Advertisement
PLUS

6 μέρη στο σπίτι που ξεχνάμε να καθαρίσουμε και μετατρέπονται σε εστίες μούχλας και μικροβίων

19:13
Newsroom

Βακτηρίδια, ιοί, μύκητες και πόσα ακόμα καιροφυλακτούν, κρύβονται και περιμένουν την κατάλληλη εκείνη στιγμή που θα βρεθείς αδύναμη απέναντί τους και θα κολλήσεις κάποιο νόσημα όπως σήμερα ο covid-19.

Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά των μικροοργανισμών αυτών είναι δύο: η τοξικότητα, δηλαδή η ικανότητά τους να προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις και η μολυσματικότητα, δηλαδή η ικανότητά τους να μολύνουν. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε στη διάθεσή μας δύο όπλα για να αμυνθούμε: την καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος αλλά και τη γνώση στην τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής.

Advertisement

Τι πιστεύουμε και τι ισχύει με τα μικρόβια

Όπως φαίνεται, οι περισσότεροι έχουμε τελικά λάθος εικόνα για το πού κρύβονται τα περισσότερα μικρόβια που απειλούν την υγεία μας. Για του λόγου το αληθές ας ρίξουμε μια ματιά στον κατάλογο των αντικειμένων που, όπως πίστευαν οι εθελοντές της συγκεκριμένης μελέτης, έχουν το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο, έναντι των αντικειμένων που πραγματικά κρύβουν σημαντικές ποσότητες μικροβίων (η ταξινόμηση είναι από το υψηλότερο στο χαμηλότερο, όσον αφορά τον αριθμό των μικροβίων):

Advertisement
Μάθετε ποια μέρη του σπιτιού μας ξεφεύγουν και είναι εστία μικροβίων και μούχλας

Ταψάκι ψυγείου για την απόψυξη

Advertisement

Αναπόφευκτα μαζεύει υγρασία και μούχλα. Οι ειδικοί συστήνουν να το πλένετε τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Πλυντήριο ρούχων

Σε σημεία όπως το λάστιχο εσωτερικά στον κάδο και στο τμήμα όπου μπαίνει το απορρυπαντικό και το μαλακτικό, συσσωρεύεται μαύρη μούχλα. Η λύση; Αφήστε τη πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή για να αεριστεί καλά το εσωτερικό και να στεγνώσει και καθαρίστε αυτά τα σημεία με οδοντόβουρτσα και χλωρίνη.

Advertisement

Χαλάκι μπάνιου

Κάτω από το χαλάκι, μιας και υπάρχει συνεχής ροή νερού, συσσωρεύεται μούχλα και βακτήρια. Καθαρίστε τακτικά με χλωρίνη και βούρτσα για να απαλλαγείτε από την ενοχλητική μούχλα και στεγνώστε τα τακτικά.

Το ίδιο ισχύει και με παιδικά λαστιχένια παιχνίδια για το μπάνιο. Μια και τα περισσότερα έχουν μικρές τρυπούλες από την κατασκευή τους, καλό είναι να τις κλείνετε όταν τα αγοράζετε με θερμόκολλα και να καθαρίζετε τακτικά με χλωρίνη ή μείγμα λευκού ξιδιού με νερό.

Advertisement

Δείτε το βίντεο που ρίχνει φως στα σημεία που δεν δίνουμε σημασία στο σπίτι

TAGS:
Advertisement