«Ρεκόρ» ανόδου παρουσιάζουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες εμφανίζουν μία συνεχόμενη ανοδική τάση, που μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή, αν ανατρέξει κανείς στο ιστορικό των τελευταίων μηνών.
Το ανοδικό μομέντουμ στις διεθνείς αγορές δεν έχει χαθεί παρά τη μεταβλητότητα, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται σε υψηλά πέντε μηνών και τις μετοχές των τραπεζών να έχουν πάρει “φόρα”. Σε αυτό το σκηνικό, το ράλι των ελληνικών τραπεζών έχει -χωρίς αμφιβολία- ξεχωρίσει με τον τραπεζικό δείκτη να έχει ανακάμψει κατά 60% από τα ιστορικά χαμηλά που είχε βρεθεί πριν ακριβώς δύο μήνες.
“Flawless rally”
Η Citigroup κάνει λόγο για ένα “άψογο” ράλι (flawless rally), περιγράφοντας την πορεία των διεθνών αγορών αυτό το έτος, ενώ επισημαίνει πως αυτό το “πάρτι” στις αγορές συμβαίνει παρά τις συνεχιζόμενες εκροές των funds. Εάν οι εκροές “γυρίσουν” σε εισροές, όπως τονίζει, αυτό θα προσθέσει περαιτέρω μομέντουμ στο ράλι.
Οι διεθνείς μετοχές σημειώνουν κέρδη της τάξης του 11% από τις αρχές του έτους, παρά τις καθαρές εκροές των funds από τα συγκεκριμένα assets οι οποίες φτάνουν τα 32 δισ. δολάρια. Οι επαναγορές και όχι οι επενδυτικές εισροές είναι αυτές που οδηγούν την αγορά των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή.
Όπως εξηγεί η Citi, οι ροές των funds τείνουν να συμπίπτουν με τις επιδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών και διαπιστώνει ότι το 50% των ετήσιων επιδόσεων της παγκόσμιας αγοράς μετοχών μπορεί να εξηγηθεί από τις ροές των funds. To γεγονός ότι οι παγκόσμιες μετοχές έχουν “τρέξει” έντονα φέτος παρά τις εκροές, έχει συμβεί άλλες δύο φορές μόλις από το 2002, το 2012 και το 2016.
Το 2018 στα funds των αναδυόμενων αγορών κυριάρχησαν οι αγορές των επενδυτών ενώ στα funds των ανεπτυγμένων αγορών κυριάρχησαν οι πωλήσεις. Αυτή η τάση συνεχίζεται και το 2019, με τις αναδυόμενες αγορές να βλέπουν εισροές ύψους 23 δισ. ευρώ, ενώ οι ανεπτυγμένες αγορές είδαν εκροές 54 δισ. ευρώ. Ο Μάρτιος οδεύει στο να αποτελέσει τον έκτο συνεχόμενο μήνα εισροών στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών και παράλληλων εκροών στις αναπτυγμένες αγορές.
Σύμφωνα με την Citi, oι εισροές σε παθητικά μετοχικά funds (τα οποία είναι funds που έχουν κυρίως μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και buy-and-hold στρατηγική) παραμένουν ισχυρές (368 δισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο τους τελευταίους 12 μήνες) και οι εκροές από τα active funds (τα οποία έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα) είναι ακόμη μεγαλύτερες (500 δισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες). Οι αναδυόμενες αγορές είναι η μόνη περιοχή όπου τα passive funds βλέπουν εισροές μετοχών.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται πλέον σε υψηλά πέντε μηνών, ενώ τα ράλι των τραπεζών έχει ξεχωρίσει το τελευταίο διάστημα με μόλις επτά μετοχές του δείκτη Stoxx 600 Banks να βρίσκονται στο “κόκκινο” σε σχέση με τις αρχές του έτους. Πρωταγωνιστής του ράλι είναι η μετοχή της Commerzbank με κέρδη άνω του 32% μετά και τα σενάρια για συγχώνευση με την Deutsche Bank και ακολουθούν η Julius Baer με κέρδη άνω 26%, η Lloyds με άνοδο 26,3%, η RBS με κέρδη 25,9% και οι ιταλικές Mediobanca και Unicredit στο 23% και 22% αντίστοιχα, ξεπερνώντας τις ισχυρές πιέσεις που “βίωσαν” το 2018 λόγω των αποτελεσμάτων κερδοφορίας τους καθώς και της αύξηση του κινδύνου στην ευρωζώνη, παρά τα επιτυχή stress tests της ΕΚΤ.
Θα κρατήσει το ράλι των ελληνικών τραπεζών;
Σε αυτό το ευνοϊκό διεθνές σκηνικό, οι ελληνικές τράπεζες μετά από ένα ισχυρό σφυροκόπημα το 2018, έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν με την πορεία τους στο ταμπλό, με τις περισσότερες μάλιστα να υπεραποδίδουν σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η προτίμηση που δείχνουν τα passive funds στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών αποτελεί ένα καλό νέο για το ελληνικό Χρηματιστήριο. Από τις αρχές του έτους η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημειώνει κέρδη 38,6%, η Εθνική είναι στο +38,5%, η Alpha Bank στο +28,3% και η Eurobank στο 24,3%.
Ο τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α είναι εδώ και καιρό σε bull market, έχοντας σημειώσει άνοδο της τάξης του 35,6% από τις αρχές του 2019, ενώ από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε τον Ιανουάριο σημειώνει εντυπωσιακό ράλι της τάξης του 60%. Οι χρηματιστηριακές επιδόσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών μεμονωμένα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές, με την Πειραιώς να έχει “τρέξει” κατά 158% από τα χαμηλά 52 εβδομάδων που άγγιξε πρόσφατα (Ιανουάριο), την Εθνική να έχει ενισχυθεί κατά 89% από τα χαμηλά 52 εβδομάδων (Ιανουάριο), την Alpha Bank να είναι στο +63% και την Eurobank στο +53% από τα δικά της χαμηλά (Νοέμβριος 2018).
Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών διαμορφώνεται πλέον στα 5,74 δισ. ευρώ, από 3,6 δισ. ευρώ περίπου στα τέλη του Δεκεμβρίου. Της Alpha Bank φτάνει τα 2,144 δισ. ευρώ, της Εθνικής τα 1,555 δισ. ευρώ, της Eurobank τα 1,432 δισ. ευρώ και της Πειραιώς τα 611 εκατ. ευρώ.
Σε πρόσφατο σημείωμά της η Wood, απαντώντας στο ερώτημα εάν το ράλι των ελληνικών τραπεζών μπορεί να έχει συνέχεια, είχε επισημάνει πως μετά από μία τόσο ισχυρή απόδοση, μια διόρθωση στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές δεν θα αποτελούσε έκπληξη. Ωστόσο, η άποψή της παραμένει αμετάβλητη, δηλαδή ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας. Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις (τα NPEs παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι καλύψεις ΝΡΕs είναι σχετικά περιορισμένες, η ποιότητα κεφαλαίων είναι χαμηλή), αλλά σημειώνεται σταδιακή πρόοδος γύρω από τον κλάδο που θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιβιώσουν χωρίς αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση. Γι’ αυτό διατηρεί τη σύσταση “Βuy” για τον κλάδο, με τιμή στόχο τα 1,90 ευρώ για την Alpha Bank, τα 2,2 ευρώ για την Εθνική, το 1,00 ευρώ για την Eurobank και τα 1,8 ευρώ για την Πειραιώς.
Στους παράγοντες που στηρίζουν το ράλι η Wood είχε επισημάνει το γεγονός ότι η διόρθωση του β’ τριμήνου του 2018 η οποία κατάληξε στην έξοδο των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς από τον δείκτη MSCI, ήταν υπερβολική και έτσι οι μετοχές των τραπεζών ανακάμπτουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα αποτιμήσεων. Παράλληλα, το σχέδιο προστασίας του ενεργητικού των τραπεζών (APS) είναι σε εξέλιξη και αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες εάν η προμήθεια είναι σε λογικά επίπεδα, ενώ υπάρχει και το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία του οχήματος SPV και αν και η εφαρμογή του δεν αναμένεται σύντομα, αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την ταχύτερη μείωση των NPEs. Επίσης, θετική εξέλιξη αποτελεί και η αναμενόμενη ολοκλήρωση του νέου νόμου Κατσέλη παρά τις καθυστερήσεις.
Επειδή, το γεγονός της ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, θα αποτελέσει σίγουρα σημαντική ασφάλεια τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν αποδεδειγμένα τις οφειλές τους, αλλά με το συγκεκριμένο νόμο θα μπορούν να τις ρυθμίσουν.