Νιώθετε ότι η ζωή σας αρχίζει ξανά τη στιγμή που παίρνετε αγκαλιά το νεογέννητο μωρό σας στα χέρια σας. Κάθε φορά, το μωρό σας θα κλέβει την καρδιά σας. Ωστόσο, οι νέοι γονείς, όσο κι αν προσπαθούν να προετοιμαστούν, μπορεί να ανησυχούν για τη φροντίδα ενός νεογέννητου, ειδικά αν είναι το πρώτο τους παιδί. Θα μπορούσατε να διαβάσετε όλα τα βιβλία στον κόσμο, αλλά ποτέ δεν μπορείτε να προετοιμαστείτε για το πως είναι να έχετε όλη τη ζωή ενός ατόμου στα χέρια σας!
Το κλάμα δεν είναι ο μόνος τρόπος που το μωρό σας προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Δώστε προσοχή στη γλώσσα σώματος του μωρού σας. Οι σφιγμένες γροθιές μπορεί να υποδηλώνουν ότι το μωρό σας είναι στρεσαρισμένο ή πεινασμένο. Οι επαναλαμβανόμενες κλωτσιές υποδεικνύουν ότι το μωρό σας μπορεί να θέλει να παίξει. Ακόμη και κάτι σαν το τράβηγμα στα αυτιά τους μπορεί να υποδηλώνει ότι αρχίζουν να βγάζουν δοντάκια.
Σε τηλεοπτικές εκπομπές, κατά τον θηλασμό οι μητέρες συχνά φαίνονται να κρατούν το μωρό τους με το χέρι που βρίσκεται πιο κοντά στο κεφάλι του μωρού τους και κρατώντας το στήθος τους με το άλλο χέρι. Ενώ αυτό είναι εντάξει για τα μεγαλύτερα παιδιά, είναι καλύτερα να κάνουμε το αντίθετο με τα νεογνά. Αυτό επιτρέπει στο ελεύθερο χέρι σας να μετακινήσει το κεφάλι του μωρού σας και διευκολύνει την αλλαγή πλευράς.
Ταΐστε το νεογέννητο σας έγκαιρα. Γενικά, τα μωρά πρέπει να τρέφονται από 8 έως 12 φορές την ημέρα – κάθε τάισμα πρέπει να γίνεται κάθε 2 έως 3 ώρες. Ψάξτε για σημάδια ότι το μωρό σας είναι πεινασμένο, όπως το πιπίλισμα του χεριού.
Εάν πρέπει να ξυπνήσετε το μωρό σας για οποιοδήποτε λόγο, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να το κουνήσετε. Ακόμη και στο παιχνίδι, κουνώντας το μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στον εγκέφαλο που είναι επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή. Αντί γι’ αυτό μπορείτε να γαργαλήσετε το μωρό σας ή φυσήξτε απαλά πάνω του για να το ξυπνήσετε.
Τα μωρά έχουν ένα ενστικτώδες αντανακλαστικό για να πιπιλίζουν, κάνοντας τα μπουκάλια και τις πιπίλες ευκολότερα για να τα χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, εάν σχεδιάζετε να θηλάζετε το μωρό σας, είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι το μωρό σας να θηλάσει πριν του δώσετε πιπίλα. Γενικά, σε αυτή την περίπτωση, προτείνεται να περιμένετε έως ότου είναι ηλικίας 2 έως 4 εβδομάδων.
Είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε ότι το μωρό σας αξίζει μια ειδική θεραπεία, όπως το να πάρετε ένα προσωπικό σφουγγαρόπανο, αλλά υπάρχει ένας ειδικός λόγος για να περιποιηθείτε το νεογέννητο σας με τέτοιο τρόπο. Ο ομφάλιος λώρος του νεογέννητου είναι πιο πιθανό να πέσει εάν διατηρείται κανονικά σε ξηρή κατάσταση. Θυμηθείτε, εάν υπάρχει μια μικρή αιμορραγία όταν ο ομφάλιος λώρος πέσει, είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Εάν ανησυχείτε για τη μετάβαση του μωρού σας στη χρήση της μπανιέρας για μπάνιο, υπάρχει ένα απλό κόλπο που θα αναρωτιέστε γιατί δεν το σκεφτήκατε νωρίτερα. Απλά τοποθετήστε το μωρό σας σε ένα καλάθι για τα ρούχα! Το νερό περνάει μέσα από τις τρύπες, ώστε το μωρό σας να καθαρίζεται σε ένα περιορισμένο χώρο. Το καλάθι πλυντηρίου μπορεί ακόμη να αποτρέψει την ολίσθηση! Απλά θυμηθείτε να γεμίσετε το καλάθι με παιχνίδια μπάνιου.
Όταν θηλάζετε, εάν τα στήθη σας είναι γεμάτα ή δεν τρέχει το γάλα, θυμηθείτε ότι λίγη θερμότητα μπορεί να βοηθήσει. Η τοποθέτηση μιας ζεστής κομπρέσας ή ζεστού υφάσματος στο στήθος σας θα βοηθήσει τη ροή του γάλακτος. Μια κρύα κομπρέσα μπορεί επίσης να βοηθήσει αν τα στήθη σας πονάνε μετά τον θηλασμό.
Εάν το μωρό σας είναι ανήσυχο, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να του υπενθυμίσετε μια πιο ευτυχισμένη περίοδο… τη μήτρα! Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περιστροφή, κούνια, κρατώντας τα μωρά στις πλευρές τους, ακόμη και επιτρέποντάς τους να πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους. Τα μωρά πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους για να χαλαρώσουν στη μήτρα!
Η ιδέα ότι τα μωρά ακούνε μουσική θα τα κάνει πιο έξυπνα, γνωστή και ως Επίδραση του Μότσαρτ, δεν είναι μάλλον τίποτα περισσότερο από μια ιστορία των παλαιών γενιών, αλλά αφήνοντας το μωρό σας να ακούει μουσική πιθανόν να έχει κάποια οφέλη. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να παραμείνει ήρεμο.
Προσέξτε πριν εφαρμόσετε λοσιόν. Τα μωρά έχουν σίγουρα ξηρό δέρμα μετά τη γέννηση, αλλά το δέρμα τους είναι επίσης πολύ ευαίσθητο και βάζοντας λοσιόν ή λάδι σε αυτά τόσο σύντομα θα μπορούσε να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Εάν θέλετε να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε λοσιόν ή λάδι στο μωρό σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα σημείο σε ένα μικρό μέρος του σώματος του μωρού για να δείτε αν υπάρχει αντίδραση.
Τα μωρά συνήθως δεν έχουν δόντια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμελείτε την στοματική υγεία του μωρού σας. Χρησιμοποιήστε κάποια υγρή γάζα για να σκουπίσετε τα ούλα του μωρού σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας παίρνει αρκετό φθόριο. Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να παρέχει συμπληρώματα αν το νερό δεν είναι πλούσιο σε φθόριο. Θυμηθείτε, η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί μόλις βγουν τα δόντια.
Αν προσπαθείτε να κουράσετε το μωρό σας έτσι ώστε να κοιμάται ήδη όταν το βάζετε στο κρεβάτι, κάνετε περισσότερη δουλειά για τον εαυτό σας. Είναι καλύτερο να το βάζετε στο κρεβάτι ενώ είναι ακόμα ξύπνιο, αλλά νυσταγμένο, έτσι ώστε να συνηθίζει την ώρα του ύπνου. Τελικά, το μωρό σας θα μάθει να κοιμάται ανεξάρτητα.
Όταν το μωρό σας ξυπνά στη μέση της νύχτας επειδή πρέπει να αλλάξει πάνα, μπορεί να είναι μια τεράστια ταλαιπωρία για σας. Στρώνοντας το κρεβατάκι του μωρού με αδιάβροχα καλύμματα μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τη διαδικασία καθαρισμού ευκολότερη από το να χρειαστεί να ξεφορτωθείτε τελείως το στρωματάκι.
Όταν τα μωρά έρχονται για πρώτη φορά στη ζωή σας, μπορεί να μην έχουν την εμφάνιση που θα θέλατε. Συχνά είναι καλυμμένο με ένα χνούδι, το πρόσωπο του μωρού μπορεί να είναι πρησμένο και σπάνια μπορεί να ανοίξει τα μάτια του. Μερικά μωρά γεννιούνται ακόμη και χωρίς βλεφαρίδες ή φρύδια. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Τα περισσότερα από αυτά είναι συνήθως προσωρινά και ακόμη και αν δεν ήταν, θυμηθείτε ότι όλα τα μωρά είναι όμορφα.