είναι εύθραυστα, αφελή, υπάκουα, ειλικρινή και ευγενικά. Ενώ ζοφερά, άσχημα, ασύμμετρα πρόσωπα συνδέονταν με μη φιλικές προσωπικότητες.
Απλά θυμηθείτε πόσες φορές η πρώτη σας εντύπωση για ένα άτομο ήταν λανθασμένη. Μερικές φορές, θετικοί και συμπαθητικοί άνθρωποι τελικά σας απογοητεύουν, ενώ αυτοί που έκαναν μια κακή πρώτη εντύπωση αποδείχθηκαν υπέροχοι άνθρωποι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι είναι πιο διατεθειμένοι να κρίνουν ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του, παρά να εμβαθύνουν λίγο και να καταλάβουν ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο.
Αυτοί οι φαινομενικά ωραίοι και καθημερινοί άνθρωποι είναι πραγματικοί εγκληματίες: ο Ted Bundy είναι δολοφόνος και βιαστής, η Rosemary West είναι γνωστή ως μία από τις πιο σκληρές γυναίκες σειριακούς δολοφόνους και ο Jeremy Meeks είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας, ο οποίος έγινε διάσημος ως ο πιο ωραίος εγκληματίας στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αποφυλάκισή του, έκανε πολύ επιτυχημένη καριέρα στη βιομηχανία της μόδας. Ελπίζουμε ότι θα δώσει το παράδειγμα ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.