Advertisement
PLUS

10 αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα σου εάν τρως τζίντζερ κάθε πρωί για 10 μέρες

18:24
Newsroom

Η πιπερόριζα ή τζίντζερ είναι η ρίζα του φυτού Zingiber officinale (Ζιγγίβερις η φαρμακευτική) η οποία χρησιμοποιείται στην ιατρική αλλά και ως μπαχαρικό στο φαγητό ή ως εξωτική λιχουδιά. Το είδος αυτό δίνει το όνομα στην ομάδα φυτών Zingiberaceae, της οποίας άλλα γνωστά μέλη είναι το καρδάμωμο (κακουλέ), ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα), η γκαλάνγκα κλπ.

Η καλλιέργεια της πιπερόριζας ξεκίνησε αρχικά στη Νότια Ασία, αλλά είναι διαδεδομένη και στην Ανατολική Αφρική και επίσης στην Καραϊβική. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, την ιατρική και στην αρωματοποιία, ενώ παράλληλα χρησιμοποείται και για λατρευτικούς σκοπούς.

Advertisement

Η πιπερόριζα έφτασε στην Δύση μέσω της Ελλάδας, όπου την έφεραν οι επιζήσαντες στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επιστρέφοντας στην πατρίδα μετά το πέρας των μεγάλων εκστρατειών.
Η αρχική της ονομασία υπέστη διάφορες αλλαγές στην γλώσσα της κάθε χώρας, ανάλογα με τους επικρατούντες κανόνες ευφωνίας, και έτσι θα την συναντήσετε με τις ακόλουθες ονομασίες : ginger στα αγγλικά, zenzero στα ιταλικά, gingembre στα γαλλικά, ingwer στα γερμανικά, jengibre στα ισπανικά, zencefil στα τουρκικά. Σύμφωνα με κάποιους άλλους μελετητές της ετυμολογίας, η λέξη zingiber προέρχεται από το αραβικό zind-schabil, που σημαίνει ρίζα. Εξάλλου, το φυτό παρουσιάζεται με διαφορετικές μεταξύ τους ονομασίες ακόμη και στις χώρες στις οποίες καλλιεργείται.

Πώς θα  βρείτε το τζίντζερ στην αγορά

• Σε ρίζα
• Σε σκόνη (μπαχαρικό που προέρχεται από αποξηραμένη πιπερόριζα κατόπιν ειδικής επεξεργασίας)
• Σε σιρόπι
• Σε αιθέριο έλαιο
• Σε κάψουλα
• Σε βάμμα
• Σε τσάι

Advertisement

Θρεπτική αξία ανά 100 γρ. τζίντζερ

Ενέργεια: 80 kcal / Λιπαρά: 0,4 γρ. / Yδατάνθρακες: 18 γρ. / Φυτικές ίνες: 2 γρ. / Πρωτεΐνες: 2 γρ. / Mαγνήσιο: 43 mg / Xαλκός: 2 mg / Kάλιο: 415 mg / Φώσφορο: 34 mg / Aσβέστιο: 16 mg /Nάτριο: 13 mg / Bιταμίνη C: 5 mg / Φυλλικό οξύ: 11 μg.

Advertisement

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα 10 σημαντικότερα οφέλη του τζίντζερ

1. Μειώνει την κυτταρίτιδα

Βελτίωσε την κυκλοφορία και τόνωσε την επιδερμίδα σου με ένα body scrub με βάση το τζίντζερ και το λεμόνι. Σε ένα μπολάκι βάλε ½ φλ. ζάχαρη, ¼ φλ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ και το ξύσμα ενός λεμονιού. Κάθε φοράς που κάνεις μπάνιο, άπλωσε στο δέρμα σου αυτό το μείγμα και σίγουρα θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα.

2. Δυναμώνει και μακραίνει τα νύχια

Το τζίντζερ μπορεί να κάνει τα νύχια πιο δυνατά και να τα βοηθήσει να μακρύνουν γρηγορότερα.

Advertisement

Φτιάξτε λοιπόν ένα μείγμα από τζίντζερ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μάσκα ή σε συνδυασμό με μια κρέμα χεριών, προσθέτοντας σε 1-2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο καριτέ, 1-2 κουταλάκια του γλυκού έλαιο αβοκάντο, 3-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο πατσουλί, 3-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ginger και 5-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού. Αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι.

Προσοχή όμως, επειδή το μείγμα αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, δοκιμάστε το αρχικά στο εσωτερικό του αγκώνα σας.

3. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα

Πίνοντας ένα τσάι με τζίντζερ και λεμόνι σε καθημερινή βάση, θα σε βοηθήσει να μείνεις υγιής σε κάθε εποχή του έτους.

4. Μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή

Ο πόνος και η φλεγμονή συχνά είναι αλληλένδετα και το τζίντζερ φημίζεται για τις φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Μπορείς να το προσθέσεις στη μαγειρική σου ή ακόμη και να φτιάξεις μια πάστα αυτού για να το εφαρμόσεις τοπικά. Μην πανικοβληθείς όμως, εάν παρατηρήσεις το δέρμα σου να αποκτά προσωρινά μια ελαφριά πορτοκαλί χροιά. Σύντομα αυτή θα εξαφανιστεί.

Advertisement

5. Ενισχύει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Παραδοσιακά, χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία ασθενών με άνοια και απώλεια μνήμης και έχει βρεθεί ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Σήμερα, η επιστήμη πιστεύει ότι, μπορεί να ωφελήσει και σε πολλές γνωστικές λειτουργίες και όχι μόνο τη μνήμη.

Αυτό που ενδιαφέρει εδώ είναι το γεγονός ότι αυτή η ρίζα όχι μόνο ωφελεί και βοηθά τον άρρωστο, αλλά αυξάνει τη μνήμη και την προσοχή, όταν δίνεται σε εντελώς υγιείς μεσήλικες.

Η ρίζα τζίντζερ μπορεί ακόμη και να συμβάλει στην πρόληψη της έναρξης μιας νόσου, όπως η νόσος του Alzheimer. Είναι αξιοσημείωτο ότι, τα καλύτερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτής της νόσου λειτουργούν σχεδόν με τον ίδιο μηχανισμό, όπως μια από τις ενώσεις του τζίντζερ, η 6-gingerol, που βοηθά πολύ στη μάθηση και τη μνήμη.

6. Έχει αντιγηραντική δράση

Το τζίντζερ έχει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αυξάνει τα επίπεδα της γλουταθειόνης, δηλαδή του βασικού αντιοξειδωτικού στο σώμα. Καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες βοηθά στον έλεγχο της διαδικασίας της γήρανσης.

7. Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες σε πρόσφατη έρευνα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ζεστό νερό με τζίντζερ μετά το πρωινό τους γεύμα, ή τσάι με τζίντζερ πριν το μεσημεριανό τους, ένιωθαν πιο χορτάτοι μέσα στην ημέρα κι έτσι λάμβαναν συνολικά μικρότερο αριθμό θερμίδων.

8. Δρα κατά των καρκινικών κυττάρων

Σύμφωνα με μία πολύ σημαντική μελέτη για τον καρκίνο του μαστού, έχει αποδειχθεί ότι η πιπερόριζα μπορεί να εξουδετερώσει πολλά από τα καρκινικά κύτταρα και να επιβραδύνει την ανάπτυξη άλλων.

9. Μειώνει την εμφάνιση ακμής στο δέρμα

Φτιάξε μια μάσκα με ίσες ποσότητες τζίντζερ, τριμμένο ή σκόνη, μέλι και φρέσκο χυμό λεμονιού. Άπλωσέ την στο πρόσωπό σου, άφησέ την έως και 30 λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυνε. Επανέλαβε δύο φορές την εβδομάδα, εάν θες να δεις το δέρμα σου πιο λαμπερό από ποτέ.

10. Βοηθάει τα μαλλιά να μακρύνουν πιο γρήγορα και καταπολεμά την πιτυρίδα

Φτιάξε μία μάσκα μαλλιών χρησιμοποιώντας ίσες ποσότητες από τριμμένο τζίντζερ και λάδι jojoba. Στη συνέχεια, κάνε μασάζ με το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής σου. Μετά από 30 λεπτά, ξέπλυνε καλά.

Σε ποιες περιπτώσεις  αντενδείκνυται

Από εγκυμονούσες, διότι υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιήσει τον τοκετό.
Όσων πάσχουν από πέτρα στη χολή, διότι πιθανόν να ερεθίσει το συγκεκριμένο ζωτικό όργανο.
Όσων έχουν σοβαρά προβλήματα με το συκώτι και την καρδιά.
Τέλος, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε εάν είμαστε αλλεργικοί στην πιπερόριζα, πριν την χρησιμοποιήσουμε.

Γενικές παρενέργειες του τζίντζερ

Η κατανάλωση τζίντζερ είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH) των ΗΠΑ, το τζίντζερ καλό είναι να μη συνδυάζεται με τα αντιπηκτικά φάρμακα, καθώς μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.

Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση τζίντζερ (πάνω από τέσσερα γραμμάρια ημερησίως) μπορεί προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα, πόνους στην κοιλιά, διάρροια ή καούρα.

Όσον αφορά την κατανάλωση τζίντζερ στην εγκυμοσύνη, μελέτη του 2013 στην επιθεώρηση European Journal of Clinical Pharmacology, η οποία αφορούσε 1.020 γυναίκες, υπέδειξε ότι το μπαχαρικό είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ναυτίας και των επεισοδίων εμετού χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή άλλων επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.

TAGS:
Advertisement