Ευνοϊκή μεταχείριση από τράπεζες: Οι τράπεζες προχώρησαν στο πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των δανειοληπτών. Δηλαδή, εκείνων που δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού. Οι τράπεζες πραγματοποίησαν ανακοίνωση, η οποία ανέφερε την τρίμηνη αναστολή των δόσεων. Συγκεκριμένα, εκείνων που εμπίπτουν στην κρατική ενίσχυση των 800 ευρώ.
Ευνοϊκή μεταχείριση από τράπεζες: Κατηγορίες δανειοληπτών
Στην ευνοϊκή ρύθμιση εντάσσονται δύο κατηγορίες δανειοληπτών. Αυτοί που στις 31/12/2019 ήταν απόλυτα ενήμεροι ή αυτοί που βρίσκονταν σε καθυστέρηση έως 90 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι στην τρίμηνη αναστολή των δόσεων εντάσσονται όσοι οφειλέτες πλήρωσαν τη δόση του περασμένου Σεπτεμβρίου, δηλαδή έχουν καθυστερήσει έως έξι συνολικά δόσεις, είτε πρόκειται για ρυθμισμένες οφειλές, είτε όχι.
Προκειμένου να ενημερώσουν τους οφειλέτες που δικαιούνται την τρίμηνη παύση των δόσεων –και κατά προέκταση την όχληση από τις εισπρακτικές- οι τράπεζες ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης των πελατών τους.
Ευνοϊκή μεταχείριση από τράπεζες: Το σχέδιο του Άδωνη Γεωργιάδη για την πανδημία
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης παρότρυνε την Πέμπτη τις τράπεζες να προτείνουν εξειδικευμένες ρυθμίσεις στους δανειολήπτες. Εκείνους «που τεκμηριωμένα δοκιμάζονται από την αιφνίδια μεταβολή στην οικονομική δραστηριότητα, βασισμένες στο οικονομικό προφίλ του καθένα, ιδιώτη ή επιχείρησης». Ο επόμενος γύρος ευνοϊκών μέτρων για τους δανειολήπτες θα επικεντρωθεί στη χαλάρωση των ρυθμίσεων κόκκινων δανείων.
Δηλαδή, εκείνων που έχουν συνάψει οι οφειλέτες με τις τράπεζες. Καθώς η κρίση της πανδημίας βαθαίνει, τα όρια μεταξύ όσων πλήττονται και όσων όχι θα γίνονται δυσδιάκριτα. Αυτό, διότι δύσκολα κάποιος κλάδος ή κατηγορία επαγγελματιών θα μείνει ανεπηρέαστος από την οξεία επιδείνωση της οικονομίας.
Ήδη στην πρώτη της εκτίμηση στη χθεσινή Έκθεση του Διοικητή, η Τράπεζα της Ελλάδος έβαλε ψαλίδι 2,6 μονάδων στη φετινή ανάπτυξη, «μηδενίζοντας» το κοντέρ. Το πιθανότερο σενάριο, δυστυχώς, είναι ότι οι εκτιμήσεις θα αναθεωρούνται διαρκώς προς τα κάτω, όσο το lockdown συνεχίζεται –και κανείς δεν είναι σε θέση ακόμη να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει η έκτακτη συνθήκη που ζούμε.