Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ μικτά, όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 26 Μαρτίου, επιφέρει σημαντικές αλλαγές τόσο για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Η αναπροσαρμογή αυτή δεν περιορίζεται μόνο στις κατώτατες αποδοχές, αλλά επεκτείνει την επιρροή της σε μισθούς, παροχές και επιδόματα που συνδέονται με τον βασικό μισθό.
Ενίσχυση εισοδημάτων και αναπροσαρμογή παροχών
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε την αύξηση αυτή, η οποία τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2025, επηρεάζοντας άμεσα 575.684 εργαζόμενους που αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές. Παράλληλα, σύμφωνα με την εργατολόγο Άσπα Παπαθανασοπούλου, περίπου 1,6 εκατομμύρια πολίτες θα δουν το εισόδημά τους να ενισχύεται λόγω της αναπροσαρμογής επιδομάτων που υπολογίζονται βάσει του νέου κατώτατου μισθού.
Από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 880 ευρώ. Πρόκειται για μία επιπλέον ενίσχυση 50 ευρώ τον μήνα. Η προεκλογική μας δέσμευση, παραμένει: το 2027 κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. https://t.co/XOUWVm0MtW pic.twitter.com/SItSZodIRB
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 26, 2025
Advertisement
Η ίδια σημειώνει ότι οι καθαρές αποδοχές των 880 ευρώ διαμορφώνονται σε 743 ευρώ, ενώ εργαζόμενοι με δικαίωμα τριετιών μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 1.045 ευρώ μικτά, δηλαδή 880 καθαρά. Επιπλέον, όσοι εργάζονται στο Δημόσιο και έχουν μισθό κοντά στο κατώτατο όριο, καθώς και οι νεοδιορισθέντες υπάλληλοι, θα ωφεληθούν εξίσου από τη νέα ρύθμιση.
Επιδόματα που επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού
Η μεταβολή του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα και ενισχύσεις, όπως:
- Επίδομα ανεργίας (61,4% του κατώτατου μισθού)
- Επίδομα γάμου (10%)
- Επίδομα τριετιών (10%-30%)
- Επίδομα εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας)
Επιδόματα ειδικών κατηγοριών εργαζομένων (οικοδόμοι, δασεργάτες, ναυπηγοεπισκευαστές, αγγειοπλάστες, σμυριδεργάτες, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, τουριστικοί υπάλληλοι – όλα κυμαίνονται γύρω στο 70% του πολλαπλάσιου βασικού ημερομισθίου)
Επιπλέον, επηρεάζονται:
- Το ειδικό εφάπαξ επίδομα για καταργηθέντα βοηθήματα (π.χ. 3μηνης εγγραφής ανεργίας)
- Το επίδομα μητρότητας (ίσου ύψους με τον κατώτατο μισθό για 9 μήνες)
- Η ενίσχυση σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας εργοδότη (1 έως 3 κατώτατοι μισθοί)
- Η αποζημίωση γονικής άδειας (κατώτατος μισθός για 2 μήνες)
- Το φοιτητικό επίδομα εξετάσεων (30 ημερομίσθια για προπτυχιακούς, 10 για μεταπτυχιακούς)
Επαγγελματική κατάρτιση και ασκούμενοι: Αύξηση αποδοχών
Η αύξηση του κατώτατου μισθού μεταφράζεται σε βελτίωση αποδοχών και για όσους συμμετέχουν σε προγράμματα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης, μεταξύ των οποίων:
- Μαθητευόμενοι στις Σχολές ΔΥΠΑ (75% του βασικού ημερομισθίου ανά ημέρα)
- Μαθητεία ΕΠΑΣ-ΔΥΠΑ (50%)
- Φοιτητές ΤΕΙ/ΙΕΚ σε άσκηση μέσω ΔΥΠΑ (80%)
- Επιδότηση εργοδοτών για άσκηση φοιτητών ΤΕΙ (50%)
- Πρακτική άσκηση τουριστικών σχολών (60%)
Η νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού επιδιώκει να προσφέρει οικονομική ανακούφιση σε εργαζομένους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά τόσο στην κατανάλωση όσο και στην ευρύτερη οικονομική σταθερότητα.